De hoofdstad van Eritrea, Asmara.

De hoofdstad van Eritrea, Asmara.
Foto: REUTERS

Roep om intrekking verblijfsvergunning

Vluchteling op vakantie naar thuisland

17 JUL 2016Alexander Bakker

Eritreeërs die in Nederland asiel aanvragen omdat ze zeggen te vluchten voor het regime in ’het Noord-Korea van Afrika’, gaan gewoon op vakantie in hun thuisland als ze hier eenmaal een vergunning hebben gekregen. Dat roept de vraag op waarom ze überhaupt moesten vluchten. Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat deze vakantievierders in de gaten houden en bekijkt of hun verblijfsvergunningen ingenomen kunnen worden.

Wie uit Eritrea naar Nederland komt, krijgt vrijwel altijd een verblijfsvergunning. Het Afrikaanse land geldt namelijk als ’het Noord-Korea van Afrika’ met het totalitaire regime dat, volgens meerdere rapporten, mensenrechten ernstig schendt. Er komen daarom grote aantallen Eritreeërs deze kant op, vorig jaar ruim achtduizend.

Wie aan de kant van het misdadige Eritrese regime staat, hoeft in het thuisland in principe echter weinig te vrezen. Meerdere Eritreeërs lijken met hun vakantie te bewijzen dat zij tot die groep behoren. Op sociale media scheppen zij op over hun reis naar hoofdstad Asmara. En ook via andere bronnen wordt aan De Telegraaf bevestigd dat de terugtocht regelmatig wordt gemaakt.

Habtom Yohannes, een Nederlandse journalist en docent van Eritrese komaf, bevestigt dat landgenoten, die in het bezit zijn van een tijdelijke verblijfsvergunning, op vakantie gaan naar Eritrea.

„Ik ken mensen die het doen én ik heb ze erop aangesproken. Het is verwerpelijk”, zegt Yohannes. „Iemand vraagt asiel aan om niet vervolgd te worden. Nederland is zo ruimhartig, zelfs familie die gevlucht is naar andere landen kan via gezinshereniging hierheen komen. En dan zijn er toch mensen die via de achterdeur weer naar het regime gaan. Ik heb geen medelijden met ze als Nederland de verblijfsvergunning intrekt. Want deze mensen ondergraven het draagvlak voor echte vluchtelingen die wat te vrezen hebben. Je bent een vluchteling of je bent het niet.”

VVD-Kamerlid Azmani hamerde er onlangs op dat deze vergunningen ingetrokken moeten worden. Op Facebook noemde een Eritrese jongere dat direct „tyfus bull shit”. „Omdat ik op vakantie ga naar mijn familie zou ik geen recht meer hebben op een vergunning”, aldus de jongen, die het punt van de liberaal dat dit gebeurt, alleen maar onderstreepte. Momenteel is hij voor een nieuwe reis in het land en zegt tegen deze krant dat het daar zwaar leven is ondanks dat hij op vakantie is

Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) zei in een debat over de kwestie: „De heer Azmani vroeg of het mij bekend was — daarvan zijn vaak signalen op de social media — dat iemand met een vluchtelingenstatus op vakantie gaat naar het land waarvan hij zelf beweert er niet meer veilig te zijn. Die signalen heb ik ook ontvangen en daar werd ik niet vrolijk van.” Het departement zegt nu de komende maanden vakantievierders in de gaten te gaan houden. Hoe dat gebeurt, blijft geheim. In het najaar worden de resultaten van de operatie gedeeld. Er wordt benadrukt dat vergunningen ingenomen kunnen worden.

Hoogleraar en Eritrea-deskundige Mirjam van Reisen stelt dat een ’substantiële groep’ afreist naar Eritrea. Volgens haar gaat het echter vooral om genaturaliseerde vluchtelingen die al langer in Nederland verblijven.

Heulen met het regime

„Vanuit menselijk oogpunt begrijp ik het dat ze familie willen bezoeken, maar het is terecht als er vraagtekens worden gezet bij deze vakanties”, laat Van Reisen weten. „Wie terugkeert, heult met het regime. Mensen komen bijvoorbeeld alleen het land binnen als ze in Nederland twee procent van hun inkomsten afstaan. Het regime organiseert ook jongerenreizen om jonge mensen aan zich te binden. Dit gaat onder de noemer van stages.”

