Foto: LIGTENBERG, SERGE

Max 15.000 vluchtelingen per jaar

VVD wil asielstop

2 uur geledenNiels Rigter en Wouter de Winther

DEN HAAG – Het moet onmogelijk worden voor vluchtelingen van buiten Europa om hier asiel aan te vragen. Alleen bij hele grote humanitaire crises neemt Nederland nog niet-Europese vluchtelingen op – gecontroleerd en op uitnodiging. Daaraan zit een maximum van 15.000 vluchtelingen per jaar.

Dat stelt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra voor in een interview met De Telegraaf. „Voor mensen van buiten Europa moet hier geen recht meer op asiel zijn. Als ze toch komen, dan moeten ze per kerende post terug.”

Een toelatingslimiet is een cruciaal onderdeel van het plan, zegt hij. „Grotere groepen blijven bij elkaar klitten, met hun eigen leefwijze en normen- en waardenpatroon. Die integreren niet, die segregeren.”

Het asielplan borduurt voort op de afspraken die de EU al heeft gemaakt met Turkije: geen migranten meer door te laten naar Europa en wie de oversteek toch illegaal maakt, neemt Turkije terug.

Zijlstra geeft toe dat aanpassing van internationale verdragen nodig is. „Het uitgangspunt van het vluchtelingenverdrag is nooit geweest dat iedereen naar Europa kan komen, maar dat mensen veilig kunnen worden opgevangen. Wat ons betreft is dat in de regio. Want als ze hier zijn, komen ze in het circus terecht van asieladvocaten en vluchtelingenwerkers. We zien het resultaat: het wordt steeds moeilijker om mensen uit te zetten.”