Het was niet mijn verwachting. Verwacht nu dat we een heel andere Trump gaan meemaken. Zn streken heeft hij als acteur of zakenman goed verwoord en nu de werkelijkheid? Hij zal de boeken in willen gaan als een groot leider en staatsman die de wereld versteld zal doen staan. Er zijn dan twee mogelijkheden. De eerste zal een misselijk makende dictator zijn. De tweede een nieuwe politicus van een nieuwe wereld. Verwacht dat hij geliefd zal willen zijn en dus positieve insteek. Dus optie twee. We wachten af. Na een half jaar weten we het al wel wat Trump werkelijk van plan is. Hopelijk wil hij liberaal denken en Amerika maken als voorbeeld voor de rest van de wereld. Verder heeft de wereld en alle tegenstanders van de nieuwe president geen keuze. Ieder mens heeft meerdere kanten en geef deze president graag het voordeel van de twijfel. Ik wil uitgaan van zijn beste kant. Dus mijn zegen heeft Donald Trump .

 Donald Trump: ‘Midas van Manhattan’ en president tegen alle verwachtingen in

trump

Voordat hij president werd, was Donald Trump het evenbeeld van Narcissus, uitsluitend geïnteresseerd in Donald Trump, een man die uit het steen van zijn onroerend goed goud wist te slaan. Het is een wonder dat deze man tot president is

ekozen.Wonder boven wonder zou het zijn als hij bovendien een redelijke president wordt, schrijft Rik Kuethe.

Zijn overwinningsspeech van presidentiële allure duidt erop dat hij de Amerikanen wel eens opnieuw zou kunnen verbazen.

Sinds keizer Caligula (12-41 na Christus) zijn paard Incitatus voordroeg om lid te worden van de Senaat, heeft de wereld geen opmerkelijker politieke ontwikkeling gekend dan deze. Op 8 november 2016 kozen de Amerikanen tegen alle verwachtingen in de Republikeinse kandidaat Donald Trump als hun 45ste president.

Geen greintje politieke ervaring

De wereld staat op zijn achterste benen. Amerikanen kunnen hun ogen niet geloven, wrijven ze uit en houden hun adem in. In de Amerikaanse geschiedenis is het nog nooit voorgevallen dat een onbehouwen miljardair zonder een greintje politieke ervaring het Witte Huis kon betrekken.

Toen deze Midas van Manhattan, waar hij onroerend goed bezit zover het oog reikt, zich medio 2015 kandidaat stelde, had hij anders dan zijn vijftien concurrenten nog geen provinciestadje in New England bestuurd, noch had hij enige ervaring met buitenlandse zaken. Zij deden zijn kandidatuur dan ook af als een lachertje, als een oprisping van een clown. Een paljas met haar als het nest van de wevervogel, uitermate geschikt om het nieuwste model föhn in een dameskapperszaak mee te demonstreren en onderwerp van venijnige spot.

Veel in zijn mars

Maar de clown bleek tactisch veel in zijn mars te hebben. Tijdens de voorverkiezingen van 2016 veegde hij de vloer aan met gerenommeerde Senatoren zoals Marco Rubio en Ted Cruz, als ook met de oud-gouverneur van Florida, Jeb Bush. Trump stuwde zichzelf voort op een kolkend mengsel van boertigheid, racisme, opschepperij en rancune. Zijn mededingers en mede-Republikeinen beledigde hij vaak tot op het bot. Datzelfde lot trof Hillary Clinton in de eindfase van de strijd. Begenadigd met een zachte stem die je bijna dwingt om te luisteren en dankzij een uitstekende voordracht hingen de partijgetrouwen aan zijn lippen.

Net als de oud-premier van  Italië Silvio Berlusconi en oom Dagobert Duck beroemt Trump zich graag op zijn onmetelijke rijkdom. In zijn woonkamer op de zestigste verdieping van de Trump Tower staat een fontein die de Trevi in Rome naar de kroon steekt.

