Hoogleraar internationaal strafrecht: ‘Ebru Umar uitleveren aan Turkije gaat niet gebeuren’

Nederland kan Umar niet uitleveren wegens VvmU

 

Tags:

Nu columniste Ebru Umar terug is in Nederland, hoeft ze niet bang te zijn dat Nederland haar uitlevert aan Turkije, als justitie daar haar wil vervolgen. Dat zeggen juristen tegen NRC Handelsblad.

Volgens Harmen van der Wilt, hoogleraar internationaal strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam, kan Nederland alleen iemand uitleveren wanneer de aanklacht ook in Nederland strafbaar zou zijn. Belediging van een vreemd staatshoofd is hier alleen strafbaar wanneer dat staatshoofd op dat moment in Nederland is.

Bij de Turkse president Erdogan was dat niet zo, dus kan Nederland Umar niet uitleveren. Dat ze #fuckerdogan op Twitter schreef, valt onder vrije meningsuiting.

Ebru Umar naar geheim adres: ‘Mensen bedreigen is niet normaal’

VvmU in multicultureel Nederland anno 2016

Tags:

Ebru Umar wordt ondergebracht op een geheim adres. Ook meldt de columniste haar openbare optredens bij de instanties, zegt ze in een donderdag gepubliceerd interview met De Telegraaf.

“Ik heb inmiddels een gesprek gehad met het Openbaar Ministerie van Amsterdam en de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid”, zei Umar tegen de krant. “Bottom line is dat mensen mij zullen blijven herkennen, blijven uitschelden en blijven bedreigen”.

De columniste mag daarom niets zeggen over waar ze de komende tijd verblijft. De mate waarin ze wordt beveiligd is volgens Umar nog niet vastgesteld. “Er is een dreigingsanalyse gemaakt. Voorlopig hebben we afgesproken dat ik openbare optredens meld bij de instanties. En hoe ik dan verder beveiligd word en de mate waarin is nog niet vastgesteld”, zei ze. “Ik wil vooral mijn leven terug. En ik wil dat die lui ophouden met mij bedreigen. Mensen bedreigen is niet normaal.”

Umar werd een kleine drie weken terug op haar vakantieadres in de Turkse stad Kusadasi aangehouden wegens kritische tweets over de Turkse president Erdogan. Ze is sinds woensdag weer in Nederland.

Bonusquote: Telegraaf interviewt Ebru Umar

‘Mijn terugkeer moest geheim blijven, maar BuZa wilde er mee scoren en maakte het bekend’

 

Hoe geheim was uw terugkeer als minister Koenders zelf dinsdagavond bekend maakte dat u op het vliegtuig naar Nederland zat?

Tja, mijn terugkeer moest kennelijk het feestje van Buitenlandse Zaken worden. Zij wilden ermee scoren, dus zij hebben dat bekend gemaakt. Daar was ik niet over ingelicht

ik wil dat die lui ophouden met mij bedreigen. Mensen bedreigen is niet normaal. Het wordt tijd dat we daar eens met zijn allen bij stil staan. En waarom zou iemand mij bedreigen? Ik ben toch geen moordenaar of crimineel?

eerlijk gezegd denk ik niet dat het verstandig is om terug te gaan naar mijn huis in Amsterdam-West, zeker niet na die inbraak tijdens mijn landarrest. Ik heb het huis al te huur aangeboden.

Er zijn ook veel autochtone Nederlanders die uw toon als columnist te hard vinden als het gaat om het integratiedebat. Begrijpt u dat?

Het gevolg daarvan is dat we nu een schisma in de samenleving zien. Er bestaat een parallelle samenleving die zich afzijdig houdt van Nederland. Kijk naar al die vluchtelingen die hiernaar toe komen. Die gaan echt niet meer terug. Je moet eisen stellen aan deze mensen en niet investeren in hun eigen taal en cultuur en ondertussen toestaan dat ze samenklitten. Want dat is waarom die Nederturken zich van Nederland afkeren.”