Interview Tofik Dibi ( GroenLinks) die uit de kast is gekomen.“We zijn geen Nederlanders, we zijn moslims” Tofik Dibi (Groenlinks) en Salaheddine. De andere kant van “üitsluiting”. 

‘Jihadisten moesten homo’s beroven om moed te tonen’

politie belgië

‘Jihadisten moesten homo’s beroven om moed te tonen’

Politie in België (archieffoto).      © ANP

Homo’s overvallen en beroven. Zo moesten Belgische aspirant-jihadisten bewijzen dat ze moedig en goed genoeg zouden zijn om naar Syrië af te reizen.

Minderjarigen die voor de strijd in Syrië werden geronseld, hebben dat voor de rechtbank in Brussel verklaard, meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Slachtoffers in de val lokken
De tieners werden naar homobars gestuurd om slachtoffers te vinden en in de val te lokken. Ze gingen met mannen mee naar hun woning en overvielen hen daar. “Zo moesten we bewijzen dat we geschikt waren voor de strijd”, zei een van de tieners. “In totaal hebben we een zestal van die opdrachten uitgevoerd. Mocht ik intussen niet zijn opgepakt, dan was ik nu waarschijnlijk in Syrië.”

De overvallen waren volgens de politie niet alleen om moed te tonen maar ook om de kas van de ronselaars te spekken. “Wij vermoedden al langer dat een deel van de fondsenwerving voor Syrië­strijders gebeurde door kleine overvallen en afpersingen”, zegt een politieman.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / ANP