In het eerste televisiedebat met Hillary Clinton in de herfst van 2016 verklaarde hij jarenlang geen belasting te hebben betaald. Dat was allemaal binnen de regels. Trump vond  dat ontwijken slim van zichzelf. Maar voor een toekomstig president getuigde het niet van overmatige burgerzin, zoals vice-president Joe Biden hem inpeperde. Trump was naar eigen zeggen in 2016 goed voor een vermogen van 8 miljard dollar – al is dit bedrag volgens sommige Trump-watchers een heel stuk lager. Met de eveneens schatrijke Berlusconi heeft hij verder gemeen dat hij zich graag laat voorstaan op zijn verbluffende succes bij ‘de vrouwtjes’.

1994-12-21 00:00:00 US business tycoon Donald Trump(C) enters the PLaza Hotel in New York past supporters 21 December 1994. Hundreds of supporters showed up at a news conference where Trump denied a New York newspaper report that the Sultan of Brunei had bid 300 million USD to buy the Manhattan hotel.
Trump voor zijn ‘Plaza’ in 1994. Foto: AFP

Balancerend aan de rand van incest

Over zijn dochter Ivanka zei Trump dat zij een erg leuk figuurtje had en dat hij zeker met haar zou uitgaan, ware zij zijn dochter niet. Balanceren aan de rand van incest. Vol van braggadocio – opschepperij en eigenwaan – zegt hij alles wat hem voor de mond komt. Trump is zo lichtgeraakt als een kruidje-roer-me-niet en bezit geen filter tegen spontane opwellingen. Dat zijn geen beste eigenschappen voor iemand die de atoomcodes bij de hand heeft.

Zo betitelde hij de immigranten uit Mexico als een stroom van criminelen en verkrachters – ‘al zitten er heus nog wel een paar goede mensen tussen’. Dat was tegen het zere been van de partijleiding, die juist tot de conclusie was gekomen dat de Republikeinse Partij ten dode is opgeschreven als zij niet een groter deel van het latino-electoraat voor zich weet te winnen. Geen moslim zou als het aan Trump lag, het land nog binnenkomen, zolang niet kan worden uitgesloten dat hij terroristische bedoelingen heeft.

Kort daarna werd het spelen op de man. Trump beweerde dat de Republikeinse Senator John McCain uit Arizona (in 2008 de tegenstander van Senator Barack Obama) geen aanspraak kan maken op het epitheton ‘heldhaftig’. Tijdens de oorlog in Vietnam werd McCain in 1967 als marinevlieger neergeschoten boven Hanoi, zat daar ruim vijf jaar gevangen en werd deerlijk gemarteld. Zijn grootste wapenfeit was nog wel dat toen hij de kans kreeg om vroeger vrij te komen dan Amerikanen die eerder gevangen waren genomen, hij die mogelijkheid liet lopen, zoals de erecode voorschrijft.

Trump heeft de hele Vietnamoorlog in Amerika doorgebracht en weet nauwelijks waar Hanoi ligt. Toch vond hij het nodig om te zeggen dat hij meer houdt van militairen die zich niet gevangen laten nemen. Amerikanen moeten weinig hebben van publieke figuren die de als helden beschouwde militairen en veteranen bezwadderen. Toch haalde Trump hard uit naar het islamitische echtpaar Khan, ouders van een voor Amerika gesneuvelde militair die zich tijdens de Democratische Conventie kritisch over hem hadden uitgelaten.

Zilveren soeplepel

Trump werd geboren op 14 juni 1946 met een zilveren soeplepel in de mond en groeide op in Jamaica Estates, New York. Zijn vader was miljonair dankzij de handel in onroerend goed, voornamelijk in het stadsdeel Brooklyn. Omdat zoon Donald thuis te lastig was, werd hij naar een militaire academie gestuurd. Daar deed hij het beter dan later op de universiteit. In 1968 studeerde hij af op de Wharton Business School, waar hij een tamelijk solitair bestaan had geleid.

Hij begon zijn loopbaan op het kantoor van zijn vader, Fred Trump Enterprises, in Brooklyn. Allereerst in het segment huurwoningen voor de middenklasse. In de jaren zeventig profiteerde Donald Trump ervan dat de stad New York krap bij kas zat en in ruil voor investeringen grote belastingvoordelen bood.

Trump richtte zijn aandacht op de grotere hotels in Manhattan, zoals het Commodore, later Hyatt Hotel en het Plaza. In 1977 trouwde hij met het model Ivana Zelnickova, een knappe skikampioene van Tsjechische origine.

