Veel van onze leden en kiezers maken zich zorgen om het Regeerakkoord. Met name de voorgenomen invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie en een inkomensafhankelijk eigen risico hebben tot veel onrust en onbegrip geleid. Wij begrijpen dat u veel vragen heeft. Daarom willen wij graag uitleggen waarom wij toch ingestemd hebben met deze maatregel. De huidige nominale zorgpremie – het bedrag dat u maandelijks overmaakt aan uw zorgverzekeraar – gaat fors omlaag van rond de €1300 per jaar naar €255 in 2014. Er komt een nieuwe premie van ongeveer 11% die u betaalt over uw persoonlijk inkomen (uw loonstrook). De premie wordt berekend per inkomen, dus per persoon. Daar staat tegenover dat de zorgtoeslag voor huishoudens met een lager inkomen verdwijnt. En dat onder andere de tarieven van de inkomstenbelasting in de tweede en derde schijf vanaf 2014 omlaag gaan van 42 naar 38%. Voor kinderen tot 18 jaar hoeft nog steeds geen zorgpremie te worden betaald.
De vele berekeningen die we de laatste dagen hebben zien langskomen zijn voorbarig en geven een uitermate vertekend beeld. De maatregel, die nog nader moet worden uitgewerkt, gaat pas in op 1 januari 2014. Voor de VVD staat bij de concrete uitwerking voorop dat er sprake moet zijn van goede maatvoering en dat de maatregel geen buitenproportionele gevolgen mag hebben. We hebben ja gezegd tegen een akkoord, nadat onze nationale rekenmeester het Centraal Plan Bureau ons had geïnformeerd dat de koopkrachtgevolgen de komende vier jaar voor werkenden met een laag inkomen licht positief zijn (grosso modo +0,5%) en voor de hoogste inkomens grosso modo zo’n -4%. Dat is het kader waarbinnen wij de uitwerking van alle maatregelen uit het regeerakkoord zullen wegen, waarbij we natuurlijk uitschieters en extremen zoveel mogelijk willen voorkomen. Zoals de VVD altijd zorgvuldig naar de effecten van wetgeving kijkt.
De inkomensafhankelijke zorgpremie en het inkomensafhankelijke eigen risico zijn uitermate vervelende maatregelen. Maatregelen die wij zelf niet hadden gewild. Maatregelen ook waarvan wij beseffen dat ze onze achterban hard raken. En dat geldt net zo goed voor de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Vanuit liberaal perspectief stuk voor stuk nare maatregelen. En toch vinden wij het Regeerakkoord in zijn geheel evenwichtig en verdedigbaar.
De VVD is altijd bereid verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst van ons land. Wij willen Nederland sterker uit de crisis laten komen. Dat was ook onze inzet bij de verkiezingen van 12 september. De problemen waar we voor staan niet voor ons uitschuiven, maar nu aanpakken. Om te beginnen met het op orde brengen van de overheidsfinanciën. En dat doet pijn. Ook dat hebben we tijdens de verkiezingen verteld.
Wij hebben met die inzet een fantastisch resultaat behaald. Maar de PvdA boekte eveneens een formidabele uitslag. De uitslag van de verkiezingen maakte samenwerking tussen onze partijen onontkoombaar. Wij beseften, net als de PvdA, dat we in het belang van een stabiel kabinet concessies zouden moeten doen. Want de opvattingen van de VVD en die van de PvdA liggen ver uit elkaar. We hebben ervoor gekozen geen waterige compromissen te sluiten. Voor ons staan gezonde overheidsfinanciën en lagere belastingen voorop, terwijl voor de PvdA het verkleinen van inkomensverschillen een voorwaarde voor politieke samenwerking was. Dat betekent dat wij op sommige punten onze zin hebben gekregen, maar op andere punten gevoelige concessies hebben moeten doen.
Het Regeerakkoord bevat echter ook veel punten waar wij als VVD met recht trots op kunnen zijn. Denk aan de lagere inkomstenbelasting en de hogere arbeidskorting. Maar denk ook aan de maatregelen op het gebied van de arbeidsmarkt.
Er komen veel meer prikkels voor mensen om aan de slag te gaan. Het verschil tussen uitkeringen en werken wordt groter.
Hierdoor gaat werken meer lonen. Dat is goed voor de economische groei en de werkgelegenheid. Ook investeren we ruim honderd miljoen extra in meer blauw op straat. Criminelen die opnieuw in de fout gaan, worden zwaarder gestraft.
