Redactie      

MEDIA

Erdogan gaat tot het gaatje: zet juridische strijd tegen uitgever Bild voort

Reden: Mathias Döpfler vindt gedicht Jan Böhmermann grappig

Recep Tayyip Erdogan heeft besloten de juridische strijd tegen Mathias Döpfler, de grote baas van het machtige Springerconcern dat onder meer Bild uitgeeft, voort te zetten. De Turkse president heeft zijn Duitse advocaat Ralf Höcker daarom opgedragen in beroep te gaan tegen de uitspraak van de kantonrechter. Deze oordeelde dinsdag dat de opmerkingen van de mediatycoon, die vierkant achter de satiricus Jan Böhmermann is gaan staan, binnen het recht op vrije meningsuiting vallen.

Erdogan wil Böhmermann aanpakken wegens belediging in een tv-show. Döpfner, uitgever van onder meer Bild, liet in een brief weten dat hij hard had moeten lachen om het gewraakte gedicht van de komiek en het inhoudelijk geheel eens was met diens formuleringen. Ook woensdag liet hij zich de mond niet snoeren. ,,Natuurlijk heb ik, om met Edith Piaf te spreken, nergens spijt van. Integendeel, ik sta achter elk woord en elke komma.”

Lees ook

Erdogan vangt bot bij Duitse rechter

Erdogan vangt bot bij Duitse rechter

Uitgever van Bild mag gedicht Jan Böhmermann grappig vinden

De bestuursvoorzitter van een Duits mediaconcern die vorige week partij koos voor de satiricus die zich de toorn van de Turkse president op de hals haalde hoeft niet op zijn woorden te letten. Dat heeft een Duitse rechter dinsdag bepaald. President Recep Tayyip Erdogan had een spreekverbod geëist tegen Matthias Döpfner, de bestuursvoorzitter van Axel Springer, maar kreeg dus nul op rekest bij de rechtbank.

Volgens de rechter heeft ‘de gedaagde het recht om zijn mening vrijelijk te uiten’. Of Erdogans advocaat in beroep gaat tegen de uitspraak is nog onduidelijk.

‘Ik vind zijn gedicht geslaagd’

Döpfner, uitgever van onder meer Bild, nam het in een open brief op voor Jan Böhmermann. “Ik vind zijn gedicht geslaagd. Ik heb er hard om moeten lachen”, liet hij in Welt am Sonntag weten. In een naschrift zei hij: “Ik sluit me, meneer Böhmermann, voorzichtigheidshalve inhoudelijk geheel en al aan bij uw formuleringen en honende opmerkingen.”

Groepsverkrachting

Erdogans advocaat Ralf Höcker zei vorige week al te verwachten dat hij in eerste aanleg waarschijnlijk niet zijn zin zou krijgen en dat hij zijn cliënt zou aanraden beroep aan te tekenen. Höcker vergeleek daarnaast de recente beledigingen aan het adres van de Turkse president met een groepsverkrachting. “Als er een is begonnen kruipen er steeds meer uit hun holen om mee te doen”, aldus Höcker.

Lees ook

Erdogan onderneemt juridische stappen tegen Duitse mediabaas wegens steunen Böhmermann

Erdogan onderneemt juridische stappen tegen Duitse mediabaas wegens steunen Böhmermann

Advocaat: ‘Het is als een groepsverkrachting’

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan onderneemt stappen tegen de CEO van de Axel-Springer mediagroep, Mathias Döpfner. De media-moloch is uitgever van ondermeer Die Welt en Bild. De aanklacht richt zich tegen de uitlatingen van Döpfner over het gedicht van de komiek Jan Böhmermann, de media topman had zich positief uitgesproken over de satire van de ondergedoken komiek. Het gerechtshof (Landgericht) van Keulen heeft al aangegeven de aanklacht liever niet in behandeling te nemen. Indien dat het geval is, zal de advocaat van Erdoğan de president aanraden het bij een hogere rechtbank te zoeken, zo meldtDer Spiegel.

In een open brief schreef Döpfner aan Böhmerman, “Ik vond je gedicht geslaagd, ik heb hard gelachen”. Hij voegde daar aan toe zich geheel achter de inhoud te scharen, zowel persoonlijk als juridisch. Volgens een woordvoerder van het concern verandert er wat hen betreft op dit moment helemaal niets aan de zaak. “Er is hierover aan ons geen informatie, noch enige documentatie gegeven”.

‘Het is als groepsverkrachting’

De advocaat van Erdoğan vergeleek de belediging met een groepsverkrachting. “Er is er een die begint, en dan komen er ineens meer uit hun holen om mee te doen”. “Zeker als men dan zegt dat het slachtoffer het verdiend had”, zo vergelijkt hij het onderschrijven van het gedicht door Döpfner met verkrachtingen.

Media-advocaat Ralf Höcker gaat verder door te stellen dat Erdoğan een mens als iedereen is, en recht heeft op een menswaardige behandeling. “Een menswaardige behandeling is onaantastbaar”.