Het hardnekkige gerucht ging dat de amoureuze escapades van Trump zeker zo gewaagd waren als zijn zakelijke avonturen. In 1988 vloog Trump in één dag op en neer naar Nederland om in Makkum de verbouwing van zijn jacht The Trump Princess in ogenschouw te nemen. Een journaliste van Avenue vroeg hem voor de lunch in Hotel de l’Europe of hij nog presidentiële ambities had. ‘Trump glimlachte naar zijn vrouw Ivana en zei: “Ik ben misschien nog iets te jong om president te zijn. Ik wacht nog even.”‘

Bij Ivana kreeg hij drie kinderen. In die jaren verzamelde de tycoon hotels alsof het om Monopoly ging, kocht een honkbalclub op, begon met een vliegtuigmaatschappij, en verwierf de uitzendrechten voor de Miss America- en Miss Universe-verkiezingen. Zo kwam hij in contact met het Twentse topmodel Kim Kötter. In 2015 smeekte Trump de Losserse bijna om leiding te geven aan zijn modelijn en presentatrice te worden. Hij kreeg wat hem zelden overkomt: nul op het rekest.

In 1990 schreven de kranten over weinig anders dan Trumps affaire met de aankomende actrice Marla Maples, met wie hij in 1993 trouwde, zij het pas na de geboorte van hun dochter Tiffany. Dat huwelijk hield slechts zes jaar stand.

2011-03-10 00:00:00 NEW YORK, NY - MARCH 09: Donald Trump performs onstage at the Comedy Central Roast Of Donald Trump at the Hammerstein Ballroom on March 9, 2011 in New York City. Andrew H. Walker/Getty Images/AFP
Trump die om zich zelf kan lachen: bij een Trump ‘roast’. Foto AFP

Doos Lego

Trumps bestaan begon te lijken op dat van de hoofdpersoon uit Tom Wolfes Bonfire of the Vanities. Zijn Trump Palace was het hoogste gebouw aan de Upper East Side. ‘The Donald’ – een koosnaam waarop hij trots is – verwierf een aantal verdiepingen van het Empire State Building met hetzelfde gemak als iemand van zijn leeftijd een doos Lego voor zijn kleinzoon koopt. De hele stad raakte bezaaid met gebouwen die zijn naam dragen: Trump Tower, Trump Palace, Trump Plaza. Net als op de Bibelebontse Berg.

Er waren ook tegenslagen. De gok met de bouw van drie casino’s in New Jersey mislukte; de bouwmaatschappijen gingen failliet. Zijn luchtvaartmaatschappij had een noodlanding moeten maken en het Plaza moest voor een prikje worden verkocht. Het verlies van bijna 1 miljard dollar dat hij toen leed, zorgde ervoor dat hij  jarenlang geen belasting hoefde te betalen.

In 1997 begaf hij zich op het gladde pad van de reality-televisie. In The Apprentice(De gezel) streden de deelnemers erom wie naar het oordeel van Trump het beste een nieuw project van hem kon begeleiden. De afvallers werden met een bruusk ‘You are fired!’ (Je bent ontslagen!)  door Trump zelf uit de wedstrijd genomen. ‘You are fired!’ werd een gevleugelde uitdrukking en Trump kreeg een ster op de Boulevard of Fame in Hollywood. In 2007 stopte de serie.

Weer een Oost-Europese vrouw

Twee jaar eerder leek het alsof Trump meespeelde in een imaginaire serie ‘Miljardair zoekt Vrouw’. Ook voor zijn derde huwelijk haalde hij zijn bruid uit Oost-Europa. Ditmaal was de Sloveense mannequin Melania Knauss de gelukkige. Sinds de in Engeland geboren Louisa Adams (1775-1852) is zij de eerste first lady die buiten de Verenigde Staten is geboren. De vrouwen van Trump zijn zonder uitzondering knappe creaturen die zich graag door de glitterwereld van New York bewegen in witte, strak zittende jurken, met precies genoeg gloss op de lippen en het haar om door een ringetje te halen.

Hoe valt het eclatante succes van Trump bij de verkiezingen van 2016 te verklaren? Hoewel Amerika er de herfst van dat jaar economisch redelijk goed voorstond, broeide er grote onvrede in een nog altijd belangrijk segment van het electoraat. De blanke met niet veel meer dan het diploma van een college op zak, vond dat hij de voorgaande jaren buiten alle prijzen was gevallen en dat Washington (Obama!) niet voor nieuwe banen zorgde en verder ook geen enkel oog had voor zijn noden. Trumps motto: ‘Make America Great Again!’

