img_2781

Asielzoekers uit veilige landen moeten zo snel mogelijk worden uitgezet. Dat zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff na overlast van deze groep asielzoekers in Ter Apel. ‘Als ze in beroep willen gaan tegen hun uitzetting, dan moeten ze dat maar ergens anders doen.’

‘Als asielzoekers uit veilige landen in beroep gaan, doen ze dat maar ergens anders’
Burgemeester Vlagtwedde: ‘Ik ben het helemaal zat dat die kleine groep voor veel overlast zorgt’
(Foto: Google Street View / Rijksoverheid.nl)(Foto: Google Street View / Rijksoverheid.nl)
Dijkhoff: ‘Als mensen hier niet onterecht komen, hebben we er ook geen last van’
Burgemeester Vlagtwedde: ‘Ik ben het helemaal zat dat die kleine groep voor veel overlast zorgt’
(Foto: Google Street View / Rijksoverheid.nl)
Asielzoekers uit veilige landen moeten zo snel mogelijk worden uitgezet. Dat zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff na overlast van deze groep asielzoekers in Ter Apel. ‘Als ze in beroep willen gaan tegen hun uitzetting, dan moeten ze dat maar ergens anders doen.’

Burgemeester Leontien Kompier van Vlagwedde kondigde dinsdagmiddag extra maatregelen af, nadat Ter Apelers hadden aangegeven dat ze zich niet meer in veilig voelden. Ook staatssecretaris Dijkhoff komt na contact met Kompier met maatregelen.

‘Omwonenden mogen geen overlast hebben’
‘Ik wil met allerlei maatregelen die de wet biedt ervoor zorgen dat de mensen die rond het azc wonen en bijdragen aan de opvang van echte vluchtelingen, geen last hebben hebben van deze mensen, die de asielprocedure misbruiken’, aldus Dijkhoff.

De staatssecretaris doelt hiermee op de groep asielzoekers uit veilige landen, zoals Marokko, Algerije en Georgiƫ. Aanvragen uit deze landen worden bijna allemaal afgewezen, maar op het moment dat ze de asiel aanvragen, mogen ze wel in Nederland blijven.

Asielprocedure verkorten
Dijkhoff wil deze asielprocedure nu verkorten. ‘We willen binnen een dag of tien duidelijk maken dat het een ‘nee’ is. Soms gaan de asielzoekers dan in beroep, zodat ze in de opvang kunnen blijven. Daar wil ik ook een einde aan maken. Ze moeten het beroep maar ergens anders afwachten, maar ik wil ze zo snel mogelijk het land uitzetten.’

Daarnaast wil Dijkhoff ook de veroorzakers van de overlast dichter op de huid zitten. ‘Denk daarbij aan het opbouwen van dossiers als ze wat fout doen. Zodra het mogelijk is moeten we mensen in bewaring kunnen stellen.’

‘Als je niet op de vlucht bent, heb je hier niets te zoeken’
Dijkhoff hoopt hiermee een duidelijk signaal af te geven aan asielzoekers uit veilige landen. ‘Ik denk dat we hiermee uitstralen dat je hier niets te zoeken hebt, als je niet op de vlucht bent voor oorlog, maar hier komt om rotzooi te trappen en dat het duidelijk wordt dat je hier niet met dit soort plannen hoeft te komen.’

Lees ook:
– Maatregelen tegen overlast asielzoekers Ter Apel
– Asielzoekers zorgen voor overlast in Ter Apel: meer beveiliging
– Dijkhoff grijpt in: ‘Het liefst stuur je deze mensen terug, maar dat kan niet’
Door: Laura Smit