imageNCTV waarschuwt: terroristen in vluchtelingenstroom:
NCTV waarschuwt: terroristen in vluchtelingenstroom
Vluchtelingen bij de Grieks-Macedonische grens. © AFP
Er zijn steeds meer signalen dat terroristen de asielprocedure misbruiken om in Europa te komen, waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Tot nu toe zijn er geen asielzoekers in Nederland ontdekt die jihadistische motieven hebben, maar de NCTV waarschuwt in haar analyse van de veiligheid in Nederland voor de risico’s van de grootste vluchtelingenstroom ooit in Europa. “Het ontbreken van waterdichte EU-buitengrenzencontrole en het vrij reizen in Schengengebied bieden terroristen de mogelijkheid om zich naar en binnen Europa te verplaatsen”, schrijft de NCTV in haar Dreigingsbeeld Terrorismebestrijding Nederland (DTN), die vier keer per jaar verschijnt.

In Nederland is één asielzoeker opgepakt in Zaandam, omdat hij claimde dat hij een strijder van terreurgroep Islamitisch Staat was. En de man die een jaar na de aanslag op het tijdschrift Charlie Hebdo een politiebureau in Parijs bestormde, had asiel aangevraagd in zeven EU-landen. Hij beschikte bovendien over liefst 20 valse identiteiten.

Controles aangescherpt
De signalen waar de NCTV op doelt spelen vooral in andere Europese landen, niet in Nederland, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. Twee van de daders van de aanslagen in Parijs kwamen als vluchteling naar Europa. In reactie daarop hebben de politie en de marechaussee de identiteitscontrole van vluchtelingen aangescherpt. Het kabinet heeft al meerdere keren gezegd dat onder de Nederlandse asielzoekers geen terroristen zijn, voor zover bekend.

De kans op een aanslag in Nederland blijft reëel, schrijft de NCTV in haar analyse. De NCTV spreekt van een ‘complex dreigingsbeeld’ waarbij vanuit verschillende hoeken, zoals bijvoorbeeld terroristische organisaties, transnationale netwerken, kleinschalige cellen en eenlingen, dreiging kan komen voor aanslagen. De dreiging van jihadistisch-terroristische aanslagen is erg groot. Nog niet eerder werden er in één jaar op deze grondslag zoveel aanslagen in westerse landen gepleegd als in 2015, namelijk veertien. Dat zijn er twee keer zoveel als in 2014.

Meer op rtlnieuws.nl:

NCTV: extremisten misbruiken Wilders’ oproep tot verzet​
Dreigingsniveau: waarom schalen we in Nederland niet op?
RTL Nieuws