Allerminst een selfmade man

Doorgaans stemt deze groep Democratisch, maar ditmaal lukte het Trump om hen van Clinton af  te snoepen, zoals Ronald Reagan dat in 1980 en 1984 ook voor elkaar had gekregen. Bovendien weet Trump met al zijn miljarden toch  buitengewoon goed wat er onder de blanke arbeiders leeft en wil hij daarom ook niet snijden in de sociale voorzieningen. Trump is allerminst een selfmade man, maar ook voor hem geldt de Amerikaanse wet dat de minderbedeelden niet jaloers zijn op de extravagant goedbedeelden.

De voornaamste verkiezingsbelofte van ‘The Donald’ was dat hij de aan het buitenland (China!) verloren banen weer zou terughalen naar de Verenigde Staten, met daaraan gekoppeld de toezegging dat met hem aan het roer Amerika’s verval tot staan zou komen en het land weer fier en ongenaakbaar de wereld zou aanvoeren. Met Rusland in de zijspanwagen dan, want Trump stak geregeld de loftrompet over Vladimir Poetin, de president van Rusland.

Tegen wat kietelen van de onderbuik heeft de nationalistisch gestemde kiezer geen enkel bezwaar. Trump heeft, zoals wij hierboven reeds zagen, geen enkele filter om uitspraken tegen te houden die spontaan in hem opwellen.Voorbeelden te over. Een ernstig  manco voor een president, maar vaak amusant  in de verkiezingsstrijd, waar het waarheidsgehalte van de ‘saaie feiten’ er steeds minder toe lijkt te doen en de emotie des te meer. Het en bloc uitschelden van bepaalde groepen was tot aan Trumps verschijnen op het toneel bij verkiezingscampagnes not done en werd bovendien onverstandig gevonden. Waarom zou je hele segmenten  van het electoraat tegen je innemen? Trump speculeerde er kennelijk op dat zijn als amusant ervaren afgeven op groepen en bepaalde mensen juist in zijn voordeel zou werken. De dialectiek van het leedvermaak. Maar zijn kiezers bleken minder fijngevoelig dan de kenners.

Inmiddels kraakte de Republikeinse Partij in haar voegen. Het optreden van Trump werkte als een splijtzwam: onder veel Republikeinse Congresleden groeide de vrees dat hun presidentskandidaat hen zou meesleuren in zijn mogelijke val. Dat gebeurde niet: zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat blijft in Republikeinse handen.

Trump scoorde laag onder de zwarte Amerikanen. In september 2016 trok hij plotseling de verdachtmaking in dat president Obama buiten de Verenigde Staten geboren zou zijn. Met deze aantijging had Trump zich tot vervelens toe in het nieuws weten te manoeuvreren. De reden waarom hij haar op de valreep introk was duidelijk. Te elfder ure poogde hij alsnog het zwarte bevolkingsdeel te paaien. Tevergeefs.

Voordat hij president werd, was Donald Trump het evenbeeld van Narcissus, uitsluitend geïnteresseerd in Donald Trump, een aartsleugenaar, en een man die uit het steen van zijn onroerend goed goud wist te slaan. Het is een wonder dat deze man tot president is gekozen. Wonder boven wonder zou het zijn als hij bovendien een redelijke president wordt. Zijn overwinningsspeech duidt erop dat hij de Amerikanen wel eens opnieuw zou kunnen verbazen.

Rik Kuethe

Rik Kuethe

Redacteur buitenland Rik Kuethe (1942) werkt sinds 1985 als redacteur buitenland bij Elsevier.

Amerikaanse verkiezingen: ‘de grootste en rijkste schreeuwer won’ De eerste verzoeningen zijn merkbaar.

