Scroll Update:  

Rutte: Brexit lijkt een spel geworden.

Kritiek op ‘vlucht’ Britse politici

‘EU-Commissie: brexit-verzoek pas najaar 2017’

avatar      COLUMN 

Tijd genoeg om de Brexit alsnog te voorkomen

Plus: Kan Van Baalen Eurofiel Verhofstadt niet tot de orde roepen?

Tags:

Vorige week schreef ik over de reactie van Boris Johnson op de uitkomst van het referendum: “Denkt deze opgewekte slimmerik dat er tijdens de besprekingen in Brussel, die zo’n twee jaar gaan duren, nog van alles kan gebeuren? Op zich is dat natuurlijk ook zo.” Ik heb daar de afgelopen week nog wat verder over nagedacht. Mijn conclusie nu is dat het zeker niet irreëel is dat de Brexit van de Britten uiteindelijk toch niet doorgaat.

Hieronder een paar stukjes voor die puzzle.

1. Een recente peiling geeft aan dat maar liefst 1,1 miljoen Brexit-stemmers berouw hebben.

2. De invloedrijke oud-hoofdredacteur van “The Sun” liet weten dat hij spijt heeft van het door dat blad gegeven stemadvies.

3. Minister Hunt van Volksgezondheid zei dat er een tweede referendum kan komen over het onderhandelingsresultaat met Brussel.

Ook bij andere Conservatieven leeft die gedachte.

Politiek is een hard vak

Vorige week donderdag was het voor de Conservatieven een enerverende dag. Eerst meldde zich de minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, voor het vacante leiderschap. Zij was en is tegen de Brexit. Ze is gezien en wordt gewaardeerd. Kort daarna stelde ook de minister van Justitie, Gove, zich kandidaat. De klap op de vuurpijl werd door Boris Johnson gegeven. Hij meldde zich af. Hij zal hebben gevoeld dat hij te omstreden is geworden. De uitspraak van Gove (de gedoodverfde campagneleider van Johnson), vlak daarvoor, dat hij Johnson ongeschikt als premier acht, zal de laatste druppel in de emmer vol tranen zijn geweest. Politiek is een hard vak.

Kan Van Baalen Verhofstadt niet tot de orde roepen?

Hoe zal het nu verder gaan? Even terzijde  een paar opmerkingen over Juncker en Verhofstadt. Beiden zeer anti-Brits.  De leider van de liberalen in het Europees parlement – een emotionele, fanatieke Eurofiel – eiste dat de Britten onmiddellijk zouden melden dat hun land uit de Europese Unie zouden willen treden. Hij beschuldigde hen van vergiftiging van het politieke klimaat in de EU. Kan de fractiegenoot van Verhofstadt, Hans van Baalen, hem niet tot de orde roepen?

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Juncker, toonde zich verbitterd, vol rancune en arrogant. In feite heeft hij zichzelf zo beschadigd dat hij maar beter kan opstappen.

Tijd genoeg om de Brexit alsnog te voorkomen

Terug naar het Verenigd Koninkrijk. De Conservatieven zullen de eenheid moeten herstellen en daartoe ook de meest geschikte nieuwe leider (of leidster!) kiezen. Een slag vóór blijven op Labour dat in een enorme chaos verkeert, is ook zinnig. Intussen wordt de strategie richting de besprekingen met Brussel al uitgewerkt. Alle conservatieve leidslieden zijn niet van plan haast te maken. Ook dat is verstandig.

Een indicatie is dat de beurs in Londen zich snel heeft hersteld van de klap begin vorige week. Blijkbaar wordt verwacht dat de regering van het Verenigd Koninkrijk ‘een eind maakt aan de waanzin’, zoals een Lagerhuislid zei. En een beursgoeroe constateerde nuchter: “De eerstkomende jaren zitten we nog gewoon in de EU”.

Kortom: tijd genoeg om de Brexit, die voor Groot-Brittannië èn Europa èn ons eigen land, slecht is, alsnog te voorkomen.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Telegraaf 

UKIP-leider Nigel Farage stapt op

Vandaag, 11:25

Nigel Farage stapt op als leider van de Britse anti-EU-partij UKIP.

“Mensen zeggen ’ik wil mijn land terug’. Nou ik wil mijn leven terug”, liet Farage in een toespraak weten.

Farage’s belangrijkste doelstelling was om Groot-Brittannië uit de EU te halen. “Daarom heb ik nu het gevoel dat mijn werk erop zit. Ik kan onmogelijk nog meer bereiken dan wat we met het referendum hebben bereikt.”

Farage, die vorig jaar ook al eens zijn vertrek aankondigde maar zich toen bedacht, verzekerde dat hij nu niet op zijn besluit terugkomt.

UKIP speelde jarenlang slechts een rol in de marge van de Britse en Europese politiek. De afgelopen jaren won de partij echter aan aanhang en aandacht en vorig jaar veroverde zij zelfs een Lagerhuiszetel.

Farage zelf slaagde daarin echter niet. Dat was voor hem reden om voor het partijleiderschap te bedanken, maar het partijbestuur haalde hem over toch aan te blijven. Een nieuwe gooi naar een Lagerhuiszetel staat voorlopig niet bovenaan zijn verlanglijst, zei Farage volgens The Guardian.

