Een jaar geleden de tweet van Geert Wilders: Zolang de VVD Rutte niet terugtrekt zal de PVV niet met de VVD regeren. Datum 19-01-2016 . Dat zeg je niet tegen de liberalen, want dan is het over en uit, natuurlijk zal de VVD zich blijven inzetten voor heel het volk ook voor aanhang PVV.  Dan krijg ik de slappe lach ,als Wilders opnieuw Tweet op 16-01-2017 ( de tekst) Het vooraf uitsluiten vd mogelijke winnaar van democratische verkiezingen is een belediging naar de stemmers van de PVV en riekt naar dictatuur . 

img_0022

Nul is Nul en geen maar van of misschien zus of zo. Het is al een jaar lang uitgesloten dat de VVD zou regeren  met Geert Wilders ( lees tweet) Bovenstaande tekst VVD lid Henk Tepper

Nul is niet per se nul in Den Haag

RUTTE EN DE PVVDe kans is nihil dat de VVD straks met de PVV een coalitie vormt. Maar principieel uitsluiten wil Mark Rutte het niet. Hij hoopt de PVV vooral irrelevant te maken.

Hans van Soest 17-01-17, 05:59 Laatste update: 06:00

Na de val van zijn vorige kabinet brieste Mark Rutte tegen PVV-leider Geert Wilders dat hij diens partij ‘tot de laatste zetel zou afbreken’. Daarvan moest hij later schoorvoetend toegeven dat hij daar wat overmoedig in was geweest. Maar hij probeert het nog steeds.

In de aanloop naar 15 maart probeert hij de PVV-kiezer te paaien en Wilders tegelijk weg te zetten als irrelevant. Hij doet dat door te stellen dat een stem op de PVV een verloren stem is. ,,De kans dat de VVD gaat regeren met de PVV is nul. Dat gaat niet gebeuren,” zei Rutte afgelopen weekeinde in tv-programma Buitenhof. Eerder had VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra iets soortgelijks gezegd: ,,Dat gaat gewoon niet gebeuren.”

Maar uitsluiten dat het toch gebeurt, doet de VVD – in tegenstelling tot andere partijen – niet. ,,Dat is heel onverstandig”, aldus Rutte. ,,Dan zeg je tegen de kiezers: ik neem uw problemen niet serieus.

Stuivertje wisselen
In de peilingen wisselt de VVD stuivertje met de PVV om wie er straks de grootste wordt. Ruttes boodschap aan de PVV-kiezers is: ‘Wilders komt toch niet in de regering, stem dus op mij.’ Letterlijk zei hij: ,,Ik sluit de kiezers van de PVV niet uit. Met hen wil ik in gesprek. Om te laten zien dat niet Geert Wilders de leider is die de problemen gaat oplossen.”

Ruttes zorgvuldig gekozen woorden worden door andere partijen aangegrepen om zijn geloofwaardigheid in twijfel te trekken. Er is in politiek Den Haag immers een wezenlijk verschil tussen een partij bij voorbaat op principiële gronden uitsluiten (zoals andere partijen doen met de PVV) en zeggen dat samenwerking niet kan op basis van inhoudelijke argumenten, zoals Rutte dit weekeinde deed. Over argumenten kan worden onderhandeld, over principes niet.

Geloof
,,Geloof wat je wilt geloven,” smaalt PvdA-leider Lodewijk Asscher. D66-leider Alexander Pechtold: ,,Zeggen dat de kans op een coalitie nul is, is niet het zelfde als uitsluiten.” En CDA’er Sybrand Buma: ,,De vraag is wie Rutte nog gelooft.”

Hoe klein Ruttes ‘kans van nul’ straks echt is, moet nog blijken. Zelf geeft hij drie redenen waarom zijn partij niet met de PVV kan. Eerst een inhoudelijke. De PVV staat op sociaal-economische onderwerpen te ver af van de VVD. Of zoals Rutte het noemt: ,,Die partij is nog linkser dan de SP.” Daarnaast is er een moreel argument. Wilders’ uitspraken over rechters en minderheden zijn volgens Rutte in strijd met de waarden van de Nederlandse samenleving. Rutte wil al langer dat Wilders zijn ‘minder minder’-uitspraak terugneemt.

Persoonlijk
En tot slot heeft Rutte nog een persoonlijke reden. Hij heeft het Wilders nog niet vergeven dat die het vorige kabinet liet vallen toen er extra moest worden bezuinigd: ,,Ik heb het in 2012 gezien. We stonden aan de vooravond van de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Toen heeft de PVV niet in het landsbelang maar puur om het partijbelang gezegd: wij storten Nederland in een verkiezingscampagne.”

Tip de redactie