Ipsos politieke Barometer week 3 van 19 Jan 2017. De twee grootste partijen behalen allebei 27 zetels, dus wie gaat de grootste worden? En als PVV de grootste zou worden moeten we vast opnieuw naar de stembus.

A13020E9-30C1-4FB6-A668-C570CA3D130C-4356-000005D7C627213A_tmp

PVV 27 //VVD 27 // PVDA 11 // CDA 18 // SP 11 //CU 6 // D66-18 // 50plus 10 // SGP 5// GRL 12 // PvdD 4 // AP 1 // zetels

IpsosDe Ipsos Politieke Barometer
2017 Week 3
Partijverhoudingen stabiel aan vooravond campagne TK2017

In de eerste Politieke Barometer van dit jaar blijven de krachtsverhoudingen nagenoeg gelijk ten opzichte van voorgaande metingen. We zien aan de vooravond van de campagneperiode van de Tweede Kamerverkiezingen een stabiel kiezerslandschap.

De PVV en VVD blijven ook deze meting verreweg de grootste partijen. Beide partijen kunnen rekenen op 27 zetels: een vergelijkbaar niveau als de afgelopen twee maanden.

Wanneer we vragen naar de doorslag om op deze partijen te stemmen, waarderen huidige VVD-kiezers deze partij om hun verrichtingen op economisch gebied. De recente positieve cijfers over de economie is de verdienste van de VVD, aldus VVD’ers. En dat zonder onverantwoord om te zijn gegaan met het ‘huishoudboekje’.

Huidige PVV’ers stemmen die partij om hele andere redenen. PVV’ers zijn vooral bezorgd of gefrustreerd over asielzoekers, de Nederlandse identiteit en cultuur en de (ouderen)zorg. De PVV komt volgens deze groep op voor de gewone burger en durft te zeggen wat de gewone burger denkt.

Toevallig of niet, de lijsttrekkers van de grootste partijen zijn ook het meest bekend. 93% van de Nederlanders kent Rutte en 91% weet wie Wilders is. Verder valt qua bekendheid op dat de leiders van de klein christelijke partijen, Gert-Jan Segers (CU) en Kees van der Staaij (SGP), relatief onbekend zijn bij het grote publiek. 34% van de Nederlanders kent Segers als lijsttrekker; 51% zegt Van der Staaij te kennen.

Ook vroegen we kiezers hun beoordeling te geven voor de lijsttrekkers van de grootste partijen. Van alle lijsttrekkers wordt Klaver (GL) zowel in de eigen achterban (7,6) als door het brede publiek (5,8) het meest gewaardeerd.

* AP: 1 zetel voor DENK

Klik hier voor de trend analyse tool
Klik hier voor de laatste peiling
Uitschrijven | Contact