portret henkHelemaal mee eens.   

Malik Azmani in Griekenland: ‘Dit kan zo niet langer’

Door VVD op 08 maart 2016

We kennen allemaal de beelden van asielzoekers die massaal aankomen op de Griekse eilanden. Om met eigen ogen te zien hoe ernstig de situatie is, ging VVD-Kamerlid Malik Azmani er met een aantal collega’s heen. Hij werd verder gesterkt in zijn gedachte die hij ruim een jaar geleden al had en destijds ook in zijn plan presenteerde: “Het huidige systeem werkt niet. We moeten stoppen met asielaanvragen in Europa en in plaats daarvan asielzoekers een veilige plek bieden in hun eigen regio.”

Malik, wat trof je aan in Griekenland?

Een trieste situatie. Vrouwen en kinderen die als sardientjes op de bodem van een gammel bootje liggen, terwijl de mannen aan de boei hangen. Ouderen die met krakkemikkige invalidewagentjes door de weilanden proberen te lopen naar de grens met Macedonië. Kinderen die letterlijk onder de poep zitten. Heel heftig om te zien.

Buitenboord mot Gr LandIn beslag genomen buitenboordmotoren

Wat denkt een politicus die daarmee geconfronteerd wordt?

Dit kan zo niet langer! Je moet de misdaden van mensensmokkelaars onmogelijk maken en voorkomen dat mensen in deze mensonterende situatie terechtkomen. Dat kan alleen door te stoppen met het verlenen van asiel in Europa en door iedereen terug te sturen naar opvangkampen in de regio. Dan houdt de stroom vanzelf op. Niemand waagt zijn leven en dat van zijn kinderen als hij weet dat het geen zin heeft.

Maar hoe zijn de omstandigheden in de opvangkampen in de regio?

Op dit moment niet best. Ik heb asielzoekers gesproken die eigenlijk de zee niet durfden over te steken, liever veilig in Turkije bleven. Maar ze zijn toch naar Europa gekomen, omdat ze hier meer kansen zagen. Daarom wil ik geld steken in die opvangkampen. Zorgen voor veiligheid, voedsel, kleding, onderdak, zorg, onderwijs voor de kinderen. Zodat mensen daar een bestaan kunnen opbouwen en niet naar ons toe hoeven te komen.

Sommige mensen zeggen: haal die mensen maar hierheen.

Ja, Angela Merkel bijvoorbeeld. En nu hoor je asielzoekers dus letterlijk zeggen: ‘we gaan naar Angela’. Niemand wil in Griekenland blijven, ze komen allemaal deze kant op. Maar dat kan onze samenleving niet aan. Met zulke grote aantallen komen onze uitkeringen, onze betaalbare zorg en onze pensioenen in gevaar. Bovendien vraag je om problemen als je ineens grote groepen mensen met heel andere normen en waarden toelaat. We mogen onze vrijheden niet op het spel zetten.

Wat vind je van de deal die rond lijkt met Turkije?

De details moeten natuurlijk nog worden ingevuld, maar het lijkt erop dat Rutte in Brussel een doorbraak heeft weten te forceren! De plannen die er nu liggen kunnen er daadwerkelijk voor zorgen dat de illegale migratie naar Europa stopt en dat we mensenhandelaren dus een halt toe kunnen roepen. Kortom, de oplossing waar de VVD al een jaar voor pleit.

Hekwerk Gr land  Hekwerk op de grens tussen Macedonië en Griekenland

Maar staat daar niet heel veel tegenover?

Het ziet er naar uit dat dit echt een goede deal is. We dragen financieel bij aan meer perspectief voor mensen in vluchtelingenkampen, maar dat is acceptabel als je kijkt naar de kosten die we hier ook zouden hebben gemaakt voor de opvang van grote stromen illegale asielzoekers. Daarnaast hebben we afgesproken om te praten over toetreding van Turkije tot de EU, maar dat is eerlijk gezegd het meest goedkope deel van de deal. De criteria voor toetreding zijn immers niet veranderd en daar voldoet Turkije bij lange na niet aan. Dus dat zie ik de komende decennia – en eigenlijk helemaal nooit – gebeuren.