Pinokkio Wilders jokt weer eens: ‘Ik ga liever regeren dan oppositie voeren’

Foto: Screenshot NOS

PVV-leider Geert Wilders heeft weer eens een bijzondere uitspraak gedaan. Ditmaal beweert hij dat hij toch écht geen eeuwige oppositievoerder is.

Stop de persen, want Geert Wilders heeft brekend nieuws! In een NOS-interview geeft de blonde Limburger te kennen dat hij eigenlijk helemaal niet zo van de opposite houdt. Hij zou veel liever in de regering plaatsnemen:

PVV-leider Wilders geeft er sterk de voorkeur aan om na de eerstvolgende verkiezingen in een coalitie met andere politieke partijen te gaan regeren, in plaats van weer in de oppositie te komen.

“Mijn oproep is, was en blijft dat andere politieke partijen zaken zullen moeten doen met de PVV. Het is aan niemand uit te leggen als dat niet gebeurt”, zegt Wilders tegen de NOS. “Ik denk dat het volk dan in opstand komt”. Hij hoopt dat dat dan wel democratisch en geweldloos gebeurt.

Maar natuurlijk…

Het is uiteraard gewoon een doorzichtige leugen. De PVV is een protestpartij pur sang – gebouwd op het idee dat je altijd en overal maar tegen moet zijn. Een recept voor succes, want in Nederland geldt op de PVV stemmen als een mechanisme om je af te reageren als je op iets of iemand boos bent. Nageroepen op straat door een Marokkaan? Stem PVV! Is je zorgverzekering dit jaar duurder geworden? Stem op de PVV! Ben je boos om dat Martin Schulz zegt dat je andere geloven niet moet beledigen? Kleur het vakje bij Geert Wilders rood!

Het is helemaal niet de bedoeling van PVV-stemmers omdat invloed te gaan krijgen op het beleid. Het is alleen de bedoeling even een uitlaapklep te zoeken voor sikkeneurigheid. En de PVV weet dat, en handelt ernaar. Het kabinet-Rutte II heeft zoals iedereen weet geen meerderheid in de Eerste Kamer en moet het doen met steun van andere partijen. Behendige onderhandelaars als Pechtold, Slob en Van der Staaij hebben daarmee het regeringsbeleid meer hun kant opgekregen. De PVV had dit ook kunnen doen, maar koos het hazenpad. Dus waar was Geert Wilders toen hij een concrete kans had om het beleid te veranderen? Die stond z’n snor te drukken in z’n Haagse villa.

En daarbij is het natuurlijk ook gewoon waar wat CDA-leider Buma desgevraagd zegt over de nieuwe bewering van de populist:

Voormalig coalitiegenoot CDA is ook nog niet vergeten dat Wilders midden in een regeerperiode een einde maakte aan het kabinet van VVD, CDA en PVV. CDA-leider Buma: “Regeren is niet alleen samen een regeerakkoord schrijven, maar ook vervolgens samen iets goeds neerzetten. Hij heeft bewezen dat dat niet zijn uiteindelijke doel is.”

Dat Wilders een revolte voorziet omdat niemand met hem wil samenwerken, ligt volgens Buma aan Wilders zelf. “Hij moet vooral eerst naar zichzelf kijken. Ik bedoel, de manier waarop ‘ie alleen al over het CDA heeft gesproken nodigt niet uit tot samenwerken. Sterker nog, hij maakt ruzie met iedereen.”

Spijker, kop, raak. Geert Wilders wil helemaal niet opnieuw regeren. Hij willen straks kunnen zeggen dat de andere partijen hem zelf uitsluiten. Maar wij Nederlanders zijn niet helemaal op ons achterhoofd gevallen, en doorzien deze truc. De enige die de PVV namelijk écht uitsluit van regeringsdeelname, is Geert Wilders zelf. En dan kan hij de boel proberen te chanteren met ‘revoltes‘, maar daar maakt hij geen enkele indruk mee.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!