Ook hebben we stevige afspraken gemaakt over asiel en migratie. We zetten het mes in het zo frustrerende stapelen van procedures door asielzoekers en migranten. Criminele vreemdelingen worden veel sneller uitgezet. Wie tijdens de eerste zeven jaar in Nederland bijstand aanvraagt, verliest het recht hier te zijn. Als je geen Nederlands spreekt, verlies je het recht op bijstand. En, niet te vergeten, we snijden fors in de uitgaven en de omvang overheid.
Wij realiseren ons dat de maatregelen uit het Regeerakkoord iedereen in Nederland zullen raken en dat iedereen dit ook zal voelen. Maar naar onze absolute overtuiging is dit noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ons land sterker uit de crisis komt. Wij zullen tot 2017 16 miljard euro bezuinigen. Zo dringen we het tekort van de overheid terug tot 1,5% in 2017. Onze gehechtheid aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën klinkt misschien abstract, maar raakt ons allemaal. We leven boven onze stand en de overheid geeft meer uit dan ze binnenkrijgt. Onze staatsschuld bedraagt inmiddels 50.000 euro per werkende Nederlander. Die situatie is onhoudbaar. Hoe hoger onze schuld, hoe meer rente we moeten betalen. Dat is elk jaar tien miljard euro weggegooid geld, dat we niet kunnen investeren in onderwijs, veiligheid of mobiliteit. Of in belastingverlagingen voor hardwerkend en ondernemend Nederland. Door orde op zaken te stellen in de overheidsfinanciën maken we ruimte voor toekomstige groei, banen en welvaart. Dat is in ons aller belang. Wij zijn bereid daar concessies voor te doen. Wij lopen niet weg voor de pijnlijke maatregelen die daarvoor nodig zijn.
Het blijft natuurlijk niet bij deze brief. De komende weken worden er in het gehele land bijeenkomsten georganiseerd om verder te spreken over het regeerakkoord. Op alle onderdelen worden de afspraken uit het regeerakkoord nog door het kabinet uitgewerkt in concreet beleid. Daarover wil de Tweede-Kamerfractie graag met u in discussie. De aankondigingen voor deze bijeenkomsten staan op de website van de VVD.
Met vriendelijke groet,
Algemeen Secretariaat
Laten ze nu eerst eens komen met een zorgvuldig uitgewerkt plan. Dit zijn voorstellen met open einden. Heeft niemand iets aan, het zelfde is het met de bijeenkomsten. Het is steeds weer een herhaling van zetten, het lost niets op!
Met pijn in mijn hart denk ik nog altijd aan ex premier Lubbers, zakelijk en snoei hart. Je wist wat je aan hem had. Zet Rutte maar op ontwikkelingssamenwerking, en Remkers als premier.
Wim, eigenlijk zou ik het niet met je eens moeten zijn, maar Lubbers was voor mij ook een echte zakelijke minister, die wist wat hij deed. Zelfs mijn stem ging toen naar het CDA, vanwege Lubbers zijn kwaliteiten. Men moet het allemaal doorrekenen en een coalitie samen met de PvdA, tja dan moet er heel veel water door het winschoterdiep. Ik blijf vertrouwen hebben en de brief stelt mij gerust dat het allemaal goed zal komen. en dan Remkers, tja die zou het zeker kunnen. Kort door de bocht en vooruit met de geit. Maar Kamp heeft ook mijn voorkeur, die weet ook van doorpakken.
Tja Henk ik wil het niet hebben over het verleden maar over nu, want als ik het over het verleden heb dan moet ik nog steeds denken aan Drees…:
Geachte raad van bestuur en directie,
Het bestuur van ActiZ maakt zich grote zorgen over de gevolgen als het regeerakkoord wordt uitgevoerd zoals het nu is opgesteld. Dat betekent veel nadelige gevolgen voor alle betrokken partijen. De cliënten worden de dupe van verschraling van de zorg door het afschaffen van huishoudelijke hulp en de bezuiniging op begeleiding en persoonlijke verzorging. Tienduizenden medewerkers dreigen hun baan te verliezen als gevolg van deze bezuinigingen. Doordat een knip wordt gezet tussen verpleging en verzorging verdwijnt ook de integrale aanpak. Voor medewerkers die kunnen blijven, betekent dit dat zij veel meer alleen moeten gaan werken. De zorgondernemers worden geconfronteerd met kortingen op de tarieven en de dreiging dat zij honderden medewerkers per organisatie moeten ontslaan. Daarnaast wordt de organisatie van zorg en de administratie ingewikkelder door het gebrek aan een integraal overheidsbeleid.
