douchetent voor asielzoekers in Zuidoost bij Stadsdeelkantoor. opvang Bijlmer

douchetent voor asielzoekers in Zuidoost bij Stadsdeelkantoor. opvang Bijlmer

Asielcheck blijkt flinterdun

Vandaag, 05:30   AMSTERDAM – Duizenden asielzoekers zijn dit jaar Nederland binnengekomen zonder goed te zijn doorgelicht. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie.

De inspectie heeft vastgesteld dat het, ondanks goede voornemens, op tal van onderdelen niet goed is gegaan bij de zogenoemde ’identificatiestraten’ in de aanmeldcentra in Budel en Ter Apel. Het fouilleren was niet op orde, net als het doorzoeken van bagage, de analyse van documenten, het verhoor en het onderzoeken van telefoons.

Vanwege de aanslagen in Parijs zou extra haast gemaakt worden met de controle van asielzoekers bij aankomst, benadrukte staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid) in november. Jihadisten, oorlogsmisdadigers of criminelen zouden door de identificatiestraat meteen al kunnen worden onderschept.

Dat informatie uit telefoons slechts oppervlakkig is bekeken, gaat ten koste van „de bestrijding van mensensmokkel, mensenhandel en terrorisme”, schrijft de inspectie.

Lees verder: Heel veel mis met controle asielzoeker

Heel veel mis met controle asielzoeker

AMSTERDAM – 

Haperende apparatuur, ondeskundig personeel. Bij het doorlichten van nieuwe asielzoekers is maandenlang van alles misgegaan.