Menterwolde onder financieel toezicht: wethouder financiën ‘huisvrouw met gat in hand’

raadszaal
 De provincie Groningen gaat de gemeente Menterwolde onder preventief toezicht stellen. Dat maakten burgemeester Rein Munniksma (PvdA) en wethouder Lianne Veenstra (SP) van financiën donderdag aan het begin van de avond bekend.
Dit is een consequentie van het oplopende begrotingstekort van de gemeente. Het tekort is 1.3 miljoen in 2016 en zal in 2018 oplopen tot 1.8 miljoen. De gemeente noemt drie redenen voor het ontstaan van het tekort: bezuinigingen vanuit het Rijk, de politieke turbulentie van het afgelopen jaar en dat er geen ‘meevallers’ meer zijn.Het begrotingstekort moet beperkt worden en dat gaan inwoners van de gemeente direct in hun portemonnee voelen. Zo moet komend jaar de onroerendezaakbelasting met 3.8 procent verhoogd worden. Daarnaast zal er worden bezuinigd op openbare faciliteiten zoals zwembaden. De gratis zwemlessen die de gemeente sinds dit schooljaar aanbood zullen moeten worden geschrapt. Ook wordt er bezuinigd op de twee sporthallen en het onderhoud van de sportparken. Sportverenigingen zullen met tien procent worden gekort op hun subsidies.

Fractievoorzitter van de VVD in Menterwolde, M.E. Bos-Carabain, is woest. ‘‘Dit is een politieke keuze geweest van de partijen die deel uitmaken van het college. Ten eerste is er enorm veel geld uitgegeven om WEDEKA-werknemers in vaste dienst te nemen. Daarnaast is de vorige burgemeester aan het begin van dit jaar weggetreiterd.’’ Hiermee refereert Bos-Carabain aan de eerdergenoemde politieke turbulentie die al in december vorig jaar begon. ‘‘Het in dienst nemen van die extra werknemers en het wachtgeld dat gemoeid was met het wegpesten van het vorige college, brachten enorm veel kosten met zich mee. Dat moet betaald worden met geld dat de gemeente niet heeft, en dit heeft ertoe geleid dat de gemeente nu onder toezicht gesteld wordt.’’

Bos-Carabain is gefrustreerd over de verantwoording van het huidige college. ‘‘Ik irriteer me mateloos aan het feit dat de wethouder van Financiën het begrotingstekort wijdt aan de landelijke politiek. Als dat zo zou zijn, zouden veel meer gemeenten nu onder toezicht worden gesteld. Het ligt puur aan de politieke keuzes die zijn genomen, dat waren bewuste acties.’’

Met name de wethouder van Financiën krijgt ervan langs. ‘‘Normaal gesproken wordt er eerst in de portemonnee gekeken voor er geld wordt uitgegeven. Niet bij de partijen die in Menterwolde in het college zitten. Daar gedraagt de wethouder van Financiën zich als een huisvrouw met een gat in haar hand.’’

‘‘Ik vind het heel triest. Menterwolde is het aardbevingsgebied, het gebied van krimp en windmolens. Niet per se een plek waar het geweldig wonen is en waar veel mensen willen wonen. En wat doet het college? Die gooien de OZB omhoog! Burgers zijn zo de dupe van bewuste politieke keuzes.’’

M. Ploeger van Kritisch Menterwolde is juist een stuk minder kritisch. ”Ik denk niet er kwade bedoelingen in het spel zijn, maar ik denk dat het feit dat we nu vrijwillig onder curatèle worden gesteld te maken heeft met onwil en onmacht.” Toch vindt hij deze beslissing niet de beste. ”Ik denk dat de raad maar moet interveniëren. Zo is er straks helemaal geen politiek meer nodig, maar gaat het alleen nog maar om de cijfertjes. Dan kunnen we beter een stel boekhouders worden dan politici.” Dat vindt hij nu al van de begroting. ”Het is een boekhouders- en ambtenarenbegroting. Het zijn allemaal maar cijfers zonder politieke visie.” Ploeger is wel teleurgesteld. ”Ik woon hier al 25 jaar en altijd hebben de rekeningen in het zwart gestaan, nooit rood. Dat het college zegt dat ze aan het bezuinigen zijn is onzin: we gaven altijd 1.5 à 2 ton uit en afgelopen jaar ineens 480.000 euro. Dat is jammer.”

Het college van B&W en de afdeling communicatie van de gemeente Menterwolde was niet beschikbaar voor commentaar.  9f378d24-83ed-4165-afe4-abf950f8a5b3_bliksem_200(1)Chris Ubels van de VVD , donkere wolken zelfs met onweer.

De gemeente Menterwolde zal nu de begroting vaststellen in overleg met de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. Deze drie gemeenten zullen waarschijnlijk in 2018 samengaan in het kader van de herindeling.

Lees meer: http://www.groningerkrant.nl/2015/10/menterwolde-onder-financieel-toezicht-wethouder-financien-huisvrouw-met-gat-in-hand-2/#ixzz3o4mlR5t4

Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives
Follow us: @GroningerKrant1 on Twitter | GroningerKrant on Facebook