TRUMP VERSUS DE WERELD  Deze foto zou het gebaar moeten zijn!! Wie weet!!

img_0029

Donald Trump spreekt nu al met liefde over Hillary Clinton en andere vijanden
En al zijn vijanden vinden hem plotseling ook erg lief
10-11-2016, 8:59 Tags: Donald Trump, Hillary Clinton
Sinds woensdagochtend is bekend dat Trump de machtigste man ter aarde gaat worden. Bij zijn eerste speech sloeg hij al een geheel andere toon aan dan in de campagne voorafgaand aan de verkiezingen. Hij sprak verzoenende woorden en stak een hand uit naar de Democraten. Hij stelde vast dat ze ‘samen’ het land weer Great moesten maken. Ik vraag me wel af of hij daarmee niet nu al een deel van zijn achterban heeft afgestoten. Tot eergisteren waren Hillary en haar gevolg immers nog duivels en trollen. Het lijkt mij dat al die stemmers die schuimbekkend bij zijn bijeenkomsten riepen dat ze in de gevangenis moest worden gesmeten of erger, nogal in een identiteitscrisis komen als ze hun held plotseling in zulke warme woorden horen spreken over crooked Hillary.

Maar laten we daar niet te lang bij stilstaan. We moeten Trump niet gaan aanvallen op iets dat juist bewonderenswaardig is. Hoewel het natuurlijk een stuk makkelijker is om verzoenend te zijn als je wint. Maar de start van het presidentschap van Trump is hoopgevend. Want niet alleen Trump maar ook Obama en Hillary spraken woorden van liefde. En ook de hotemetoten van Trumps eigen partij, met wie hij tot een paar dagen geleden nog op voet van oorlog leefde, spreken nu al vol lof over hun nieuwe leider. En ook die liefde blijkt plotseling geheel wederzijds.

Vierentwintig uur na de uitverkiezing van Trump tot de nieuwe president van de Verenigde Staten mag men al voorzichtig concluderen: Trump is every inch a politician.

Trump en Obama na hun afspraak
Trump en Obama na hun afspraak © EPA

Ogenschijnlijke harmonie tussen Trump en Obama, maar spanningen blijven

Daar zaten ze dan, de mannen die elkaar jarenlang hebben uitgescholden en gekleineerd – statig in het Oval Office van het Witte Huis. Donald Trump, de aanstaande president van de Verenigde Staten, kwam donderdag op bezoek bij Barack Obama, zijn aanstaande voorganger. Ze zaten in twee fauteuils voor de haard, en boven hen hing het portret van George Washington: een plaatje van politieke gezelligheid, al was het vuur niet aan.

‘Ik wil benadrukken, meneer de gekozen president, dat we vanaf nu alles willen gaan doen wat we kunnen om u te helpen te slagen’, zei Obama tegen Trump, toen de camera’s aan het einde van het gesprek binnen  mochten komen. ‘Want als u slaagt, dan slaagt het land.’

Trump zei dat hij Obama nog nooit eerder had ontmoet en mat het succes af in de kwantitatieve termen waarmee hij graag successen meet. ‘Ik had verwacht dat het tien of vijftien minuten zou duren. Maar we hebben wel anderhalf uur gepraat!’

Het was gegaan over binnenlandse en buitenlandse zaken, zei Obama. Zijn eerste prioriteit, zo zei hij, is een rimpelloze overdracht. Hij zei een voorbeeld te nemen aan George W. Bush, die hem zelf gracieus het Witte Huis had ingeleid.

Bedreigde erfenis

Ogenschijnlijke harmonie tussen Trump en Obama, maar spanningen blijven
© AFP

Het gaat daarbij om meer dan het landsbelang; Obama zelf heeft er ook belang bij. De continuïteit van het presidentschap overstijgt de discontinuïteit van een politieke verandering; elke afbreuk aan de functie doet ook afbreuk aan hem. Obama heeft vaak genoeg gezegd dat Trump ‘uitzonderlijk ongeschikt’ is voor het presidentschap, maar nu zal hij er alles aan willen doen om hem daar toch goed op voor te bereiden. Zodat niemand kan zeggen dat het aan Obama gelegen heeft.

Daarnaast ziet Obama zijn erfenis bedreigd, signaleerde presidentieel historicus Douglas Brinkley van Rice University. Trump wil belangrijke onderdelen van zijn politieke inboedel, zoals Obamacare, het klimaatakkoord en de nucleaire deal met Iran, zo snel mogelijk bij het oud vuil zetten. Maar Trump heeft zo veel gezegd, en hij leek in de campagne vaak te luisteren naar degene die hem het laatst iets had verteld. Obama zal Trump ervan proberen te  overtuigen dat zijn nalatenschap niet helemaal waardeloos is. Obama was dan ook blij met ‘Trumps welwillendheid om met mijn team te werken’.

