le pen

Partij van Marine Le Pen leent 9 miljoen bij Russische bank

Het Franse Front National heeft 9 miljoen euro geleend bij een Russische bank. Partijleider Marine Le Pen is een bewonderaar van de Russische president Vladimir Poetin. Zij vindt dat het Westen ten onrechte een ‘Koude Oorlog’ voert tegen Rusland, ‘een Europees land waarmee we veel waarden gemeen hebben’.

Volgens het Front is er een simpele reden voor de lening bij de First Czech Russian Bank in Moskou. Franse banken zouden politieke partijen uit wantrouwen geen geld meer willen lenen, nadat de UMP bijna failliet was gegaan doordat zij het wettelijke plafond voor campagne-uitgaven had overschreden. Ook buitenlandse banken zouden een lening hebben geweigerd. Het nieuws werd onthuld door de site Mediapart. De lening ‘roept vragen op over de herkomst van het geld en buitenlandse inmenging in de Franse politiek’, aldus de site. De First Czech Russian Bank wordt geleid door Roman Popov die goede betrekkingen met het Kremlin heeft.