avatar

     

POLITIEK

Peilingwatch – CentERdata: VVD grootste partij, PVV fors kleiner, D66 19 zetels

Voor DENK en VNL wordt het lastig

De eerste uitslag van de CentERdata-peiling, gelieerd aan Tilburg University, voor de Tweede Kamerverkiezingen laat een nogal afwijkend beeld zien in vergelijking met ‘reguliere’ peilingen.

De PVV krijgt volgens de ‘Tilburgse methode’ pakweg 8 zetels minder, in casu 23, in vergelijking met de Peilingwijzer (de gemiddelde prognose van vijf bekende peilingen). Daarin komt Wilders op 31 zetels.

De VVD wordt volgens de prognose van CentERdata met 25 zetels de grootste. Uit de eerste prognose blijkt verder dat D66 met 19 zetels beter uit de bus komt dan elders. Er is een middengroep (CDA, PvdA, GroenLinks, SP) die rond de 14 tot 16 zetels schommelt. PvdA en de SP (beide 16 zetels) doen het dan dus beter dan bij Peilingwijzer.

50PLUS, CU, PvdD en SGP komen uit op respectievelijk 8, 5, 4 en 3 zetels. Voor nieuwkomers als DENK en VNL wordt het lastig een zetel te halen.

De verschillen kunnen onder meer komen door een andere vraagstelling. De ondervraagden kunnen meerdere partijen aangeven met daarbij de kans dat ze daarop gaan stemmen.

TPO publiceert vanaf vandaag alle peilingen omdat het kan.

Wijsheid voor de bevolking is zeker Uw stem uit te brengen op een echte politieke partij, liefst op de liberalen van de VVD, maar er zijn natuurlijk genoeg goede politieke partijen waar o.a. de PVV van Geert Wilders buiten de echte politieke en toekomstgerichte boot valt.

VVD voor een toekomstgericht Nederland en Midden-Groningen