image

Scrollen en lees: wachtgelden van o.a. Wassila Hachchi D66 , Kathleen Ferrier CDA en Tofik Dibi van GroenLinks. De voorbeelden zijn eindeloos. Zo was er het kamerlid Lazrak dat de SP verliet,officieel in het parlement bleef, maar zeven van de tien vergaderingen afwezig was. Bij de PVV, maar ook bij de ouderenpartij 50 plus, de VVD en de PVDA zag men politici die de partij de rug toekeerden. Zo zijn er altijd kamerleden die het onderste uit de subsidieruif weten te halen. 

Binnenland Oudega-20160419 Hans Wiegel. Hans Wiegel Portret van Hans Wiegel. Staand en Liggend.Ook liggend beeld met hoofd rechts, en links ruimte voor tekst.

Binnenland Oudega-20160419 Hans Wiegel. Hans Wiegel Portret van Hans Wiegel. Staand en Liggend.Ook liggend beeld met hoofd rechts, en links ruimte voor tekst.

DEN HAAG – De politiek moet het mes zetten in de eigen wachtgeldregeling. Na de affaire rond ex-D66-Kamerlid Wassila Hachchi, die zelf besloot op te stappen en toch al 18.000 euro wachtgeld opstreek, is de riante regeling onhoudbaar.

Wassila Hachchi (D66)
Wassila Hachchi (D66)
Foto: ANP
VVD-coryfee Hans Wiegel veegt de vloer aan met de huidige gang van zaken. Vooral het feit dat politici die zelf voor een vertrek kiezen, recht hebben op de volle mep wachtgeld zet kwaad bloed. „Hiervoor is de wet niet bedoeld”, vindt Wiegel. „We moeten stoppen met deze grappenmakerij.” De voormalig minister van Binnenlandse Zaken signaleert dat de uitkeringsregeling voor werkloze politici, die veel royaler is dan de ww die voor het rest van het land geldt, nu misbruikt lijkt te worden.

Wiegel meent dat er wel een vangnet moet zijn voor politici die van de ene op de andere dag geen baan meer hebben, als bijvoorbeeld een kabinet valt. Ook kunnen er andere situaties zijn die een vertrek met wachtgeld rechtvaardigen. Een speciale commissie zou in de toekomst moeten kijken of uitzonderingen mogelijk zijn.

image
Tofik Dibi trekt € 321.908,03 wachtgeld en schrijft boek
10:40 – 6 maanden geleden 2 min leestijd 27 reacties
Kost een paar knaken, heb je ook wat: een boek genaamd Djinn. Dat is Arabisch voor iets dat weggaat. Daarmee refereert Tofik Dibi aan zijn gayheid, waar hij nu pas voor uit durft te komen. Helemaal top, maar niet ons topic. In een gesprek met de Volkskrant onthult hij tussen neusbier en lippen door een ander opmerkelijk detail: Tofik krijgt wachtgeld, al sinds zijn mislukte Putsch tegen Groenlinks-cougar Jolande Sap. Een simpel sommetje leert dat Tofik dankzij dit falen in 2012 tot eind dit jaar zoveel wachtgeld krijgt als elke andere Nederlander van zijn bouwjaar tot aan de pensioengerechtigde leeftijd gestort had gekregen.

Tofik is een toffe peer en dat ‘ie een boek maakt over uit de kast komen is alleen maar toe te juichen. Maar politici komen er wel belachelijk goed vanaf, als het om uitkeringen gaat. Het is helemaal ironisch dat de stemmen van Groenlinks, en daarmee Tofik, doorslaggevend waren voor het Kunduz-akkoord van 2012. Dat was een pakket bezuinigingen waardoor ook de WW eraan ging. Laten we eens kijken hoe het Tofik als gewone kaas zou zijn vergaan.
Hoe werkt die wachtgeldregeling? Een parlementariër krijgt per maand € 7.480,84 gestort. Daar komen een eindejaarsuitkering (een bonus!) van 8 procent en vakantiegeld van 8,3 procent bovenop, zodat het ‘jaarsalaris’ € 104.402,60 bedraagt. Aangezien Tofik vorige maand zijn derde afgeronde jaar in de steun heeft mogen vieren, komt hij op € 321.908,03 uit.

