Fethullah Gülen

Fethullah Gülen
Foto: REUTERS

Gülen: Erdogan mogelijk zelf achter coup

Gisteren, 21:58

SAYLORSBURG – Fethullah Gülen, de Turkse geestelijke wiens aanhangers volgens Turkije achter de mislukte staatsgreep zitten, heeft zondag gezegd dat hij zich niet tegen een eventueel uitleveringsbesluit van de Verenigde Staten zal verzetten. Volgens hem heeft de Turkse president RecepTayip Erdogan, zijn aartsrivaal, de couppoging mogelijk in scene gezet.

Gülen en zijn aanhangers zijn er door Erdogan en diens volgelingen vaker van beticht een ,,parallelle structuur” op te zetten, met vertakkingen in de strijdkrachten, politie, rechterlijke macht en media, met als uiteindelijke doel de staat over te nemen. De beschuldigingen volgden volgens Gülen na corruptieonderzoeken in 2013.

,,Er is een kleine kans, een mogelijkheid, dat dit een geënsceneerde coup was en bedoeld kon zijn voor verdere verbanden en beschuldigingen. Ik laat de deur naar de mogelijkheid eenvoudig open”, zei Gülen volgens een video op de website van The Guardian.

,,Ik maak mij echt geen zorgen over het uitleveringsverzoek”, liet Gülen via een tolk aan journalisten in zijn zelfgekozen ballingsoord in de Amerikaanse staat Pennsylvania weten.

Turkije zegt een uitleveringsverzoek voor te bereiden. De Amerikaanse regering zegt dat een formeel verzoek in overweging zal worden genomen, maar zij verlangt wel harde bewijzen van de betrokkenheid van Gülen.

Foto: Hollandse Hoogte

Erdogan-aanhang intimideert eigen gemeenschap

Nederturken bedreigd en geboycot

Vandaag, 05:30Joris Polman

AMSTERDAM – Doodsbedreigingen, vernielingen en boycotlijsten: de mislukte coup in Turkije heeft ook in Nederland de verhoudingen binnen de Turkse gemeenschap op scherp gezet.

Op sociale media circuleren foto’s met daarbij oproepen aan Erdogan-aanhangers om Gülen-aanhangers een kopje kleiner te maken. Bij culturele centra in Rotterdam en Zaanstad zijn ruiten ingegooid en vernielingen aangericht. Ook circuleren er onder meer in Amsterdam boycotlijsten met daarop Turkse ondernemers die kritisch zijn op Erdogan.

„Het is zeer beangstigend”, zegt Ahmet Taskan, medeoprichter van de Turkse ondernemersvereniging HOGIAF. Alleen al in Amsterdam staan sinds afgelopen weekend zeker twintig Turkse bedrijven op een zwarte lijst, bevestigt hij.

In Nederland wonende Erdogan-aanhangers hebben het daarbij volgens Taskan gemunt op volgers van Fethullah Gülen, omdat die volgens Erdogan het brein achter de couppoging is.

Taskan is zelf ook een prominent lid van de Gülen-beweging in Nederland. President Erdogan beweerde afgelopen weekend dat Gülen het brein is achter de mislukte staatsgreep. De president heeft alle ’Gülenisten’ daarmee tot staatsvijanden verklaard.

Lees ook: ’Het regent bedreigingen’