IMG_2879

Scroll voor overige peilingen naar beneden:

Maar wie vandaag kijkt naar de politieke voorkeuren van ondernemers, ziet iets bijzonders. Bij hen is de VVD niet minder populair geworden, maar juist alleen maar meer. In 2012 stemden ‘slechts’ 63% van alle ondernemers op de VVD. Welnu, in 2017 is dat gestegen tot het respectabele getal van 70%. Alle andere concurrenten – D66, CDA, PVV – zijn moeiteloos weggevaagd:

ondernemerspeiling 16-1-2017De peiling is afkomstig uit het vakblad Forum, uitgegeven door ondernemersvereniging VNO-NCW.

Het is een opmerkelijke uitslag, zeker gezien de politieke actualiteit. Hoe kan dit? Is dit gewoon een slechte peilingen, wijkt een doorsnee ondernemer zo enorm veel af van de gemiddelde Nederlander, of is er iets aan de hand wat de traditionele peilingen niet weten te vangen?

Alhoewel je eerste van de twee bovengenoemde opties natuurlijk nooit moet uitsluiten, is de kans natuurlijk óók aanwezig dat we hier een ontwikkeling zien die door De Hond, Synovate, EénVandaag en al die anderen nog niet opgemerkt wordt. Ondernemers zitten namelijk aan de zogenaamde voorkant van de economie. Als het economisch slechter gaat, zijn zij de eersten die dat merken. Omzetten lopen terug en winstmarges veranderen in bittere verliescijfers. Zij zijn de eerste mensen die het zien aankomen als de economie instort.

Het omgekeerde is ook waar: als het beter gaat, merken ondernemers dat als eerste. Zij zien dat ze meer klanten krijgen, dat hun kas beter gevuld raakt en men ieder dubbeltje niet meer hoeft om te draaien. Zou het zo zijn dat we op de rand staan van een prachtig economisch herstel, ondernemers dit momenteel voelen, en wij vroeg of laat óók gaan merken dat het in Nederland stukken beter gaat? Wellicht nog in de aankomende weken?

Het lijkt een grote opdracht, maar niets is zo veranderlijk als de kiezer. Wie weet luidt 15 maart wel het tijdperk in van het derde kabinet-Rutte, als wederom de VVD als grootste uit de bus komt. Onwaarschijnlijk, wellicht, maar afgaande op de cijfers die we vandaag zien, mogen we die kans nu ook nog zeker niet uitsluiten.
Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

Scroll naar beneden voor het gemiddelde van vijf politieke Peilingen van de NOS.

Peiling – Grote voorsprong PVV op VVD verdwenen: nu 1 zetel verschil
In december waren het 13 zetels
17-01-2017, 18:02 Tags: Kantar Public, peilingehn, PVV, vvd
De grote voorsprong die de PVV in de peilingen had op de VVD is verdwenen in de meest recente peiling van Kantar Public (het oude TNS NIPO). De partij van Geert Wilders zou nu op dertig zetels uitkomen, tegenover 29 voor de VVD. In de vorige peiling van Kantar, die in december werd uitgevoerd, had de PVV nog een enorme voorsprong op de VVD: 36 zetels tegenover 23.

Volgens de onderzoekers van Kantar is de leegloop van de VVD naar de PVV gestopt. Vorige maand gaf 17 procent van de VVD-kiezers aan een stem op Wilders te overwegen, nu is dat nog 8 procent.

De overige partijen volgen op ruime afstand in de peiling die dinsdag werd gepubliceerd. Het CDA groeit ten opzichte van de laatste peiling drie zetels, naar een totaal van zestien. D66 (15), GroenLinks (14), SP (13) en de Partij van de Arbeid (12) volgen op de voet.

IMG_2877

Peilingwijzer NOS Gemiddelde van vijf politieke Peilingen. Afstand PVV en VVD opnieuw ook bij de NOS kleiner……PVV 29 tot 33 // VVD 23 tot 28 // CDA 15 tot 17 // D66 van 14 tot 17 // GRL 13 tot 15//

2016-09-22 14:54:44 DEN HAAG - Premier Mark Rutte in debat met PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tijdens de voortzetting van de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesdag. ANP BART MAAT

2016-09-22 14:54:44 DEN HAAG – Premier Mark Rutte in debat met PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tijdens de voortzetting van de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesdag. ANP BART MAAT