10.000 euro shoptegoed voor asielzoekers is niet ok

Reactie van Kamerlid Malik Azmani op het bericht dat asielzoekers in bepaalde gemeenten tot maar liefst 10.000 euro krijgen om hun huis in te richten

VVD politicus

Mensen laten niet zomaar huis en haard achter om in een ander land, ver van huis, een nieuw leven op te bouwen. Dat doen zij omdat zij een oorlog ontvluchten of een beter leven zoeken voor hun gezin. Wij kunnen niet alle mensen opvangen die dat veilige, betere leven hier op willen bouwen. Maar we nemen wel onze verantwoordelijkheid. Voor diegenen die nergens anders terecht kunnen, bieden wij tijdelijk noodzakelijk onderdak en basisvoorzieningen zoals een maaltijd en kleding. Uit berichtgeving in het Brabants Dagblad van vandaag, blijkt dat er gemeenten zijn die asielzoekers bovenop deze basisvoorzieningen een geld bedrag geven dat kan oplopen tot maar liefst 10 000 euro, om bijvoorbeeld een inboedel aan te schaffen. Dat stuit ons tegen de borst. Een gemiddeld startend gezin moet hard sparen voor hun eerste bankstel en gordijnen. Die zitten soms jaren op ‘krijgertjes’ voordat zij de gelegenheid en financiële ruimte hebben om hun huis eindelijk naar hun eigen wensen in te richten. Dan is het niet uit te leggen dat een vluchtelingengezin met 10000 euro een complete inrichting bij elkaar kan gaan shoppen en dat ook niet terug hoeft te betalen. Dat deze gezinnen worden voorzien van een dak boven hun hoofd en de basisvoorzieningen als eten en wat kleding, dat is uit te leggen. Dit niet.

Een kringloopwinkel

Een kringloopwinkel
Foto: ANP

Duizenden euro’s shoptegoed voor vluchtelingen

4 uur geleden

DEN BOSCH – Vluchtelingen die een huis toegewezen krijgen ontvangen duizenden euro’s shoptegoed voor de inrichting. In Oisterwijk loopt dat bedrag zelfs op tot 10.000 euro voor een gezin met twee kinderen.

 De bedragen die de statushouders krijgen liggen in Noord Brabant tussen de 2.000 en 10.000 euro. In sommige gevallen is het bedrag een gift, in andere gemeenten moet het bedrag terugbetaald worden, blijkt uit onderzoek van het Brabants Dagblad.

Zo verwacht de gemeente Boekel de 3.500 euro die ze beschikbaar stellen om een huis in te richten uiteindelijk terug van de vluchtelingen. In andere plaatsen moet een deel van het geld terugbetaald worden.

De Groep Bontes/Van Klaveren heeft naar aanleiding van de berichtgeving vragen gesteld aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (Klaas Dijkhoff) en de minister van Binnenlandse Zaken (Ronald Plasterk).