Felicitaties voor de coalitie van de VVD en PVDA

  • image

Waar was jij toen je hoorde dat het overheidstekort was weggewerkt?

Dat is een vraag die je over 10 jaar niet zal horen. Want het is goed nieuws en dat is helaas niet zo spannend als slecht nieuws. Toch is het heel erg belangrijk voor Nederland als in 2017 de overheid niet langer schulden maakt, voor het eerst in 9 jaar. Net als dat andere nieuws van vandaag, dat de economie verder groeit in 2017 en dat er ook weer meer banen bijkomen. Het betekent dat we die moeilijke tijd die we met zijn allen hebben meegemaakt, achter ons beginnen te laten. Daar heeft heel Nederland de afgelopen jaren hard voor gewerkt.

Het betekent dat we stap voor stap vooruit zijn gegaan. Dat iedere dag meer mensen in Nederland aan het werk kunnen. Maar ook dat er meer zekerheid is over de toekomst. Dat er een basis is gelegd voor komende jaren en volgende generaties. Er is weer iets meer zekerheid.

Het betekent niet dat we ons ineens geen zorgen meer hoeven maken. Die zorgen zijn er nog steeds. Hoe zit het met ons pensioen? Krijgen onze ouders en grootouders wel de zorg die ze verdienen? En is die zorg er later ook nog voor onze kinderen? Hoe gaan we om met de grote migratiestromen? Allemaal terechte zorgen die bij veel mensen in Nederland leven.

Ik wil er de komende jaren voor knokken om die zorgen weg te nemen. Dat is heel erg belangrijk. Maar soms is het ook belangrijk om te beseffen hoe goed Nederland het de afgelopen jaren gedaan heeft. Ik heb in die moeilijke periode gezien waartoe Nederland met hard werken en niet opgeven in staat is. Dat geeft mij de kracht en het optimisme om ervoor te vechten dat iedereen ook echt gaat voelen dat het beter gaat.