Scroll naar beneden voor de tekst in de Telegraaf  Wij-gevoel ? tegen Zij. 

Bild.de

Bild.de

Ook nu weer in het Beierse Ansbach angst. Een Syrische asielzoeker, die wordt geduld na afwijzing van zijn asielaanvraag, blaast zichzelf op. Zijn voornemen om dood en verderf te zaaien onder concertbezoekers mislukte.

De dood is opeens weer zo dichtbij.

Het is het zoveelste incident van de gekte waarin we zijn verzeild. Van een samenleving die zich niet bang wil laten maken naar een Europa, waar op elk moment van de dag een lone wolf, een jihadist of een andere krankzinnige terrorist uit naam van Isis of de islam bloed wil laten vloeien.

Of we willen werken aan een WIJ-gevoel, zeggen PvdA en VVD in De Telegraaf van vandaag. Wij tegen Wie? Wij tegen de achterlijke terroristen en de cultuur die hen voortbrengt? Of Wij tegen Trump, Johnson en Wilders die het dusver beter begrijpen dan de Merkel-generatie van ‘Wir schaffen dass’.

Alles wat tot dusver zeker was, is nu onzeker. Hoe leg het je kinderen uit dat idioten bommen laten afgaan? Dat een Syrische afgewezen asielzoeker niet achter de tralies zit, maar dankzij onze gastvrijheid de veiligheid van gewone burgers in gevaar kan brengen? Dat onder de vluchtelingen Isis-terroristen Europa zijn binnengeglipt en politici dat aanvankelijk ontkenden? Dat procedures niet waterdicht zijn en de buitengrenzen een gatenkaas?

Met ons Wij-gevoel zit het wel goed. Het is Wij tegen Zij. En Zij voeren een vuile, gemene oorlog tegen het Vrije Westen.

xxxxxxxxx    25-7-2016 Telegraaf     xxxxxx Wij tegen Zij  xxx Wij-gevoel ? xxxxx

VVD en PvdA: fanatici geen voedingsbodem geven

Pal tegen extremisme

Foto: AFP

VVD en PvdA: fanatici geen voedingsbodem geven

Pal tegen extremisme

4 uur geledenLise Witteman en Jan-Willem Navis

DEN HAAG – De ’Hollandse droom’ bestaat. Maar extreme krachten in onze samenleving moeten dan niet de kans krijgen die te ondermijnen. Dat stellen regeringspartijen VVD en PvdA in reactie op de reeks heftige gebeurtenissen van de afgelopen weken.

Gisteren werd Duitsland, na de schietpartij in München vrijdag, opnieuw opgeschrikt door geweld. Nu ging het om een 21-jarige Syrische asielzoeker die een vrouw doodstak en twee mannen verwondde. De week daarvoor was er nog de aanslag in Nice. En op Nederlandse bodem werden Turkse Gülen-aanhangers bedreigd na de mislukte coup in Turkije.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch ziet dat de spanningen en de polarisatie toenemen „waarbij de extremen voedingsbodems hebben in zowel de allochtone als in de autochtone gemeenschappen.” VVD-Kamerlid Malik Azmani constateert onder de autochtone bevolking steeds meer een ’ik ben het zat’-gevoel. „Ik ben niet zo sceptisch dat ik denk dat er een burgeroorlog komt, maar dan moet je wel met elkaar de schouders eronder zetten en niet naïef zijn.”

Om te voorkomen dat de situatie ontspoort, vinden beide partijen dat er een sterk ’wij’ gecreëerd moet worden. Azmani: „Dat doe je door tegenstellingen weg te halen en scherp te definiëren wat je verwacht van mensen in dit land.” Volgens hem is Nederland „nog steeds het land waar een dubbeltje een kwartje kan worden” en ook Marcouch wijst erop dat ’de Hollandse droom’ wel degelijk voor iedereen bestaat. „Al moet je er soms hobbels voor overwinnen.”

Lees ook: ’Een sterk ’wij’ creëren’ (€)