Deze man heeft een erg grote kans tegen Merkel Tja en de AfD vaart daar zeker niet wel bij. ( Populistische partijen AfD en voor Nederland de PVV,)scroll voor UPDATE

foto van Johannes Kaauw.

SPD heeft wind in de zeilen met nieuwe chef Martin Schulz

De Duitse sociaaldemocraten lijken een slag te slaan met de aanstelling van ex-EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz. De uitdager van de zittende bondskanselier Angela Merkel gooit hoge ogen in de aanloop naar de Duitse Bondsdagsverkiezingen.

Als het nu tot een rechtstreekse confrontatie zou komen tussen Merkel en Schulz, is het de sociaaldemocraat die aan het langste eind zal trekken. 50 procent van de Duitsers heeft op dit moment een voorkeur voor Schulz als bondskanselier, tegenover ‘slechts’ 34 procent voor Merkel, blijkt uit een onderzoek in opdracht van tv-zender ARD en de Duitse krant Die WeltHet is een hypothetische vraag, omdat Duitsland immers een meerpartijenstelsel heeft. De kiezer stemt niet direct op een kandidaat zoals in de Verenigde Staten.

SPD en CSU/CDU zitten in Grote Coalitie

Ook op de vraag of de SPD de volgende regering moet leiden, zijn de respondenten uit het onderzoek duidelijk. 39 procent gaat voor de combinatie CDU/CSU, 50 procent voor de SPD. Beide partijen vormen overigens momenteel de regering, de zogenoemde Grote Coalitie (Grosse Koalition). Het is helder dat keuze van de Duitse sociaaldemocraten om Sigmar Gabriel in te ruilen voor Schulz, vooralsnog een goede keuze blijkt.

In de laatste peiling, eveneens uitgevoerd door ARD stijgt de SPD met 8 procent ten opzichte van afgelopen maand. CDU/CSU staat nu op 34 virtuele zetels (verlies van drie), met 28 voor de SPD. Het gat wordt almaar kleiner. Ook het aantal leden groeit. Er zouden zich in de hele maand januari drie keer zoveel leden hebben aangemeld bij de SPD.

In september zijn er verkiezingen

De Duitsers gaan in september naar de stembus. Hoewel Merkel toch nog aanzienlijk vertrouwen geniet, is de positie van de bondskanselier verzwakt door haar migratiebeleid. Daarop was, toen de migranten met duizenden ongecontroleerd de grens overstaken, forse kritiek. Ook uit eigen gelederen.

Bovendien is de opkomst van de Alternative für Deutschland een electorale bedreiging, aangezien de partij rechts van het CDU/CSU heel wat stemmen af kan snoepen. Schulz belooft de verkiezingen eens flink op te schudden, en de ‘diepe scheidslijnen’ in de Duitse maatschappij te willen oplossen. Merkel zou aan de basis staan van het groeiende populisme, vindt hij.

 

Angela Merkel’s lead in German election polling dramatically narrows amid surge in support for SPD

Social Democrats benefit from surge in support since nominating Martin Schulz as lead

Click to follow
The Independent Online

Germany’s Social Democrats (SPD) polled 31 per cent in a survey on Wednesday, benefiting from a surge in support since nominating Martin Schulz as leader and narrowing the gap to Chancellor Angela Merkel’s conservatives.

The poll for Stern magazine and broadcaster RTL, published just over seven months before federal elections, was the first by the Forsa institute to give the SPD above 30 per cent since October 2012.

Merkel’s conservative bloc, made up of her Christian Democrats (CDU) and their Bavarian sister party the Christian Social Union (CSU), lost 1 percentage point to 34 per cent.

The SPD gained 5 points from the previous Forsa survey.

The poll showed as many Germans would vote for Schulz, who was previously European Parliament president, as for Merkel if there were a direct vote for chancellor, with both on 37 per cent.

The SPD, Merkel’s junior coalition partner, has been trailing the conservatives for years in opinion polls and last won an election under Gerhard Schroeder in 2002.

On Monday a different poll showed the SPD would beat Merkel’s conservatives had an election been held that day.

But Forsa head Manfred Guellner said: “We’re not yet seeing such a decisive mood for change as we did in 1998 when Gerhard Schroeder was able to score points due to widespread weariness after 16 years of Helmut Kohl,” he said.

Schroeder was German chancellor from 1998 to 2005, replacing the CDU’s Helmut Kohl, who was elected West German Chancellor in 1982 and remained leader of a reunified country until 1998.

The Forsa poll put the anti-immigrant Alternative for Germany (AfD) in third place on 10 per cent while the Greens and the far-left Linke were on 8 per cent each.

The federal election is due on 24 September and Merkel reiterated on Tuesday that it would be the “toughest that I have ever experienced”.

The poll of 2,501 people was conducted between 30 January and 3 February.