Meer-sporen strategie
In een extra bestuursvergadering is gisteren een meer-sporen strategie opgesteld waarbij ActiZ vasthoudt aan de visie zoals opgesteld in het Deltaplan Ouderenzorg. De strategie omvat de volgende punten:
– ActiZ gaat politici, zowel leden van de Tweede Kamer als van de Eerste Kamer, intensief informeren over de gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg. Daarbij is het uitgangspunt dat het Deltaplan zorgt voor betere, integrale, haalbare en betaalbare oplossingen voor de ouderenzorg. De afspraken met Kamerleden worden nu gepland.
– ActiZ wil op korte termijn een gesprek met staatssecretaris Martin van Rijn voeren. Daarin zullen wij aangeven dat we hem willen helpen bij het enorme probleem waar hij voor staat want de voorstellen in het regeerakkoord maken de ouderenzorg slechter.
– ActiZ gaat coalities vormen met o.a. werknemers- en cliëntenorganisaties en andere stakeholders om samen op te trekken en ons standpunt duidelijk te maken.
Publiciteit
Daarnaast wordt de publiciteit gezocht met de volgende activiteiten:
1) ActiZ heeft de vakbonden uitgenodigd voor een gesprek over de sociale gevolgen als het Regeerakkoord ongewijzigd wordt uitgevoerd en inderdaad tienduizenden mensen hun baan verliezen. Dit om aan te geven hoe urgent de problematiek is. Hierover zoeken wij vandaag publiciteit.
2) Volgende week wil ActiZ cliënten, hun familie, de politiek en alle stakeholders in de zorg via een grote advertentie in de krant informeren over de gevolgen van dit regeerakkoord.
Daarbij geven we aan dat het ook anders kan. De advertentie zal verwijzen naar een speciale webpagina waar de visie van ActiZ op de zorg wordt uitgelegd aan de hand van het Deltaplan. Organisaties die willen aanhaken kunnen dat ook op die pagina doen.
Rondom deze advertentie worden nevenacties uitgezet, bijvoorbeeld een twitter-actie waar medewerkers in de zorg aan mee kunnen doen, overleg met een actualiteitenprogramma of zij hier een item over willen maken en een persbericht over onze actie. Betrokken cliënten- en vakorganisaties kunnen dat persbericht mede ondertekenen.
Regeerakkoord en ALV
Gezien het belang van het regeerakkoord voor de zorgondernemers, is besloten de agenda van de Algemene Ledenvergadering op 21 november aan te passen. Het regeerakkoord zal als eerste agendapunt na de lunch besproken worden.
Wij doen ook een beroep op u. Volgende week sturen we u de advertentietekst met de vraag deze ook te verspreiden onder medewerkers, cliënten en hun familie. U ontvangt daarvoor nog informatie van ActiZ. Ook vragen we u bovenstaande boodschap uit te dragen naar uw eigen stakeholders.
Samen bereiken we meer!
ActiZ houdt u nauwgezet op de hoogte van de voortgang van alle activiteiten.
Dit is maar één eigenschap wat dit kabinet heeft voor gesteld net zoals de zorg…., sommige mensen zeggen dat dit gerechtigheid is deze mensen zeggen de brede schouders moeten nu de schulden laten gaan dragen… en sommige mensen zeggen dat het niet klopt, omdat zij meer zijn gaan verdienen?moeten zij de lasten gaan dragen omdat er een crisis is?Nee roepen zij ik verdien toch mijn eigen geld toch?
Net zo iets als de Wet werken naar vermogen……dit is eerst in de één of andere laatje is gelegd zoals ik hoop dat hij op slot komt…..ohnee punt!
Maar waar gaat dit kabinet nu mee aan de gang? Participatie hier gaan deze beste mensen mee aan de gang, maar goed ik ga mij erin tegen verzetten bij wijze tot ik erbij neerval toch?
Jongens dit is mijn mening misschien omdat ik ga voor een normale salaris en niet zoals beschreven is door de Balkenende norm…, ik zeg ik ga voor normen en waarden.
