Alle Turken met een Turks paspoort hun stemrecht afnemen. Je bent Nederlander, of je bent het niet. Ben je Nederlander, hou je je gewoon aan de Nederlandse moraal, cultuur en wet. Klaar. Punt uit!

Foto: ANP

Weigering hand Netanyahu ’goedkope publiciteitsstunt’

Kamer walgt van Kuzu

3 uur geleden

DEN HAAG – De Turkse PvdA-afsplitser Kuzu heeft opzichtig publiciteit vergaard door de Israëlische premier Netanyahu expres geen hand te geven. Bij de rest van het parlement heerst er gêne; wie geen minimale beleefdheid kan opbrengen, kan beter wegblijven.

Netanyahu bracht afgelopen twee dagen een bezoek aan Den Haag. Onderdeel daarvan was een ontmoeting met de buitenlandwoordvoerders van de Tweede Kamer. Daarbij gaf de Israëlische premier iedereen een hand. Toen hij met uitgestoken hand Kuzu naderde, bleef de handdruk onbeantwoord. ’Dan niet’, gebaarde de Israëlische premier.

Kuzu maakte van het incident een heel nummer. Het filmpje met de geweigerde handdruk plaatste hij trots op Facebook, wat hem op jubelende reacties kwam te staan van zijn veelal islamitische fans. Dat hij bij zijn ’heldendaad’ een button droeg met de Palestijnse vlag, kon eveneens op bijval rekenen. „Ik hou van u.” En: „Moge Allah u beschermen tegen het kwade.” Netanyahu leek verder geen acht te slaan op het incident. Hij wist niet waarom hem een hand was geweigerd, zo zei hij desgevraagd. „Dat moet je aan hem vragen.”

Andere Kamerleden voelen ongemak om te reageren. „We willen niet meewerken aan deze goedkope publiciteitsstunt van deze heren”, zegt een woordvoerder van VVD-fractieleider Zijlstra. PvdA-leider Samsom denkt er ook zo over.

CDA-leider Buma wil wel een signaal afgeven. „Het is een Kamerlid onwaardig om je zo te gedragen bij de ontvangst van een premier.” Wie het oneens is, mag dat zeggen in Nederland, vindt Buma. „Maar de norm is wel dat we elkaar met respect behandelen, en dus geef je iemand een hand. Het lijkt er vandaag de dag wel op alsof sommige politici denken dat ze alles kunnen maken zolang ze er het nieuws er maar mee halen.”

SP-Kamerlid Van Bommel vond het maar een rare actie van Kuzu. „Ik weet natuurlijk dat het in de islamitische cultuur vaker voorkomt dat mensen elkaar geen hand geven. Maar als je iets wilt bereiken, als je net als ik vrede wilt in het Midden-Oosten, dan moet je op z’n minst praten met degene die erover gaat. Dan gelden de regels van het diplomatieke verkeer, dus geef je iemand een hand. ”

Dat is precies het punt, zegt VVD-Kamerlid Ten Broeke. „Kuzu heeft met zijn actie publiciteit georganiseerd voor zichzelf, maar heeft niets bereikt voor de Palestijnen.” Verder maakte hij er maar een grap van: „Van de lange arm geen uitgestoken hand.” Kuzu heeft in de bijeenkomst met Netanyahu nog wel een vraag gesteld. Volgens andere aanwezigen was de vraag zo warrig dat niemand begreep wat hij bedoelde.