Geen tijd voor vragen

Daarna schudden ze elkaar de hand: de eerste zwarte president van de Verenigde Staten en de man van wie oud-Ku Klux Klan leider David Duke donderdag zei dat hij de grootste Amerikaan aller tijden kan worden.

Ook Trump zei graag met Obama in gesprek te willen blijven, ‘inclusief advies’. ‘We hebben het over veel kwesties gehad’, zei hij. ‘Sommige prachtig en sommige moeilijkheden. Hij heeft sommige van die moeilijkheden uitgelegd, sommige high-flying assets (makelaarstaal, red.), en sommige van de echt grootse dingen die hij heeft bereikt. Ik kijk ernaar uit nog heel, heel, heel vaak bij u te kunnen zijn.’ Daarna schudden ze elkaar de hand: de eerste zwarte president van de Verenigde Staten en de man van wie oud-Ku Klux Klan leider David Duke donderdag zei dat hij de grootste Amerikaan aller tijden kan worden.

Maar er was geen tijd voor vragen van de media, en een ander traditioneel onderdeel van dit eerste bezoek van de aanstaande president, een foto met daarop beide echtparen, stond dit keer niet op het programma. Meer nog dan haar man heeft Michelle Obama uitgehaald naar Trump (‘When they go low, we go high’). Wel had de First Lady een ontmoeting met haar opvolgster, Melania Trump, maar daarover is verder niets publiek gemaakt.

Spanningen blijven

De overgangsperiode naar het witte huis

Hoe ziet Trumps inwerkperiode eruit? (+)

De ontmoeting tussen de Trumps en de Obama’s moet over 71 dagen uitmonden in een verhuizing en de definitieve overdracht van de huissleutel. Dat is in de recente geschiedenis niet altijd goed verlopen: Jimmy Carter, gefrustreerd dat hij was verslagen door een filmcowboy, sprak eind 1980 nauwelijks met Ronald Reagan, en Reagan haalde nadat hij zijn  intrek had genomen in het Witte Huis meteen de zonnepanelen weg. De staf van Bill Clinton haalde in januari 2001, toen George W. Bush hem opvolgde als president, alle W’s uit de toetsenborden.

In de verslagen van de ontmoeting donderdag werd donderdag de (uiterlijke) harmonie benadrukt, en de ogenschijnlijke verzoening. Op CNN zei journalist John King dat we niet door de achteruitkijkspiegel moeten kijken maar vooruit. Volgens hem zou de aanblik alleen al van het Witte Huis een ‘ontzagwekkend verantwoordelijkheidsgevoel’ bij Trump laten indalen.

Intussen blijven de spanningen bestaan, bleek uit de woorden van Obama-woordvoerder Josh Earnest na de ontmoeting. ‘Ze hebben niet al hun meningsverschillen opgelost. Dat hebben ze ook niet geprobeerd. Sterker nog: de mening van de president is niet veranderd. Hij staat nog steeds achter wat hij heeft gezegd tijdens de campagne.’

De uitgaande president laat altijd een briefje achter voor zijn opvolger. Daar zal nu al over worden nagedacht.

IK wil benadrukken, meneer de gekozen president, dat we vanaf nu alles willen gaan doen wat we kunnen om u te helpen te slagen’, zei Obama tegen Trump, toen de camera’s aan het einde van het gesprek binnen  mochten komen. ‘Want als u slaagt, dan slaagt het land.’

Trump zei dat hij Obama nog nooit eerder had ontmoet en mat het succes af in de kwantitatieve termen waarmee hij graag successen meet. ‘Ik had verwacht dat het tien of vijftien minuten zou duren. Maar we hebben wel anderhalf uur gepraat!’

Het was gegaan over binnenlandse en buitenlandse zaken, zei Obama. Zijn eerste prioriteit, zo zei hij, is een rimpelloze overdracht. Hij zei een voorbeeld te nemen aan George W. Bush, die hem zelf gracieus het Witte Huis had ingeleid.

