Dankzij Schippers blijven ook dure medicijnen vergoed.

Dankzij Schippers blijven ook dure medicijnen vergoed.
Foto: FOTO ANP

Minister sluit kostenbesparende deals met farmaceuten

Schippers praat prijs medicijnen omlaag

2 uur geledenLise Witteman

DEN HAAG – Onderhandelen met farmaceuten loont. De kosten van dure medicijnen worden met honderden miljoenen euro’s gedrukt dankzij de deals die minister Schippers (Volksgezondheid) sluit met de fabrikanten.

Vandaag stuurt Schippers een brief over de opbrengsten van haar nieuwe geneesmiddelenbeleid naar de Tweede Kamer.

Ze is de eerste minister die met farmaceuten in onderhandeling gaat om de prijzen omlaag te krijgen van dure medicijnen voor bijvoorbeeld kankerbehandeling. Daardoor kunnen die geneesmiddelen vergoed blijven. Inmiddels hebben de onderhandelingen tot negentien overeenkomsten geleid.

In 2014 werd door de prijsafspraken 13,9 miljoen euro bespaard op de oorspronkelijke kosten. Maar die besparingen kunnen de jaren daarna nog flink oplopen, tot wel 203 miljoen in 2018.

Dat komt omdat er sindsdien over nog meer medicijnen is onderhandeld en omdat er vaak met de fabrikant wordt afgesproken dat de korting op de prijs groter is naarmate meer mensen het geneesmiddel gebruiken.

Te dure medicijnen

Het gaat om medicijnen die anders te duur zijn om in het basispakket te houden. Zo werden voor het longkankermiddel nivolumab de totale jaarlijkse kosten ingeschat op 200 miljoen euro, wat zou neerkomen op zo’n 134.000 euro per patiënt per extra levensjaar. Dankzij de onderhandelingen wordt dat nu toch vergoed, hoewel geheim blijft wat de deal precies was. Schippers maakt alleen de totale jaarlijkse medicijnbesparingen openbaar.

2015-10-02 10:24:45 DEN HAAG - Minister Edith Schippers van VWS arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. ANP BART MAAT

2015-10-02 10:24:45 DEN HAAG – Minister Edith Schippers van VWS arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. ANP BART MAAT

Minister: ’Ik zit hier voor de patiënten’

DEN HAAG – Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kreeg in alle onderhandelingen met farmaceuten de medicijnprijzen omlaag. Maar daarmee is wat haar betreft de discussie over wat een levensjaar mag kosten niet van tafel.

Die geheimhouding vormt ook meteen het belangrijkste punt van kritiek op haar geneesmiddelenbeleid. Daardoor kan de Tweede Kamer niet controleren hoeveel lager de prijs van een afzonderlijk medicijn daadwerkelijk uitpakt na de onderhandelingen. Schippers erkent dat en noemt het ’onbevredigend’, maar vindt het gebrek aan transparantie ondergeschikt aan het resultaat.

„Als je betaalt wat de gek ervoor vraagt, is uiteindelijk de industrie de lachende derde”, zegt ze vandaag in een interview met De Telegraaf.