Zoek op internet het verwerven van locaties door het COA dan kom je nog eens wat tegen. Wat zou de oorzaak kunnen zijn: ondeskundigheid dir COA, vriendjespolitiek, wanbeleid. 

hoofdkantoor+coa

Keuze voor duurdere aannemers en evenementenhallen

‘COA geeft met opzet miljoenen te veel uit’

1 uur geledenJan-Willem Navis

DEN HAAG – Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft vorig jaar miljoenenblunders gemaakt. Aannemers werden voorgetrokken. Ook stonden geschikte locaties leeg, terwijl voor de opvang in grote evenementenhallen de hoofdprijs werd betaald.

Hierbij is de belastingbetaler voor ten minste 20 miljoen euro gedupeerd, blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.

„Het risico bestaat dat het COA zich niet kan verantwoorden over het naleven van wet- en regelgeving”, schrijft de dienst in zijn eigen jaarverslag. Maar anonieme aannemers zeggen tegen deze krant dat dit een smoesje is om te verhullen dat de overheidsdienst steeds bepaalde bedrijven voortrekt.coa

Dat die duurder werken, blijkt geen bezwaar. Zo werd bij de verbouwing van jeugdgevangenis Doggershoek in Den Helder de goedkoopste bieder gepasseerd voor het bouwbedrijf Jorritsma uit Bolsward.

Aannemer Tuin spande hierover een kort geding aan. Bouwer Jorritsma beweerde namelijk dat hij de verbouwing binnen twee maanden kon afronden. „Terwijl ik heb aangegeven dat dit absoluut onhaalbaar was”, zegt directeur Kees Jan Tuin.

Tuin verloor de rechtszaak, maar de geschiedenis geeft hem inmiddels gelijk: waar Jorritsma de rechter overtuigde dat hij op 1 januari klaar was met de klus, duurde het uiteindelijk tot eind augustus voor er asielzoekers in het complex trokken.

Bij de verbouwing van de rechercheschool in Zutphen maakte het COA het nog bonter: hier werd de wet overtreden.

 

Lees het hele verhaal in De Telegraaf