’De lange arm van Eritrea’ is berucht. Mensen in Nederland worden door aanhangers van het regime ook hier in de gaten gehouden en gepusht om geld af te dragen aan Asmara. Wie niet betaalt, kan in de problemen komen.

Volgens Yohannes klopt het beeld niet dat alle reizigers naar Eritrea heulen met het regime. Hij stelt dat vooral mensen die al voor de onafhankelijkheid asiel hebben aangevraagd in Nederland niets te maken hebben met het regime. „De schoen wringt bij mensen die na 1993 asiel hebben aangevraagd. Sommigen van deze vluchtelingen gaan naar het Eritrese consulaat en ondertekenen een schuldverklaring met de tekst ’het spijt me dat ik Eritrea ben ontvlucht’ en starten met het betalen van twee procent belasting. Deze mensen mogen vrij reizen naar Eritrea.”

Jongerenfeestjes

Een groep jonge Eritreeërs in Nederland wil geen kwaad woord horen over hun thuisland. Kritiek op het regime weerspreken ze fel. Hoe ze dit rijmen met een asielaanvraag in Nederland, blijft echter onduidelijk. Een jongerentak van de Eritrese regeringspartij, YPFDJ Holland, organiseert meerdere feestjes in Nederland. Mensen uit het hele land – er worden zelfs busreizen aangeboden – komen daarvoor naar Rijswijk. Op videobeelden is te zien dat er met Eritrese vlaggen wordt gezwaaid en dat er t-shirts met ’I love Eri’ worden gedragen. Uit niets blijkt dat deze mensen vrezen voor hun veiligheid in Eritrea, nostalgische gevoelens overheersen. De groep organiseerde zelfs een demonstratie in Zwitserland tegen de VN omdat die een rapport had opgesteld over de mensenrechtenschendingen van het regime. ’Klopt niets van en het rapport is om politieke redenen zo hard tegen Asmara’, zeggen ze online. De organisatoren van het protest willen er tegenover deze krant niets over kwijt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken weet niet hoeveel mensen er jaarlijks vanuit Nederland naar Eritrea afreizen. Volgens eerdere schattingen zou het in totaal om 40.000 tot 60.000 mensen gaan die, ook vanuit andere Europese landen, jaarlijks teruggaan naar hun thuisland.

De Eritrese ambassade in Den Haag, berucht omdat het de belastingen voor het regime in Nederland zou innen, wil geen cijfers geven. Na enig aandringen worden we doorverbonden met een diplomaat die de pers te woord kan staan. Zijn naam en functie wil hij niet zeggen. Wel geeft hij toe dat Eritreeërs met een verblijfsvergunning regelmatig teruggaan. „Ze hebben het recht om te reizen toch? Hoezo mag dat niet? Verder wil ik niets zeggen.”

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx…..

‘Daders Franse kerk filmden moord priester’

…………………………………….xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 De priester die werd vermoord: Jacques Hamel.

De priester die werd vermoord: Jacques Hamel.
Foto: AFP

‘Daders Franse kerk filmden moord priester’

Gisteren, 17:46

PARIJS – De twee mannen die dinsdag in een kerk in Normandië een priester de keel doorsneden filmden de moord. Dat heeft een non die wist te ontsnappen verteld op de Franse radio.

De non was een van de mensen die werden gegijzeld tijdens de ochtendmis in de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray, een plaatsje in de buurt van Rouen. ,,Ze dwongen hem te knielen. Hij probeerde zich te verdedigen en dat is hoe het drama zich voltrok”, zei zuster Danielle tegen radiozender RMC. Nadat de twee mannen de priester hadden gedood zag de zuster kans te ontsnappen.

Een van de gijzelaars raakte levensgevaarlijk gewond en verkeert nog in kritieke toestand. De daders, die zeiden te handelen in naam van terreurbeweging Islamitische Staat, werden doodgeschoten door de politie. Een derde man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord.