img_2751


Helemaal eens, de mens moet zelf kunnen beslissen en niet de overheden door regels. Ultieme vorm van zelfbeschikking over het eigen lichaam. Checks and balances zijn absoluut nodig om te voorkomen dat er misbruik van gemaakt wordt, maar dit is een hele mooie en waardige ontwikkeling!
© ANP
Hulp bieden aan mensen die vinden dat hun leven voltooid is. Het is nu nog verboden, maar als het aan het kabinet ligt gaat dat veranderen.

Het gaat om mensen die uitzichtloos lijden aan het leven zelf en die dat leven weloverwogen willen beëindigen, schrijven ministers Schippers en Van der Steur aan de Tweede Kamer.

Stervenshulpverlener
Een speciaal opgeleide ‘stervenshulpverlener’ zou er op moeten toezien of iemand aan alle criteria voldoet. Deze hulpverlener zal daarvoor meerdere gesprekken met de betrokkene moeten voeren. Daarbij wordt gekeken of de problemen van iemand niet op te lossen zijn en of de wens echt van iemand zelf komt en niet van anderen. Ook moet er een wachttijd ingevoerd worden.

Als het verzoek wordt goedgekeurd, kunnen de benodigde middelen bij de apotheek gehaald worden. Familieleden mogen uiteraard aanwezig zijn bij het moment van sterven, melden de ministers. Wel blijft het van belang dat hun rol beperkt is om te voorkomen dat er sprake is van een strafbare vorm van hulp bij zelfdoding.

‘Barmhartigheid tonen’
Schippers en Van der Steur vinden het een taak ‘van de overheid om barmhartigheid te tonen’ en willen dus ruimte maken voor mensen die hun leven weloverwogen willen beëindigen. De ministers benadrukken dat de precieze details van het plan nog uitgewerkt moeten worden. De Tweede Kamer zal er uiteindelijk over moeten stemmen. Het is nu nog niet duidelijk wanneer dat gebeurt.

Opvallend is dat het plan in strijd is met het uitgebreide rapport over hulp bij zelfdoding dat begin dit jaar verscheen. Een commissie onder leiding van Paul Schnabel concludeerde toen dat een verruiming van de juridische mogelijkheden voor mensen die vinden dat hun leven voltooid is, niet nodig was.
Paul Schnabel geeft zijn rapport aan Schippers en Van der Steur. Foto: ANP.img_2752

Ministers gaan er tegen in
Volgens de commissie waren er maar weinig mensen die dood willen zonder dat ze medisch problemen hebben. Ministers Schippers en Van der Steur gaan daar met hun nieuwe plan dus tegen in.

Het onderzoek kwam er na de zaak rond Albert Heringa. Hij had zijn 99-jarige moeder geholpen een einde aan haar leven te maken en werd daarvoor aangeklaagd. De rechter oordeelde in eerste instantie dat Heringa schuldig was aan hulp bij zelfdoding, maar legde geen straf op. In hoger beroep werd hij vorig jaar helemaal vrijgesproken. Heringa hielp zijn moeder bij de zelfdoding, omdat een arts geen euthanasie wilde uitvoeren.

Euthanasie in Nederland
• Euthanasie mag alleen toegepast worden bij patiënten die ondragelijk en uitzichtloos lijden.
• Vorig jaar deden 1234 mensen een euthanasieverzoek, 365 keer werd dat ingewilligd.
• In 2015 hebben 36 mensen met een psychiatrische aandoening euthanasie gepleegd.
• Vorig jaar was 53 procent van de hulpvragers 70 jaar of jonger. Acht Nederlanders van 16 tot en met 20 jaar vroegen in 2015 om euthanasie. In de groep 21 tot en met 30 waren er 64 euthanasieverzoeken.
• Van de 365 in 2015 gehonoreerde verzoeken, ontving de Levenseindekliniek van 302 meldingen een oordeel door een Regionale Toetsingscommissies Euthanasie. In alle gevallen was zorgvuldig gehandeld. In 2014 was dat in één geval niet zo.
• Het aantal euthanasieverzoeken stijgt: in 2014 werden er nog 232 van de in totaal 1035 verzoeken gehonoreerd.
Bron: Stichting Levenseindekliniek

Meer op rtlnieuws.nl:

Jong en euthanasiewens: ‘Het taboe is er nog lang niet van af’
Euthanasie jong Nederlands misbruikslachtoffer wekt woede in Groot-Brittannië
Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113Online: 0900 0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Website: https://www.113online.nl
RTL Nieuws

img_2753
Jong en euthanasiewens: ‘Het taboe is er nog lang niet van af’
Wendy Bax © RTL Nieuws
Ze is pas 29 en staat midden in het leven. Maar Wendy Bax is ook langdurig ziek. Ze denkt na over de beslissing om ‘bewust te sterven’.

