De vervanger van onze F-16? Eerste Joint Strike Fighters geland op Europese bodem

23/05/16 – 22u00  Bron: ANP, BelgaDe Joint Strike Fighter (JSF of F-35) landt op Vliegbasis Leeuwarden. Het is voor het eerst dat het gevechtsvliegtuig buiten de Verenigde Staten te zien zal zijn. © anp.

Op de Vliegbasis van het Nederlandse Leeuwarden zijn omstreeks 21.15 uur de eerste twee Joint Strike Fighters (JSF) op Europese bodem geland. Ruim duizend spotters en belangstellenden hadden zich met trapjes en camera’s bij de basis opgesteld om de komst van de vliegtuigen te zien.

De vliegbasis heeft de Europese primeur. Het is voor het eerst dat de JSF (of F-35) buiten de Verenigde Staten te zien is. Ruim 75.000 mensen keken naar de landing via de livestream van het Nederlandse ministerie van Defensie.De Joint Strike Fighters voeren de komende drie weken testvluchten uit in de omgeving van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel om het geluid te laten ervaren. Er zijn zorgen bij omwonenden dat de F-35 meer herrie maakt dan de F-16.Duurste wapenprogramma ooit
De F-35 is het duurste wapenprogramma ooit van het Pentagon. Voor 2.443 toestellen wordt een geschat budget van 398,6 miljard dollar voorzien. Een twaalftal andere landen heeft al voor de JSF geopteerd. Het Verenigd Koninkrijk is, met de aankoop van 138 toestellen in de pijplijn, de grootste afnemer. Ook Defensie in België overweegt de aanschaf van – 34 – JSF’s ter vervanging van de oude generatie F-16’s, maar de keuze tussen de verschillende kandidaten is nog niet gemaakt.

Lees ook

© anp.
© anp.
© anp.