De WW is juist sinds het Kunduz-akkoord is geslachtofferd. De maximale duur is met een derde teruggeschroefd naar 24 maanden, daarna volgt onherroepelijk de bijstand. De eerste zes maanden moeten sinds ‘Kunduz’ door de werkgever betaald worden, daarna is de overheid pas aan de beurt. In het geval van Tokfik maakt dat niet uit, zijn werkgever was toch dezelfde overheid. Tofik zou op precies die zes maanden WW uitkomen, omdat hij zes jaar kamerlid is geweest.
De bijstand bedraagt € 914,50 per maand oftewel € 10.974,00 per jaar. Dat bedrag past precies dertig keer in het wachtgeld dat de gewezen Groenlinkser heeft binnengeharkt. En omdat hij 35 is, zou hij het anders tot zijn 65ste levensjaar met dezelfde uitkering hebben moeten doen. Kortom: Tofik pakt in drie jaar aan wachtgeld, waar elke andere Nederlander er tot aan diens pensioen van had moeten doen. Dan moet dat boek wel echt een knaller zijn. Dus vooruit, bestellen en recenseren maar.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€Hoor zien en zwijg?Kijken kijken en kopen homaar zeggen de buitenlanders vaak. Maar als het gratis is zijn we er vaak ook als de kippen bij. Heb voorbeelden te over. Een paar dan: Burgemeester stapt op en ontvangt wachtgeld, krijgt vlot een nieuwe baan en okidoki , complimenten voor deze BM. Een bekende wethouder komt op straat te staan en heeft recht op jaren wachtgeld. Hij werkt een aantal uren bij een gemeente ( ook toen hij wethouder was) en kan veel meer uren krijgen, maar nee dat doet hij niet. Waarom zou hij gratis voor niets wachtgeld is …… Dan wethouder nummer twee, neemt ontslag en staat met lege handen. Er worden hem twee banen aangeboden maar nee hij ontvangt wachtgeld en gaat er niet op in. Hij begint een studie en ontvangt tegelijk wachtgeld dat is veel voordeliger. Eerst nog even drie maanden vakantie en dan dus aan de studie. Tot slot blijven die lui ook nog politiek geïnteresseerd en willen geteld worden. Tja zo is de wereld en zo is het in Nederland gesteld. €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
imageKathleen Ferrier krijgt € 782.306,43 wachtgeld dankzij plotselinge woede over uitzetting Mauro
09:09 – 5 maanden geleden 5 min leestijd 21 reacties
Ze heeft het slim gespeeld, CDA-politica Kathleen Ferrier. Plotsklaps was ze woedend over de uitzetting van Mauro Manuel, de Angolese minderjarige asielzoeker die in 2011 geen verblijfsvergunning kreeg omdat hij niet uit een oorlogsgebied kwam. Ferrier werd een ‘dissident’ en maakte zichzelf zo onmogelijk in haar fractie; een jaar later verliet ze politiek. Aan haar motieven kunnen we niet twijfelen, het is immers niet mogelijk om in iemands gedachte te kijken. Maar als ze het had willen timen had ze het niet beter kunnen doen; het akkefietje heeft haar namelijk € 782.306,43 opgeleverd.

Speltheorie
Door slimme planning krijgt CDA-politica Kathleen Ferrier voor elke werkdag precies een dag wachtgeld. Die wachtgeldregeling is flink versoberd, in 2012, dus Ferrier had niet nog een paar maanden langer moeten wachten. Er was toen sprake van een dubbel criterium. Als een politicus onbeperkt wachtgeld wil trekken tot haar of zijn pensioen, moest de duur van het kamerlidmaatschap minstens tien jaar bedragen. Daarnaast mocht (en mag) de politicus in kwestie op dat moment niet verder dan tien jaar van de pensioengerechtigde leeftijd (PGL) vandaan zitten. Wil Ferrier maximaal cashen, dan is het essentieel de exit uit de politieke arena perfect te timen. Tenminste, als het daarom te doen zou zijn.

Ferrier werd op 8 maart 1957 geboren. Na het Atheneum studeerde ze Ontwikkelingshulp en vervolgens was ze acht jaar lang adviseur op dat vlak, in Chili. In 1999 werd ze lid van het CDA en op 15 mei 2002 maakte ze haar debuut in de Tweede Kamer, tegelijk met de start van het eerste Kabinet Balkenende. Op dat moment begint de teller te lopen; ze kan pas aanspraak maken op wachtgeld, als ze het volhoudt tot 15 mei 2012. Iemand die van speltheorie houdt zou haar adviseren om bij de eerste de beste gelegenheid ná die datum de benen te nemen. In theorie zijn dat drie verkiezingsperiodes, omdat er om de vier jaar verkiezingen zijn. Kortom, op papier kan Ferrier vanaf 12 mei 2012 van haar welverdiende VUT gaan genieten.
Maximaal wachtgeld
Alleen krijgen we de politici Jan-Peter Balkenende en Mark Rutte die, eeehh, iets vaker dan om de vier jaar een kabinet moeten vormen; JPB1 houdt het niet eens een jaar vol. Dat biedt mogelijkheden. Op 23 april 2012 valt het laatste Kabinet Balkenende. Mag Ferrier dan maximaal wachtgeld trekken? Dat hangt dus van twee criteria af. Ten eerste moet ze dan de leeftijd van 55 hebben bereikt zodat de totale duur van haar wachtgeldperiode maximaal tien jaar is. Ten tweede moet ze op dat moment tien jaar of meer Kamerlid zijn. [opklik voor groot

