Scheiden doet lijden….vooral voor de kinderen. Vandaag even niet de kinderen maar toekomst ouders.In gemeenschap is volgens mij heel erg fout. Oa erfenissen: ouders willen graag dat het bezit of geld bij of onder eigen kinderen blijft. Dan als men een bedrijf wil beginnen is het altijd beter om dat niet in gemeenschap op te zetten. Denk aan een faillissement. Ook als men een bedrijf, winkel of boerenbedrijf overneemt van ouders, men betaald dan vaak niet de hoogste prijs en bij een scheiding volgt er in gemeenschap vaak een heel moeilijke oplossing en gevolg faillissement. Enz enz.  ( Dan is het nog steeds denkbaar dat men meer verliefd is op bezit en geld dan op vriend of vriendin. Okay dan zachter uitgedrukt: men is smoor verliefd op vriend of vriendin en het geld bezit is een erg mooie bijkomstigheid en nog mooier als men de smaak ervan te pakken krijgt.) Als het huwelijk goed is en blijft tot de dood hun scheidt behoeft op huwelijkse voorwaarden geen enkel probleem te zijn en men maakt voor de langst levende een testament.

Kleine Update

Gedijt de liefde bij voorwaarden of juist niet?

Monic Slingerland − 23/04/16, 13:58
© thinkstock. De bruid was spaarzaam, op het krenterige af, de bruidegom had een gat in zijn hand

OPINIE De bruid was spaarzaam, op het krenterige af, de bruidegom had een gat in zijn hand. Hij werkte al, zij studeerde nog. Ze besloten op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Bij de notaris legden ze vast dat zij vier stoelen en een Singer naaimachine inbracht en hij een stereoinstallatie, een auto en een wasmachine. De hypotheek kwam op zijn naam.

 • © Maartje Geels.
  Monic Slingerland
 • Iedere week stelt Monic Slingerland, chef opinie, een vraag aan de lezers van Trouw.

Als de huwelijkse voorwaarden daarna ter sprake kwamen was de vraag steevast of ze elkaar soms niet vertrouwden. Je hoorde toch alles te delen als je echt van elkaar hield? Hun antwoord was dan dat ze geld en spullen niet belangrijk genoeg vonden om er ruzie over te maken. Ook niet later, als ze vast rijker waren geworden. Daar hadden ze die gang naar de notaris wel voor over, al kostte dat geld.

De Tweede Kamer heeft deze week in principe ingestemd met het voorstel van D66, PvdA en VVD om de standaardvoorwaarden voor een huwelijk te veranderen. Nu is nog altijd gebruikelijk dat alles bij een huwelijk gemeenschappelijk wordt.

Niet alleen de wasmachine van de een en de auto van de ander, maar ook bijvoorbeeld de studieschuld van dertigduizend euro, een erfenis en eventueel nog vermogen of verplichtingen uit een vorig huwelijk.

Alles delen is de uitzondering
In de nieuwe situatie gaat niet alles op een hoop, maar houden bruidegom en bruid alles wat ze voor hun huwelijk verworven hebben, apart. Wie toch alles wil delen, moet dat bij de notaris laten vastleggen. Alles delen is dan de uitzondering. Misschien niet erg romantisch, maar deze wat meer zakelijke kijk past beter bij bruidsparen van nu, meent het gros van de Kamerleden. Alleen de christelijke partijen zijn tegen. Die vinden het te individualistisch en zijn bang dat zo’n zakelijke benadering ten koste gaat van de romantiek.

Ik deel dat bezwaar niet. Als liefde verdwijnt zodra er een contract op tafel komt, is het met die liefde niet best gesteld, lijkt me. De vergelijking gaat niet helemaal op, maar bij het kopen van een huis is er toch ook sprake van verliefdheid en van een contract?

 • Mij lijkt het een goed plan om niet meer alles automatisch op een hoop te gooien bij een huwelijk

   

Mij lijkt het een goed plan om niet meer alles automatisch op een hoop te gooien bij een huwelijk. Het verwijt van wantrouwen is niet meer aan de orde wanneer standaard sommige schulden of vermogens apart blijven. In het voorstel dat de Kamer deze week besprak gaat het om een beperkte vorm van gemeenschap van goederen.

Alles wat tijdens het huwelijk ontstaat, is gemeenschappelijk. Zo blijft er toch minder over om eventueel ruzie over te maken. Minder kans op erosie van liefde door gekissebis over geld. Minder gezeur bij scheiding over schulden die ontstaan zijn bij de ander toen je nog niet met hem of haar getrouwd was en waar je toch voor de helft voor moet opdraaien. Of ben ik niet romantisch genoeg? Ik laat me graag overtuigen.

Laten huwelijkse voorwaarden de liefde bloeien of smoren ze die juist?

huwelijk

De trouwende mens van nu zou geen zin meer hebben om naast lief en leed ook bezit te delen. Daarom wil een Kamermeerderheid trouwen in gemeenschap van goederen beperken. Maar klopt die opvatting over de moderne mens wel?

