Mark__Rutte

Kijk hier de speech van Halbe Zijlstra >  

den haag, 16-9-2015, foto serge ligtenberg, tweede kamer, algemene beschouwingen in de tweede kamer, halbe zijlstra

Speech Halbe Zijlstra: onze waarden en vrijheden

 

‘Nog geen 10 maanden tot de volgende verkiezingen. We staan voor de keuze wat voor land we willen zijn. Een land dat zichzelf censureert en niet voor de eigen waarden durft op te komen? Een land waar angst en pessimisme regeren en de zwartkijkers het voor het zeggen hebben? Of een land van hoop en optimisme dat zich nooit de mond laat snoeren. Dat nuchter, zelfbewust en trots, pal staat voor zijn vrijheden.

Voor mij is de keuze helder. Nederland moet gewoon Nederland blijven. Nederland verdient rust en stabiliteit. Nederland verdient een sterke VVD. Daarom zeg ik tegen u allemaal: de handen uit de mouwen, we hebben een klus te klaren!’

Geweldig verhaal, ben het helemaal met onze MP Mark Rutte eens, betreft vandaag, gisteren, toekomst, hele wijze woorden. Toch heb ik het woord “helemaal” ietsie pietsie fout, want ben het voor 98% eens en die 2% geheel oneens. Luister mee en maak Uw percentage.

VVD-leider Rutte: de maatschappij heeft gekke mensen nodig

Speech Mark Rutte: Nederland moet Nederland blijven

‘Door de toestroom van vluchtelingen maken mensen zich zorgen. Blijft mijn buurt mijn buurt? Blijft de samenleving wel de samenleving? Blijft Nederland wel Nederland? Het is daarom belangrijk dat wij volstrekt helder zijn wat voor land wij zijn en dat wij niet terugvallen in de naïviteit van de multiculturele samenleving uit de jaren ’80 en ‘90. Mensen komen hiernaar toe met een hele andere culturele achtergrond en wij verwachten gelukkig van deze mensen dat zij snappen, respecteren en realiseren wat onze waarden zijn. De gelijkheid van man en vrouw, de gelijkheid van homo en hetero en de gelijkheid van blank en zwart. Maar ook de verworvenheden van de democratie: vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Al onze vrijheden.

Dat kan alleen als we duidelijk zijn. Laten wij met trots spreken over onze waarden en vrijheden en dit ook uitdragen. Ik ben blij dat dit onder leiding van de VVD gebeurd. Het kan nog steeds beter, maar hier moeten we mee door gaan, dat is cruciaal.

Laten we er samen aan blijven werken dat Nederland, Nederland blijft. We zijn het meest welvarende en vrije land van bijna de hele wereld. We hebben alles in huis wat daarvoor nodig is. Trots, koppigheid en ook zelfvertrouwen. Ik ben er ten diepste van overtuigd. Zo worden wij het gaafste land van de wereld. Wij, de VVD, zijn meer nodig dan ooit.’

Kijk hier de speech van Mark Rutte >
Mark Rutte op het voorjaarscongres van de VVD in Leeuwarden. ANP

VVD-leider Rutte heeft in zijn speech op het voorjaarscongres van de VVD gepleit voor een maatschappij met meer “gekke mensen” en minder “verkramping”. Vrijheid van meningsuiting en persvrijheid zijn daarbij noodzakelijk en zullen nooit ter discussie staan, zei hij.

Als andere voorbeelden van verkramping noemde hij de arbeidsmarkt en dat veel ondernemers bang zijn om mensen in dienst te nemen. Ook vindt hij dat ondanks de angst voor terreurdreiging mensen moeten blijven leven zoals zij gewend zijn.

Hij vindt dat werkenden en ondernemers zich zelfstandig en onafhankelijk moeten opstellen. “We hebben gekke mensen nodig die gekke dingen doen”, zei Rutte. “Die niet langs de gebaande paden gaan.”

Toppers

Hij zegt zelf elke dag met die instelling naar het Torentje te gaan. “Je moet niet aan het pluche blijven plakken. Het draait uiteindelijk niet om jou maar om de klus die je doet. Je moet een tasje naast je bureau hebben staan dat je kunt oppakken als je door de zijdeur af moet.”

Zijn bezoek aan het concert van De Toppers, met gouden strik en glitterbretels, was een oude wens van hem. “Ik had al paar keer gehint dat ik ook wel eens mee wilde. Dat leidde na paar jaar eindelijk tot deze uitnodiging.”

Rutte zegt dat dit niets te maken heeft met een campagnestrategie rond zijn persoon, zoals door sommigen werd gesuggereerd. “Hier hebben wij geen campagnestrategie voor nodig. Wat ben ik blij dat ik niet bij een andere partij zit die dit wél nodig heeft.”

Weer lijsttrekker?

Rutte haalde aan dat hij oorspronkelijk van plan was om maar vier jaar in de politiek te blijven. “Maar ik sta hier nog steeds”. Na een kort moment van stilte in de zaal zei hij grappend: “Ik had nu applaus verwacht.” Waarmee hij zijn partijgenoten weer aan het lachen kreeg.

Of hij zijn partij ook wil leiden naar de volgende Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017, wilde Rutte nog steeds niet zeggen. Dat maakt hij eind augustus bekend.