Afgelopen donderdagavond afscheid gemeenteraad Menterwolde.
De plaatselijke krant.
http://www.menterinfo.nl/?q=node/6394
De burgemeester had een geweldige speech. Je kon een speld horen vallen, maar het resultaat was wel dat ik geen woord meer kon uitbrengen. ( Terwijl ik een speech had voorbereid) En maar op mijn tanden bijten.
Het is te beluisteren op deze link, na een kleine 2 minuten.http://player.companywebcast.com/gemeentementerwolde/20110922_1/nl/Player

Menterwolmer Councillor Tepper stops, Chris Ubels will succeed him.

ZUIDBROEK – The VVD- (liberal) Councilor Henk Tepper immediately resigns as councilor in Menterwolde. “This is because of the situation with my Canadian cousin Henk Tepper. He is being detained in a prison in Lebanon. I’m so busy trying to get him free that there is no time left for my work as a councilor. ” says Tepper from Zuidbroek.

His cousin is in prison since 23 March of this year. The 44-year-old potato farmer is Canadian, but was living in Kropswolde, the Netherlands until the age of twelve. In Canada, he is one of the largest potato farmers. Since four years he has a business conflict with Algeria about the delivery of potatoes. That country says that 350 of 3800 tons of potatoes delivered were infected with ring rot. Tepper started a law suit. Algeria then put him on the Interpol list of wanted persons. The farmer was not aware of this and was arrested in Lebanon in March of 2011. More information can be found on the weblog of Henk Tepper that as a result of the problems with Web-log.nl can be found here temporarily.

Henk Tepper is being succeeded by Chris Ubels in the Municipal Council of Menterwolde. Ubels currently is a member of the Menterwolde Council Committee and the Finance Committee.

Bron DvhN René Beishuizen: Menterwolmer raadslid Tepper stopt, Chris Ubels neemt over

Zuidbroek – Het VVD-raadslid Henk Tepper stopt per direct als raadslid in Menterwolde. “Dit komt door de situatie waarin mijn neef Henk Tepper uit Canada verkeert. Hij zit vast in de gevangenis in Libanon. Ik ben hier dusdanig mee bezig dat ik er geen andere dingen bij kan hebben”, zegt de geëmotioneerde Zuidbroekster Tepper.

Zijn neef zit sinds 23 maart dit jaar in de gevangenis. De 44-jarige aardappelboer is Canadees, maar woonde tot zijn twaalfde in Kropswolde. In Canada is hij een van de grootste aardappelboeren. Sinds vier jaar heeft hij een zakelijk conflict met Algerije over de levering van aardappelen. Dat land zegt dat 350 van 3800 ton geleverde aardappelen ringrot bevatten. Tepper spande een proces aan. Algerije zette hem op de Interpollijst van gezochte personen. De boer wist dit niet en werd in maart in Libanon aangehouden en in de cel gezet. Meer informatie hierover op het weblog van Henk Tepper dat als gevolg van de problemen bij Web-log.nl tijdelijk hier te vinden is.

Henk Tepper wordt in de gemeenteraad van Menterwolde opgevolgd door Chris Ubels. Ubels is momenteel lid van de Raadscommissie en de financiële commissie van de gemeente.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
LTO Noord van woensdag 14 september 2011

Raadslid stapt op om neef te helpen.

VVD’er Henk Tepper stapt per direct uit de raad van gemeente Menterwolde. Hij wil zijn neef, akkerbouwer in Canada, zo snel mogelijk uit de gevangenis in Beiroet krijgen.

Samen met zijn ouders emigreerde zijn 44-jarige neef Henk ruim 30 jaar geleden naar Canada. De familie begon een akkerbouwbedrijf in de Oost-Canadese provincie New Brunswick. Volgens Tepper omvat het bedrijf zo’n 700 hectare.

Toen de akkerbouwer eind maart in Libanon was om pootaardappelen te bekijken, werd hij aangehouden. Dat gebeurde op verzoek van Algerije. Algerije en Tepper hebben een conflict over 300 ton pootaardappelen die hij in 2007 in het Noord-Afrikaanse land afleverde.

Weblog
De boerenzoon uit het Groningse Zuidbroek vraagt via media als CNN en zijn weblog aandacht voor de situatie van zijn neef.