 • Trouwen in gemeenschap van goederen is nu meer een keuze. Mensen vragen ons ook: wat gaan jullie doen?

  Annemarie Vlot

Nog 64 nachtjes slapen. Dan trekt Annemarie Vlot (25) een witte jurk aan en belooft ze haar vriend in goede en kwade dagen trouw. Maar of ze ook gaat beloven of ze alles met hem deelt? Daarover denkt ze nog na. Want: de erfenis, de studieschuld… en wat als?

Toch weet ze zeker dat zij en haar vriend bij elkaar blijven. “Het voelt gek om dat niet op materieel gebied te laten zien.” Ze merkt wel dat trouwen in gemeenschap van goederen minder normaal is dan vroeger. “Het is nu meer een keuze. Mensen vragen ons ook: wat gaan jullie doen?”

Nu trouwen stellen automatisch in gemeenschap van goederen: dus alles wat van Annemarie is, wordt ook van haar vriend. Als zij en haar vriend dat niet willen, moeten ze naar een notaris om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

De Tweede Kamer debatteert vanavond over een wetsvoorstel van PvdA, D66 en VVD om trouwen in gemeenschap van goederen in te perken. De partijen willen in ieder geval zorgen dat alles wat mensen voor hun huwelijk bezaten, privévermogen blijft.

 • Je geeft elkaar een mooi cadeau als je gewoon huwelijkse voorwaarden maakt

  Freek Schols, hoogleraar privaatrecht

Driekwart trouwt in gemeenschap van goederen
Maar klopt het eigenlijk dat de moderne mens liever onder huwelijkse voorwaarden trouwt? Nee, zegt Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), waarbij 3000 notarissen zijn aangesloten. “Wij vragen ons af of dit nou het systeem is dat past bij Nederland. De meeste mensen trouwen nog steeds in gemeenschap van goederen.”

Freek Schols, hoogleraar notarieel recht, bevestigt dat. Hij deed aan de Radboud Universiteit onderzoek naar hoeveel stellen eigenlijk kiezen voor huwelijkse voorwaarden. “Dat is al jaren ongeveer een kwart. Driekwart trouwt dus in gemeenschap van goederen.”

Van Oostrom: “Waarom zou het systeem dan vervangen moeten worden? Je creëert alleen maar problemen. Wij vinden dat er haken en ogen zitten aan de enorme administratielast die stellen erbij krijgen doordat ze niet meer automatisch in gemeenschap van goederen trouwen. De regering legt onnodige regeldruk op.”

Hoewel Schols heeft aangetoond dat de meeste mensen nog gewoon in gemeenschap van goederen trouwen, is hij toch vóór het wetsvoorstel. “Die 75 procent weet waarschijnlijk niet goed waar zij aan beginnen. Ze krijgen helemaal geen voorlichting en weten niet dat ze bijvoorbeeld moeten opdraaien voor de schulden van de ander. Dat wil toch niemand? Je geeft elkaar een mooi huwelijkscadeau als je ter bescherming huwelijkse voorwaarden maakt.”

Volgens Schols willen de mensen die onder huwelijkse voorwaarden trouwen nog steeds wel hun bezit delen, maar alleen dat wat ze hebben verworven vanaf het moment dat ze getrouwd zijn. “Dat is wat de moderne mens wil en daarover gaat ook het wetsvoorstel.”

(Tekst gaat door onder de foto)

 • © ANP.
 • Ons huwelijksrecht pas gewoon niet meer bij wat moderne mensen willen.”

  Lucienne van der Geld

Ouderwets huwelijksrecht
Ook Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen, een koepel van notariskantoren, is om deze reden voorstander. “Weinig mensen zijn zich bewust van de effecten. Tegen mijn studenten aan de universiteit zeg ik wel eens: als jullie trouwen in gemeenschap van goederen dan is jouw studieschuld ook die van je echtgenoot. Dan kijken ze mij vol ongeloof aan.”

Volgens Van der Geld is Nederland het enige land op Suriname en Zuid-Afrika na waar mensen nog automatisch in gemeenschap van goederen trouwen. “Ons huwelijksrecht past gewoon niet meer bij wat moderne mensen willen.”

Maar om mensen een wet in de schoenen te schuiven terwijl vooralsnog driekwart niet klaagt over trouwen in gemeenschap in goederen – Nora van Oostrom van de KNB snapt het niet. “De cijfers liegen er niet om. Er moet eerst eens goed onderzocht worden wat mensen écht willen.”

Annemarie Vlot neigt inmiddels wel naar trouwen in gemeenschap van goederen, maar wil er nog een keer goed over nadenken. “Ik vind het jammer dat het huwelijk steeds meer wordt gezien als iets tijdelijks. Zo van: we kijken het even aan, delen onze spullen niet, want anders is het te veel gedoe als we weer gaan scheiden.”