“Als ik opsta en ga douchen, moet ik daarna even liggen. Als ik naar de wc ga, moet ik daarna een half uur bijslapen. Dat is gewoon een te grote belasting voor mijn lichaam. Het is constant: dingen doen, liggen, slapen”, zegt Wendy.

Ze heeft hormonale tumoraanbouw in combinatie met afwijkende bloedcellen. Kortweg: “De behandeling wordt dusdanig bemoeilijkt dat ik eigenlijk een moeilijk toekomstperspectief heb.”

“Euthanasie zou een laatste stap kunnen zijn, maar dat is voor mij nog niet relevant vind ik nu”
Met haar artsen is ze bezig aan een behandelverbod. Dat betekent dat als Wendy bijvoorbeeld niet meer aanspreekbaar is doordat ze in een coma ligt, ze niet wil dat haar leven wordt verlengd. “Mijn lichaam doet het dan nog wel, maar ik maakt dat zelf niet meer mee.”

De beslissing om bewust te sterven, is nu nog niet aan de orde. “Euthanasie zou een laatste stap kunnen zijn, maar dat is voor mij nog niet relevant, vind ik nu.” Ze wil wél dat dit bespreekbaar is.

De communicatie met haar eigen arts is goed, maar ze begrijpt daardoor ook dat er jongeren zijn bij wie dit mogelijk niet zo is. Mede daarom richtte ze een jongerenafdeling op bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). “Er zijn veel jongeren die met vragen zitten, het is belangrijk om hen goed te informeren en te ondersteunen.”

Zelf ondervond ze in de weg naar de oprichting hoe zo’n communicatie soms moeizaam kan verlopen Met haar arts wilde ze het hebben over haar behandeling en over euthanasie. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst wilde ze een aantal vragen neerleggen bij een zogeheten SCEN-arts die op dat moment voorlichting gaf.

“Hij vond de confrontatie heel moeilijk. Ik wilde hem iets vragen en toen zei hij: ‘Kom later maar terug, je bent nog veel te jong’. Toen zei ik: ‘Ja, maar ik ben wel ziek’.” Zijn reactie kwam voor haar onverwachts. Ze stond na het gesprek verdoofd buiten. “Je doet er in eerste instantie niks mee, maar daardoor word je wel vertraagd in je proces.” Dit is een van de voorbeelden met betrekking tot het taboe waar tegenaan gelopen kan worden.

ZIE OOK: Euthanasie voor gekmakend geluid: ze kon de marteling niet meer aan

Na een paar maanden gingen ze ook weer naar deze arts toe, en vroeg of hij haar wilde helpen met het doorbreken van het taboe op euthanasie voor jongeren. Vandaag is ze bij het symposium van NVVE-jongeren.

Dat daar zoveel jongeren aanwezig zijn die ermee worstelen, betekent volgens Wendy dat het taboe er nog lang niet af is. “Ik wil graag jongeren bereiken die op dit moment niet over hun wens kunnen praten. We willen de communicatie bevorderen met de artsen, verpleegkundigen, juristen.” De bal ligt zowel bij jongeren als bij hun artsen, vindt Wendy. “Ze moeten beiden communiceren en beiden in gesprek gaan.”

ZIE OOK: Kinderarts: Maak euthanasie mogelijk voor jonge kinderen

Ze heeft overigens ook begrip voor de terughoudendheid van artsen. “Sommigen weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. Iemand die ouder is, heeft al een leven achter zich. Iemand die jonger is heeft nog een heel leven voor zich, en dan is het moeilijk om dat vroegtijdig af te breken.”

“Je leven verandert totaal. Je gaat kijken naar wat echt belangrijk is. En dat is mijn geval zeker nodig, omdat ik zo weinig energie heb”
Wendy is door haar ziekte vreselijk moe, maar dat merk je niet als je met haar praat. “Ik sta midden in het leven, en ik ben nu energiek omdat ik gedreven ben. Maar volgende week ben ik weer helemaal kapot, omdat ik dit symposium heb gedaan.”

Plannen voor de verre toekomst heeft ze dan ook niet. “Je leven verandert totaal. Je gaat kijken naar wat echt belangrijk is. En dat is mijn geval zeker nodig, omdat ik zo weinig energie heb. Als ik dat moet steken in oppervlakkigheden is dat zonde.”

