Waar zijn die kinderen en waar zijn hun ouders, fam of begeleiders. Like het om opnieuw en telkens weer aandacht te vragen voor het probleem “vluchtelingen”

azc 8

Vluchtelingen met kinderen komen aan met de trein tijdens een bezoek aan het vluchtelingenkamp Tabanovce in Macedonië. © anp.

Na aankomst in Europa zijn zeker 10.000 vluchtelingenkinderen verdwenen. Dat meldt Europol zaterdag. De Europese politieorganisatie vreest dat veel van die kinderen in handen zijn gekomen van drugsbendes en groepen die de minderjarigen misbruiken als sekswerker of slaaf.

Maar we weten gewoon niet waar ze zijn, wat ze doen en bij wie ze zijn

Brian Donald van Europol

In de Engelse krant The Guardianwaarschuwt Brian Donald van Europol zaterdag voor deze praktijken. Volgens de leidinggevende zijn alleen in Italië al 5000 kinderen na hun registratie verdwenen en in Zweden 1000.

Donald waarschuwt voor criminele organisaties die Europabreed opereren. Zij hebben het op de vluchtelingen gemunt. ,,Het is niet onwaarschijnlijk dat het om meer dan 10.000 kinderen gaat. Zij zullen niet allemaal uitgebuit worden, misschien dat sommigen bij familie terecht zijn gekomen. Maar we weten gewoon niet waar ze zijn, wat ze doen en bij wie ze zijn.”

26.000
Europol denkt dat het afgelopen jaar in totaal zo’n 270.000 minderjarigen Europa zijn binnengekomen. Hoeveel daarvan zonder begeleiding waren, kan de instantie niet zeggen. Volgens cijfers van Save the Children waren dat er ongeveer 26.000. Europol beseft dat het getal van 10.000 dan ook een te lage schatting is.