En zo denk ik en zo zal ik altijd blijven denken.
Ook dit is en zal een oordeel zijn in mijn zaken:
Jan Marijnissen:
STERKER EN SOCIALER? NIET DUS
Op het speciale verkiezingscongres van zijn partij afgelopen zaterdag in Den Bosch zei PvdA-fractievoorzitter Samsom: „Wij willen verantwoordelijkheid nemen. Wij zijn geen mooiweerpartij. Het land heeft ons nodig, en dan zijn we er.” Hij noemt het regeerakkoord een „mooi akkoord”, een akkoord dat „Nederland sterker en socialer uit de crisis zal leiden”. Hij wil laten zien dat „politiek verbindt, niet verdeeld. Bruggen slaan en elkaar de hand reiken”. Even verderop gebruikt hij dezelfde bruggenmetafoor voor de samenwerking met de nieuwe vrienden van de VVD: „Ook ik voel me verantwoordelijk voor de onrust binnen de VVD. Dit regeerakkoord dragen we samen. Een brug moet op beide oevers rusten.”
In het tv-programma Buitenhof een dag later kritiseerde oud-PvdA-voorzitter Ruud Koole de aanpak bij de formatie waarbij de parijen vooral elkaar zaken hebben ‘gegund’. Zo werd door de PvdA tegen de VVD gezegd: „Jullie willen bovenop de tientallen miljarden bezuinigingen van de afgelopen jaren nog eens zestien miljard bezuinigen? Oké, als wij mogen nivelleren.” Door deze zwart-witbenadering heeft de PvdA de VVD vrij spel gegeven haar neoliberale agenda te volvoeren.
Zo maar eens een kleine, willekeurige opsomming van de VVD-triomfen: een verlaging van de inkomstenbelasting in de twee hoogste schijven; de derde schijf wordt verlengd; de villasubsidie blijft in stand; de btw-verhoging waar de PvdA fel tegen was, wordt niet teruggedraaid; er wordt structureel bijna vijf miljard bezuinigd op de sociale zekerheid; WW-rechten worden teruggebracht tot maximaal één jaar; ontslagvergoedingen worden versoberd; de sociale werkplaatsen worden ontmanteld, 60.000 werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking worden geschrapt; nieuwe mensen in de sociale werkplaatsen verdienen niet meer dan het wettelijk minimumloon; de werkloosheid stijgt; dit akkoord houdt de mogelijkheid open om mensen onder het minimumloon te laten werken; de AOW-leeftijd gaat versneld naar 67; de pensioenuitkeringen voor de komende generatie zullen met bijna een kwart dalen; er komen nauwelijks maatregelen die flexwerk beperken; de regering legt zich neer bij de komst van Roemenen en Bulgaren per 2014; de studiebeurs wordt afgeschaft; de marktwerking in de zorg wordt versterkt; zorgverzekeraars krijgen meer macht; er komt een winstuitkering in de zorg; zorgverzekeraars mogen doorgaan met het sluiten van streekziekenhuizen; zij gaan volledig bepalen waar je je zorg krijgt; huishoudelijke verzorging wordt afgeschaft; dagbesteding verdwijnt; er wordt vijf miljard bezuinigd in de zorg, waarvan bijna drie miljard op de thuiszorg; de ziektekostenpremie pakt de middeninkomens en houdt hoge inkomens uit de wind; de AWBZ wordt uitgekleed; de huren gaan fors omhoog; de publieke omroep levert nog eens 100 miljoen in; en ontwikkelingssamenwerking nog eens één miljard.
Dit is wat de nieuwe vice-premier, Lodewijk Asscher, eufemistisch ‘het leggen van een nieuwe vloer onder de verzorgingsstaat’ noemt. Samsom omschrijft het als ‘eerlijk delen en vooruitgang mogelijk maken’.
Natuurlijk, het is crisis, en er moeten keuzes gemaakt worden, maar waarom is de PvdA akkoord gegaan met de conditio sine qua non van de VVD van nog eens zestien miljard bezuinigen? Daar wordt ons land dus niet ‘sterker en socialer’ van.
Deze column verscheen op 8 november in NRC
In een extra “Thorbeckeweb”, de nieuwsbrief voor VVD leden, brengt de VVD haar leden op de hoogte van de ontwikkelingen t.a.v. het regeerakkoord.
Inkomensafhankelijke premie is van tafel