Of zijn partijgenoot Douglas Carswell, die wel in het Britse parlement wist te komen, UKIP nu moet gaan leiden, wilde Farage niet zeggen. Hij mengt zich naar eigen zeggen niet in de strijd om zijn opvolging. Farage en Carswell kunnen slecht met elkaar overweg.

xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx  kopie  en plak  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/ttvnieuws/26140812/___Kans_op_negeren_Brexit_groeit___.html

xxxxxxxxxxxxxx ook telegraaf  xxxxxxxxx stapt ook op  xxxxxxxxxxxxxxxx

Boris Johnson

Boris Johnson
Foto: AFP

Boris Johnson laakt houding Britse regering over Brexit

Vandaag, 11:22

Het boegbeeld van de Brexit-beweging Boris Johnson heeft kritiek geuit op de negatieve houding die overheerst bij de Britse regering over het vertrek uit de Europese Unie.

Volgens Johnson, die afhaakte in de race voor het premierschap na het aangekondigde aftreden van David Cameron, is het noodzakelijk voor de regering om met een positieve blik te kijken naar de Brexit, zo meldt Reuters.

Ook benadrukt hij dat gelet op de milde reactie bij de financiële markten, de gevaren van de impact van de Brexit schromelijk worden overdreven.

Naar verwachting zal in september de nieuwe Britse politieke leider bij de Conservative Party worden benoemd die de onderhandelingen met de andere EU-landen over de Britse uittreding in goede banen moet gaan leiden.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Dag later Rutte Telegraaf  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Foto: ANP

Rutte: Brexit lijkt een spel geworden

Gisteren, 23:25

DEN HAAG – Premier Mark Rutte vindt het schandalig dat Nigel Farage is opgestapt als leider van de eurosceptische Britse partij UKIP, als zoveelste politieke leider in het Verenigd Koninkrijk. ,,Deze man denkt dat het een groot spel is dat hij gespeeld heeft, alsof het niet echt gaat over de belangen van 65 miljoen mensen. Dit is een spel geworden, lijkt het wel. Ik vind het echt verschrikkelijk”, zei Rutte maandag in het tv-programma Nieuwsuur.

Volgens Rutte is de economie in het land ingezakt en is het politieke systeem in elkaar geklapt. Hij wijst erop dat het Verenigd Koninkrijk een belangrijke rol heeft in de Europese Unie en een goede bondgenoot is van Nederland.

Farage maakte zijn vertrek maandag plotseling wereldkundig. Brexit-boegbeeld Boris Johnson liet vorige week al weten dat hij niet de man was om premier te worden en de Britten ook daadwerkelijk uit de EU te loodsen.

Rutte kreeg ook vragen over de kritiek op voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Juncker zou soms met zijn gedrag de arrogantie van de macht tonen. Volgens de premier voert Juncker de goede agenda uit en voegt het niets toe om te zeggen dat Juncker weg zou moeten. Rutte liet weten ,,geen commentator over collega-politici” te zijn.

xxxxxxxxxxxxxx   Ook  5 juli 2016  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 Artiest Kaya Mar houdt een spotprent boven zijn hoofd met Johnson en Farage.

Artiest Kaya Mar houdt een spotprent boven zijn hoofd met Johnson en Farage.
Foto: Hollandse Hoogte

Kritiek op ‘vlucht’ Britse politici

2 uur geleden

STRAATSBURG – Het vertrek van Britse politici na het brexitreferendum kon dinsdag op forse kritiek rekenen in het Europees Parlement. ,,De een na de ander verdwijnt van het toneel. Ik heb daar geen begrip voor, ik dacht dat de politici die voor de brexit waren toch een plan zouden hebben’’, zei voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

,,Patriotten nemen geen ontslag als het moeilijk wordt, maar blijven”, aldus Juncker. Hij verwees naar Boris Johnson die vorige week afzag van de kandidatuur voor het Britse premierschap en de dinsdag teruggetreden UKIP-leider Nigel Farage. Farage is overigens nog wel Europarlementariër, maar ontbrak dinsdag bij het debat.

Guy Verhofstadt, leider van de liberalen in het parlement, sprak van ,,ratten die het zinkende schip verlaten’’. ,,Shockerend en onverantwoord.’’ Hij doelde ook op het aangekondigde vertrek van de Britse premier David Cameron. Over Farage zei Verhofstadt dat ,,die meer tijd wil voor zichzelf om zijn Europese salaris uit te geven”.

Diverse Europarlementariërs wezen op de ,,populistische leugens” in de brexitcampagne en de bedreiging die een Brits vertrek betekent voor de toekomst van de EU. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de commissie, stelde dat de brexit aantoont dat mensen niet langer geloven dat ze controle kunnen krijgen over hun leven. ,,De taak van de EU-instellingen is te bewijzen dat we wel degelijk resultaten kunnen leveren.”

Juncker riep de Britten wederom op het besluit om het vertrek uit de EU snel officieel door te geven niet uit te stellen, zodat de onderhandelingen over de voorwaarden van de uittreding kunnen beginnen.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx    Nog  5 juli  2016  Allemaal Telegraaf  xxxxxxxxxx

‘EU-Commissie: brexit-verzoek pas najaar 2017’

3 uur geleden

DÜSSELDORF – De Europese Commissie verwacht niet voor september 2017 een verzoek van Groot-Brittannië om uit de Europese Unie te mogen treden.

Dat meldt het Duitse weekblad Wirtschaftswoche op basis van bronnen binnen de commissie.

De commissie gaat ervan uit dat de Britse regering de tijd neemt om de Brexit voor te bereiden. Een beroep op artikel 50 van het Verdrag van Lissabon wordt niet voor de parlementsverkiezingen in Frankrijk en Duitsland verwacht, op zijn vroegst in september 2017.

Dat de Britten de tijd nemen alvorens het verzoek tot uittreding in te dienen ligt volgens de bronnen van Wirtschaftswoche voor de hand: zodra Londen artikel 50 aanroept begint de klok te lopen. De onderhandelingen dienen volgens het EU-verdrag binnen twee jaar te worden afgerond, al kan deze periode in theorie verlengd worden.