Ze wil blijven genieten van alle momenten. “Zo ga ik onder andere met mijn vriend naar Parijs. We gaan een paar dagen naar Disneyland. Dat zal in mijn geval vrij pittig worden, maar we hebben een hotel dichtbij geboekt. Maar het gaat ook om gewone dingen. Met vriendinnen op de bank hangen en een kopje thee drinken. Dat soort dingen.”

img_2754

11 mei 2016 12:50
Euthanasie jong Nederlands misbruikslachtoffer wekt woede in Groot-Brittannië
Archieffoto © iStock
De euthanasie van een Nederlands slachtoffer van seksueel misbruik zorgt voor woedende reacties in Groot-Brittannië. “Dit is een horrorzaak.”

In het land woedt een felle discussie over euthanasie. Het is er verboden en het verhaal van de Nederlandse vrouw wordt als voorbeeld gebruikt van de gevaren van de regeling.

Het draait om een zaak die vorige maand ​geanonimiseerd is gepubliceerd door de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie.

Seksueel misbruik
Een vrouw van tussen de 20 en 30 heeft euthanasie gepleegd. Twee jaar daarvoor had ze de arts gevraagd de euthanasieprocedure te starten. Haar klachten begonnen 15 jaar geleden na seksueel misbruik.

De vrouw was volgens het rapport onder meer depressief en suïcidaal. Ze had ook lichamelijke klachten. Zo kreeg ze sondevoeding en had ze blaas- en darmproblemen waardoor ze een katheter nodig had. Ook had ze last van een nierfunctiestoornis.

Ernstig verzwakt
Haar lijden werd steeds groter en op een gegeven moment kon de vrouw er niet meer tegen. Ze had het gevoel dat ze stervende was, maar niet stierf. Ze was ernstig verzwakt en kwam bijna niet meer uit haar bed. Ook was de vrouw afhankelijk van zorg van anderen.

Toen ze om euthanasie vroeg hebben meerdere medici naar haar zaak gekeken. Daarna is er nog een second opinion gedaan bij een expert in traumabehandeling. Deze behandeling was nog tijdelijk gedeeltelijk succesvol.

Andere opties waren er niet meer. Haar behandelend psychiater zei dat er geen zicht meer op verbetering was. Andere medisch specialisten waren het met hem eens. De Regionale Toetsingscommissie oordeelde dat de betrokken arts zich aan de regels heeft gehouden. Er was ‘geen redelijke andere oplossing’.

Woedende reacties
Britse politici zijn geschokt; de discussie is in alle hevigheid losgebarsten. Robert Flello van de Britse oppositiepartij Labour noemt het een ‘horrorzaak’, meldt de krant Daily Mail: “Het is bijna een boodschap dat als je een slachtoffer bent van misbruik, en je daardoor psychische klachten krijgt, je gestraft wordt door gedood te worden.”

‘Ze had hulp nodig’
Fiona Bruce van de Conservatieven is voorzitter van een anti-euthanasiebeweging: “Deze tragische situatie laat zien waarom euthanasie nooit legaal zou moeten zijn in dit land. Wat deze vrouw nodig had op dit desperate moment in haar jonge leven was hulp en steun om haar problemen te overkomen, geen euthanasie.”

De discussie over euthanasie komt om de zoveel tijd weer boven in het land, vertelt correspondent Anne Saenen​. “De discussie ligt zeker gevoelig hier. Veel Britten begrijpen die Nederlandse regeling niet.”

Voorstanders
Maar er zijn wel voorstanders van euthanasie, zegt Saenen​: “Denk bijvoorbeeld aan de zaak rond Tony Nicklinson. Hij kon na een beroerte alleen nog maar communiceren door te knipperen met zijn ogen. Hij wilde euthanasie plegen en de discussie laaide toen hevig op. Maar zijn euthanasieverzoek werd uiteindelijk afgewezen door het Britse hooggerechtshof.”

Euthanasie in Nederland
Vorig jaar deden 1234 mensen een euthanasieverzoek, 365 keer werd dat ingewilligd.
In 2015 hebben 36 mensen met een psychiatrische aandoening euthanasie gepleegd.
Vorig jaar was 53 procent van de hulpvragers 70 jaar of jonger. Acht Nederlanders van 16 tot en met 20 jaar vroegen in 2015 om euthanasie. In de groep 21 tot en met 30 waren er 64 euthanasieverzoeken.
Van de 365 in 2015 gehonoreerde verzoeken, ontving de Levenseindekliniek van 302 meldingen een oordeel door een Regionale Toetsingscommissies Euthanasie. In alle gevallen was zorgvuldig gehandeld. In 2014 was dat in één geval niet zo.
Het aantal euthanasieverzoeken stijgt: in 2014 werden er nog 232 van de in totaal 1035 verzoeken gehonoreerd.
Bron: Stichting Levenseindekliniek

RTL Nieuws