Schokkende peiling: VVD verpulvert in elkaar gedonderde PVV, VNL en Forum voor Democratie hinderen elkaar

Rijksvoorlichtingsdienst (bron: Wikimedia Commons)

Foto: Rijksvoorlichtingsdienst (bron: Wikimedia Commons)

Volgens een nieuwe peiling van TNS Nipo zou de VVD ruim winnen als er vandaag verkiezingen waren.

Dit noemen ze in de wielrennerij nou ‘erop en erover’:

screen-shot-2016-10-18-at-12-38-07

Vorige maand was de PVV nog ruimschoots de grootste met 29 zetels. Nu zijn daar er nog maar 23 van over. Dat is echt een enorm verval. Daarnaast is de VVD een flink aantal zetels gestegen, van 23 naar 27. Dat is dus een winst van vier. De kans is groot dat die winst eigenlijk volledig bij de PVV vandaan komt.

Het bewijst maar weer eens dat de PVV het vooral goed doet als er geen verkiezingen zijn. Op de één of andere manier kan Wilders de winst die hij in dat soort tijden boekt nooit vasthouden, ook nu niet.

Voor de PVV is dat natuurlijk een behoorlijk groot probleem. Die partij kan alleen meeregeren als ze de grootste wordt. In alle andere gevallen zal de rest van de politiek haar negeren.

En dat brengt ons bij een ander deel van de peiling: uit de cijfers blijkt namelijk ook dat er maar liefst vier partijen zijn die op of rond een zetel zweven. Ten eerste is daar de PiratenPartij. Volgens de peiling zou die club de grens van één Kamerzetel op dit moment wél halen. Ancilla van de Leest kan dus opgelucht ademhalen: de bestuursperikelen bij haar partij hebben haar geen grote imagoschade opgeleverd.

Jammer genoeg gaat het minder goed met VNL en het Forum voor Democratie. Uit de peiling blijkt dat allebei de partijen zeker potentieel hebben — met veel PVV-kiezers die overwegen om op hen te stemmen — maar vooralsnog kunnen ze dat potentieel nog niet volledig benutten. Het is aan Jan Roos en Thierry Baudet om daar de komende tijd verandering in aan te brengen. Met name die eerste kan in ieder geval niet klagen over een gebrek aan media-aandacht. Als hij, Joram van Klaveren en Louis Bontes er niet in slagen om een zetel (of twee) te bemachtigen is dat écht hun eigen schuld, dikke bult.

Tenslotte is er ook goed nieuws. Volgens TNS Nipo zou DENK namelijk uitkomen op nul zetels als er vandaag verkiezingen waren. Jawel, Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk en Sylvana Simons worden vooralsnog dus niet alleen uitgekotst door De Dagelijkse Standaard, maar ook door de kiezer. Als dat je, ondanks alles, geen hoop geeft voor de toekomst van ons land weet ik het ook niet meer.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!