Dankzij de leeftijd waarop Ferrier de Kamer in ging, namelijk op een maand af 45, hebben we hier te maken met een rekenkundig leukigheidje. De twee criteria kennen allebei een periode van tien jaar, namelijk de minimale anciënniteit en de maximale wachtgeldduur tot de PGL. Omdat 45 plus 10 plus 10 gelijk is aan 65 (de PGL) moet Ferrier haar anciëniteit precies zo lang laten duren als de gewenste wachtgeldperiode. Anders gezegd; het anciënniteitscriterum en het leeftijdscriterium worden nagenoeg precies op de dag bereikt dat Ferrier haar 55e verjaardag viert. Als ze dan van de wachtgeldregeling gebruik gaat maken krijgt ze voor elke dag in de Kamer een dag wachtgeld (want 10 en 10).

Kortom: van de 4.380 dagen die Ferrier het in de Kamer heeft uitgehouden, moet ze gezien PRECIES op 22 mei 2012 de benen nemen als het om de grootst mogelijk payout gaat. Houdt u die dag in het achterhoofd; dat is de meest gunstige datum, precies vanaf die dag krijgt ze maximaal wachtgeld bij een minimale prestatie, het speltheoretische optimum. Welke datum kiest ze om haar vertrek aan te kondigen?

Sterker nog, ze was ‘opgelucht’ dat de pogingen om JPB4 te redden in het Catshuis mislukten. Anders zou ze moeten solliciteren. Wie naast de politiek enkel adviseur ontwikkelingssamerking is geweest in het rijkste land van een continent, krijgt het zwaar bij het UWV.
Apartheidsregime
Hoeveel heeft ze hiermee verdiend? We pakken de Dibi-meter en extrapoleren met een inflatie van twee procent. Dan komen we bij een totaalbedrag aan wachtgeld van € 782.306,43 dat Ferrier van september 2012 tot de start van haar pensioen in 2022 mag trekken. Het eerste en het laatste jaar zijn met resp. (5/12) en (7/12) gecorrigeerd in verband met gebroken boekjaar in deze bv Wachtgeld.

image

€ 262.747,48 wachtgeld maximaal voor Wassila Hachchi’
14:54 – 3 maanden geleden 2 min leestijd 12 reacties
Dat doet ze lekker. Aan de slag voor het campagneteam van Hillary Clinton, maar met behoud van wachtgeld. Hoeveel zou Wassila Hachchi maximaal kunnen trekken? Niet minder dan € 262.747,48, als ze niet teveel bijverdient. Een disclaimer bij dit verhaal: ze is niet bereikbaar voor commentaar, dus het zou nog kunnen dat ze met een mededeling komt dat ze afziet van vergoeding. Maar zolang ze daar niet mee komt, pakt ze de jackpot van een dikke kwart miljoen.

Een kamerlid heeft recht op een ‘schadeloosstelling’ van € 7.705,12 per maand. Vreemde benaming, maar het staat er echt. Daarnaast is er een eindejaarsuitkering in de vorm van een dertiende maand, een iets hoger bedrag als vakantiegeld en een beroepskostenvergoeding die vorig jaar is ingevoerd. De brutobedragen worden gecorrigeerd voor inflatie en kennen een korting van twintig procent in het eerste jaar en dertig procent daarna. De maximale duur van het wachtgeld is drie jaar en twee maanden, dus in 2018 is het gedurende maximaal een zesde van het jaar feest. Als we uitgaan van een inflatiecorrectie van twee procent en dan alles optellen komen we op € 262.747,48 uit.
Toch jammer dat ze het volksvertenwoordigerschap slechts als pinautomaat en opstapje naar de Amerikaanse politiek ziet. Als marinedame was ze wat stoerder dan de stoffige, wereldvreemde sociologen en politicologen die de banken in ons parlement doorgaans bezet houden. Wassila, het ga je goed.