Kantoren op de Amsterdamse Zuid-as.

Kantoren op de Amsterdamse Zuid-as. © anp

Nederland beste economie van de EU, vierde wereldwijd

De Nederlandse economie is de meest concurrerende van de hele EU. Op de prestigieuze, jaarlijkse ranglijst van het World Economic Forum, die vandaag is uitgelekt, stijgt ons land van de vijfde naar de vierde plek, de hoogste positie ooit.

Het gevoerde ma­croeco­no­mi­sche beleid heeft geleid tot gezondere over­heids­fi­nan­ciën. Ook de werking van de arbeidsmarkt is opnieuw verbeterd

Henk Volberda, hoogleraar EUR

Van de 138 onderzochte landen hebben alleen Zwitserland, Singapore en de VS een geavanceerdere economie dan Nederland, aldus het World Economic Forum dat sinds 2004 elk jaar de concurrentiekracht van landen meet.

Met de vierde plek gaat Nederland Duitsland voorbij en is het bovendien de beste  EU-economie. De top tien bestaat verder uit Zweden, het VK, Japan, Hong Kong en Finland.

Basis voor de hoge notering vormt de topinfrastructuur die Nederland met oa de Rotterdamse haven en Schiphol bezit. Sterke punten zijn verder de gezondheidzorg, het hoger onderwijs en de toepassing van nieuwe technologieën.

High tech campussen
Flinke winst is geboekt bij de samenwerking tussen bedrijven en universiteiten, zegt de Rotterdamse hoogleraar Henk Volberda die met de Erasmus Universiteit de Nederlandse resultaten aanlevert. ,,In 2004 wisten bedrijven en universiteiten elkaar beduidend minder goed te vinden, blijkt uit de data. Nu zijn er véél méér samenwerkingen. Neem de high tech