Voorzitter Europese Raad ziet Donald Trump als bedreiging voor Europa

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk ziet de Amerikaanse president Donald Trump als een bedreiging voor Europa, net als Rusland, China en de radicale islam.

Tusk roept Europeanen op tot moed, vastberadenheid en politieke solidariteit, schrijft hij in een brief aan de Europese regeringsleiders, voorafgaand aan de top op Malta. Daar zal vooral worden gesproken over Europa na de Brexit.

De uitdagingen waar de EU voor staat zijn volgens Tusk de gevaarlijkste in 60 jaar. ”Vooral de verandering in Washington brengt de EU in een moeilijke situatie”, aldus de Poolse oud-premier.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei voorafgaand aan de top dat de EU zich moet blijven richten op de eigen problemen, zoals migratie, veiligheid en de arbeidsmarkt, ook tijdens het Britse uittredingsproces. “Het is belangrijk dat we onze eigen prioriteiten niet vergeten tijdens de onderhandelingen over de Brexit”, zei ze.

Intensiever praten

Naast externe factoren die Europa bedreigen, waarschuwt Tusk ook voor nationalisme, vreemdelingenhaat en populisme in Europa zelf.

Hij stelt dat het ”kristalhelder” is dat desintegratie Europa afhankelijk zal maken van de grote supermachten: de VS, Rusland en China.

Tusk wil als reactie op Trumps protectionisme intensiever gaan praten met geïnteresseerde handelspartners.

Wereldleiders reageren op inreisverbod Trump
 Wereldleiders reageren op inreisverbod Trump

Daarnaast pleit Tusk voor ”assertieve en spectaculaire stappen” om de Europese integratie ”naar het volgende niveau’’ te krijgen.

Hij noemt onder meer robuustere buitengrenzen en terrorismebestrijding, maar ook meer geld voor defensie en een steviger buitenlands beleid.

Tusk denkt met zijn brief een gevoel uit te spreken over Trump dat veel van de Europese regeringsleiders delen. Het gaat dan met name om het inreisverbod van de Amerikaase president voor zeven voornamelijk islamitische landen.

Overzicht: Trump’s presidentiële besluiten

1 / 11