Foto: AFP

’60 procent nodig bij nieuw referendum’

Petitie voor nieuw referendum krijgt steun

25 JUN 2016

LONDEN – Zaterdagavond stonden er al meer dan twee miljoen handtekeningen onder zo’n petitie die op internet om een tweede brexit-referendum vraagt. Om een referendum af te dwingen zijn in Groot-Brittannië 100.000 handtekeningen nodig onder een officiële petitie aan het parlement in Londen.

Formeel gesproken moet het Britse parlement nu een debat voeren over de nieuwe petitie en referendum.

72 procent van de Britten bracht een stem uit. De initiatiefnemers voor een tweede referendum vinden dat wanneer minder dan driekwart van de stemgerechtigden komt opdagen en minder dan 60 procent voor of tegen brexit stemt, er een tweede ronde moet volgen. Donderdag sprak ‘slechts’ 52 procent van de 46,5 miljoen geregistreerde stemmers zich uit voor het verlaten van de Europese Unie.