‘Mijn 70-jarige broer runt het bedrijf in Canada nu. De situatie is zorgwekkend. De aardappelen, bestemd voor Cuba, hebben veel te lang in de koelcellen gezeten. Ik weet niet eens of ze er al uit zijn. Henk had de connecties, maar hij is er nu niet.’

Auteur:Tienke Wouda

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Dagblad “TROUW” van 18 september

GEVANGEN IN LIBANON VOOR HANDELSRUZIE

Vijf vragen

VVD’er Henk Tepper (65) uit Zuidbroek stopt als gemeenteraadslid in Menterwolde. Hij wil zijn neef en naamgenoot (44) vrij krijgen uit de gevangenis in Libanon

VRAAG 1 Uw neef, aardappelhandelaar in Canada, zit sinds 23 maart
in de gevangenis. Waarom?

“Henk werd tijdens een handelsreis naar Libanon opgepakt op verzoek van Algerije. Algerije had hem op de Interpollijst gezet vanwege een zakelijk
conflict. Aardappelen die Henk in 2007 aan Algerije had geleverd zouden de ziekte ringrot hebben. Algerije wil Henk uitgeleverd
hebben, maar Libanon doet dat niet.Maar ze laten hem ook niet gaan.”

VRAAG 2 Was het een moeilijke keus voor u het raadslidmaatschap op te
offeren?“

Ja. Ik ben met voorkeurstemmengekozen en dan hoor je vier jaar uit
te zitten. Ik heb een paar weken gedubd of ik het kon maken mijn zetel
op te geven. Maar ik heb mijn hoofd niet meer bij het raadswerk.”

VRAAG 3 Hoe kan de impasse rondom Henk worden doorbroken?

“Hij moet van die Interpollijst af. De Canadese regering zou daarvoor moeten zorgen. Maar Canada doet niks. Integendeel! Ze wisten dat hij op die lijst stond en ze lieten hem nota bene op regeringskosten naar Libanon gaan. De Canadese voedselinspectie had de aardappelen goedgekeurd.
Pas toen ze per schip naar Algerije zouden gaan kwam men erachter dat in 350 van de 3800 ton ringrot zat. Algerije had de aardappelen als consumptieaardappelen gekocht. Dan is ringrot niet schadelijk.
Maar ze wilden ze doorverkopen als pootaardappelen, en zo meer verdienen. Ringrot kan bij pootaardappelen wel kwaad. Henk had een zaak aangespannen
tegen Algerije, omdat ze de lading ter waarde van 1,4 miljoen niet wilden
ontvangen. Maar deze zaak ligt nu stil.”

VRAAG 4 Zijn er meer familieleden die hun eigen leven opgeven voor deze zaak?

“Ik heb nog een broer van 75 die niet kan doen wat ik doe: de media
mobiliseren en een weblog bijhouden Ik informeer hem twee keer per
week. Henks vader, mijn broer Berend in Canada, is kapot. En die moet ook het bedrijf nog gaande zien te houden. Henks zus regelt alles in Canada. De hele familie heeft mails gestuurd naar de Canadese regering, maar we kregen het bericht dat we daarmee moesten stoppen omdat de communicatie alleen via
mijn nicht liep.”

VRAAG 5 Wanneer hebt u Henk voor het laatst gesproken? “

Ik kan moeizaam contact met hem krijgen. Hoe en wanneer zeg ik liever niet. Libanon en Algerije lezen alles. Hij zit daar onder verschrikkelijke omstandigheden. Ik heb een boek gelezen over iemand die vijf jaar onterecht opgesloten heeft gezeten.
Ik zeg tegen Henk: ‘Joh, laat alles varen waar je boos of verdrietig
van wordt. Probeer een boek dat je vroeger hebt gelezen in gedachten
terug te halen, Ik raad hem gymnastiekoefeningen aan. Hij moet die dagen daar doorkomen. Zelf pak ik soms de fiets om het los te laten, maar dat lukt niet erg. Ik
ben steeds met die jongen bezig.”

Ellis Ellenbroek

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Weekblad de Tussenklappen van 21 september 2011

http://www.menterinfo.nl/?q=node/6394

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Het stokje!! http://www.menterinfo.nl/?q=node/6429