Foto: AFP

Parlementslid wil brexit in Lagerhuis stoppen

25 JUN 2016

LONDEN – Een parlementslid van Labour wil het verlaten van de Europese Unie door Groot-Brittannië in het Lagerhuis verhinderen. ,,We moeten het niet doen”, schreef David Lemmy zaterdag op Twitter.

 ,,Wij kunnen deze waanzin stoppen en deze nachtmerrie met een stemming in het parlement beëindigen”, aldus Lemmy. Tenslotte is de uitkomst van een referendum niet bindend, aldus het Labourlid. Hij wil dat er komende week in de volksvertegenwoordiging een stemming over de kwestie wordt gehouden.

De Conservatieve premier David Cameron schreef zelf het referendum uit, waarvan de strekking politiek gezien niet valt te negeren. Hoewel hij in de aanloop naar de stemming zei hoe dan ook te zullen aanblijven, kondigde de premier daags na het referendum toch zijn ontslag aan.

 Marc Bolland heeft vergeefs geprobeerd de Britten op andere gedachten te brengen.

Marc Bolland: ’Handel duurder voor Engeland’

’VK is verdeeld en er slecht aan toe’

Foto: Tom Pilston

Harry van Gelder       AMSTERDAM – 

Marc Bolland, oud-topman van Marks & Spencer en onlangs toegetreden tot het bestuur van British Airways, vindt het verschrikkelijk wat er in zijn tweede vaderland is gebeurd.

In welk land werd u wakker?

,,In een verscheurd land dat er slecht aan toe is. Ik weet dat internationale bedrijven zich grote zorgen maken. Burgers zijn voorgelogen. Als ze geweten hadden dat Cameron zou opstappen en dat Schotland overweegt uit het Verenigd Koninkrijk te treden, dan hadden ze niet tegen de EU gestemd.’’

Voorgelogen?

,,Er zijn populistische en valse beloftes gedaan. Ukip-voorman Farage beloofde dat de miljoenen die aan de EU worden afgedragen regelrecht naar de nationale gezondheidszorg zouden gaan. Maar dat gaat niet gebeuren. Die miljoenen zitten niet in een potje, waarvan je met de inhoud kunt schuiven. Bovendien maakte de EU regels, die moet Groot-66Brittannië nu zelf maken. Daarvoor moeten veel ambtenaren worden aangetrokken en die kosten geld.’’

U stond in nauw contact met de adviseurs van premier Cameron. Zag hij de Brexit aankomen?

,,Nee, de laatste dagen dachten we dat het een kleine overwinning voor ’blijven’ zou worden.’’

Wat zijn de economische gevolgen ?

,,Op de korte termijn is er veel onzekerheid. Op de lange termijn wordt alles duurder. Het VK is in grootte een tiende van de EU. De Brexit-aanhangers denken dat je als kleinere partij betere handelsakkoorden kan sluiten. Maar dat heb ik in mijn leven als ceo van retailbedrijven nog nooit meegemaakt.’’

Vertrekken bedrijven?

,,Niet-Europese bedrijven kozen voor Londen als vestigingsplaats, omdat het hier juridisch goed geregeld is, het land stabiel is en Groot-Brittannië vrije toegang verschaft tot de Europese markt. Dat is niet meer het geval. Het land is in tweeën uiteengevallen en er is geen vrije toegang tot Europa meer. Bedrijven zullen eerder voor vestigingen in andere landen kiezen. En in Londen gevestigde bedrijven gaan overwegen of ze geen ander bruggenhoofd voor de EU moeten kiezen.’’

Voorstanders denken er straks meer wordt geëxporteerd.

,,De handelsbalans van Engeland is traditioneel heel slecht. De gevolgen van im- en exporttarieven zullen die nog slechter maken. De Brexit-voorstanders denken dat de handelsbalans verbetert door meer export. Maar Engeland heeft weinig te exporteren. Er zitten hier alleen maar een paar grote farmaciebedrijven en financiële instellingen.’’

Waarom heeft het Britse bedrijfsleven niet van zich laten horen?

,,Dat heeft mij ook verbaasd. Ik heb me daar sterk voor gemaakt, maar ze durfden niet uit angst klanten te verliezen.’’

 Het huidige Groot-Brittannië in beeld: Een Schotse doedelzakspeler voor het parlementsgebouw in Londen.

Het huidige Groot-Brittannië in beeld: Een Schotse doedelzakspeler voor het parlementsgebouw in Londen.
Foto: foto afp

Verpletterend effect Brexit dringt door tot Britten

Londen stuurloos

Vandaag, 05:30Joost van Mierlo

LONDEN – Londen bevindt zich in een politiek vacuüm. Het land is stuurloos. Premier David Cameron beloofde het Britse schip te stabiliseren alvorens in oktober te vertrekken als premier. Daarvan is niets te merken. Hij schitterde afgelopen weekeinde door afwezigheid.

Het Brexit-kamp beseft ineens dat het voor een vrijwel onmogelijke opdracht staat. In de komende jaren moeten honderden wetten worden herschreven, meer dan vijftig handelsovereenkomsten worden gesloten. Daarvoor zijn op korte termijn meer dan duizend gespecialiseerde juristen nodig. Die zijn er waarschijnlijk niet.

Intussen wordt de druk vanuit Brussel opgevoerd om de onderhandelingen over een vertrek uit de EU te starten. De Britten sturen echter aan op uitstel. Ze hebben op dit moment nog geen benul wie de onderhandelingen moet gaan voeren en wat het land nu eigenlijk voor nieuwe relatie wil. Ineens lijken veel Brexit-politici zich te realiseren dat er ook wel voordelen zitten aan de interne markt in de EU.

Door het gebrek aan politiek leiderschap is de angst groot voor een verdere daling van het Britse pond en een nieuw bloedbad op de beurzen.

Nederlandse ondernemers hebben intussen last van de daling van het pond. Anton Valk, voorzitter van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel, weet dat diverse leden de afgelopen maanden grote investeringen in het Verenigd Koninkrijk hebben uitgesteld.

Lees meer in De Telegraaf van vandaag.