De werkelijkheid van de € 1000,- waar de opostie al 1000 x schreeuwt waar blijft de € 1000,- henk-met-bos-bloemMark dank, bij deze een bosje bloemen.

PvdA-minister Dijsselbloem (Financiën) is in de bres gesprongen voor de VVD. Volgens de bewindsman heeft premier Rutte zijn verkiezingsbelofte van duizend euro belastingverlaging voor werkende Nederlanders wel degelijk ingelost.

„Iedereen denkt dat hij die belofte niet is nagekomen”, zo sprak Dijsselbloem maandag bij een bijeenkomst voor economiestudenten. „Maar de arbeidskorting is de afgelopen jaren verhoogd met gemiddeld meer dan duizend euro.”
Dijsselbloem heeft dit naar eigen zeggen al regelmatig verteld in zaaltjes waar kiezers hem dezelfde vraag stelden. „Alleen niemand gelooft dat.”

IMG_2896

Wel zei hij er nu bij dat „vooral mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt” van de meevaller hebben geprofiteerd, terwijl het de VVD er juist om te doen was dat de maatregel bij de middeninkomens terecht zou komen.

Tijdens de verkiezingscampagne in 2012 verkondigde Rutte dat de VVD ’de hardwerkende Nederlander’ zou belonen met een fikse belastingkorting. „Wie werkt, moet dat terugzien in de portemonnee”, zo sprak de leider van de liberalen toen.

In eerste instantie kwam die korting echter niet in het regeerakkoord met de PvdA terecht. De oppositiepartijen spraken daarom, en vanwege het extra geld dat toch naar Griekenland ging, regelmatig van de ‘verbroken beloften van Rutte’.

Maar in latere afspraken tussen de coalitiepartijen bedong de VVD 500 miljoen euro extra voor de arbeidskorting in ruil voor het van tafel halen van de strafbaarstelling van illegaliteit, die de PvdA een doorn in het oog was.