Bedreigde erfenis

Ogenschijnlijke harmonie tussen Trump en Obama, maar spanningen blijven
© AFP

Het gaat daarbij om meer dan het landsbelang; Obama zelf heeft er ook belang bij. De continuïteit van het presidentschap overstijgt de discontinuïteit van een politieke verandering; elke afbreuk aan de functie doet ook afbreuk aan hem. Obama heeft vaak genoeg gezegd dat Trump ‘uitzonderlijk ongeschikt’ is voor het presidentschap, maar nu zal hij er alles aan willen doen om hem daar toch goed op voor te bereiden. Zodat niemand kan zeggen dat het aan Obama gelegen heeft.

Daarnaast ziet Obama zijn erfenis bedreigd, signaleerde presidentieel historicus Douglas Brinkley van Rice University. Trump wil belangrijke onderdelen van zijn politieke inboedel, zoals Obamacare, het klimaatakkoord en de nucleaire deal met Iran, zo snel mogelijk bij het oud vuil zetten. Maar Trump heeft zo veel gezegd, en hij leek in de campagne vaak te luisteren naar degene die hem het laatst iets had verteld. Obama zal Trump ervan proberen te  overtuigen dat zijn nalatenschap niet helemaal waardeloos is. Obama was dan ook blij met ‘Trumps welwillendheid om met mijn team te werken’.

Geen tijd voor vragen

Daarna schudden ze elkaar de hand: de eerste zwarte president van de Verenigde Staten en de man van wie oud-Ku Klux Klan leider David Duke donderdag zei dat hij de grootste Amerikaan aller tijden kan worden.

Ook Trump zei graag met Obama in gesprek te willen blijven, ‘inclusief advies’. ‘We hebben het over veel kwesties gehad’, zei hij. ‘Sommige prachtig en sommige moeilijkheden. Hij heeft sommige van die moeilijkheden uitgelegd, sommige high-flying assets (makelaarstaal, red.), en sommige van de echt grootse dingen die hij heeft bereikt. Ik kijk ernaar uit nog heel, heel, heel vaak bij u te kunnen zijn.’ Daarna schudden ze elkaar de hand: de eerste zwarte president van de Verenigde Staten en de man van wie oud-Ku Klux Klan leider David Duke donderdag zei dat hij de grootste Amerikaan aller tijden kan worden.

Maar er was geen tijd voor vragen van de media, en een ander traditioneel onderdeel van dit eerste bezoek van de aanstaande president, een foto met daarop beide echtparen, stond dit keer niet op het programma. Meer nog dan haar man heeft Michelle Obama uitgehaald naar Trump (‘When they go low, we go high’). Wel had de First Lady een ontmoeting met haar opvolgster, Melania Trump, maar daarover is verder niets publiek gemaakt.

Spanningen blijven

De overgangsperiode naar het witte huis

Hoe ziet Trumps inwerkperiode eruit? (+)

De ontmoeting tussen de Trumps en de Obama’s moet over 71 dagen uitmonden in een verhuizing en de definitieve overdracht van de huissleutel. Dat is in de recente geschiedenis niet altijd goed verlopen: Jimmy Carter, gefrustreerd dat hij was verslagen door een filmcowboy, sprak eind 1980 nauwelijks met Ronald Reagan, en Reagan haalde nadat hij zijn  intrek had genomen in het Witte Huis meteen de zonnepanelen weg. De staf van Bill Clinton haalde in januari 2001, toen George W. Bush hem opvolgde als president, alle W’s uit de toetsenborden.

In de verslagen van de ontmoeting donderdag werd donderdag de (uiterlijke) harmonie benadrukt, en de ogenschijnlijke verzoening. Op CNN zei journalist John King dat we niet door de achteruitkijkspiegel moeten kijken maar vooruit. Volgens hem zou de aanblik alleen al van het Witte Huis een ‘ontzagwekkend verantwoordelijkheidsgevoel’ bij Trump laten indalen.

Intussen blijven de spanningen bestaan, bleek uit de woorden van Obama-woordvoerder Josh Earnest na de ontmoeting. ‘Ze hebben niet al hun meningsverschillen opgelost. Dat hebben ze ook niet geprobeerd. Sterker nog: de mening van de president is niet veranderd. Hij staat nog steeds achter wat hij heeft gezegd tijdens de campagne.’

De uitgaande president laat altijd een briefje achter voor zijn opvolger. Daar zal nu al over worden nagedacht.