Rechts-populistische AfD zakt steeds verder weg in Duitse peilingIMG_2943

De rechtse en populistische Alternative für Deutschland (AfD) van Frauke Petry zakt steeds verder weg in Duitse opiniepeilingen. In een woensdag gepubliceerde peiling van het blad Stern en van RTL krijgt de AfD nog maar de steun van 8 procent van de ondervraagden.
Eind december was dat nog 12 procent en begin deze maand was de partij in een peiling nog goed voor 10 procent. De AfD isch onder Petry vooral groot geworden met angst voor vluchtelingen. Volgens een betrokken opiniepeiler staat dat thema bij velen niet meer op de eerste plaats. De chaotische eerste maand regeren van de Amerikaanse president Donald Trump zorgt voor andere zorgen bij de ondervraagden. Ook lijken AfD stemmers over te stappen naar de sociaaldemocratische SPD van stemmentrekker Martin Schulz.

CDU
De christendemocratische partij CDU van bondskanselier Angela Merkel wordt op de hielen gezeten door de Schulz’ SPD. De CDU staat op 34 procent, de SPD op 31 procent. Die Linke hebben 8 procent van de ondervraagden achter zich, de Groenen 7 procent en de liberale FDP 6 procent. In een andere opiniepeiling voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung zijn de percentages en verhoudingen vrijwel hetzelfde.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////IMG_0031Henk Tepper met Nieuws over de grens

Martin Schulz doet het ondenkbare.Martin Schulz doet het ondenkbare. © REUTERS
Schulz doet het ondenkbare: hij haalt Merkel in de peilingen in

Gaan ze toch spannend worden, die Duitse verkiezingen in september? Lang leek het erop dat Angela Merkel met haar CDU afstevende op een wat kleurloze overwinning, maar alles is anders sinds Martin Schulz eind januari de SPD reanimeerde. In de laatste peilingen streven de sociaal-democraten de CDU zelfs met 1 procent voorbij. Dat is voor het eerst sinds 2006.

Door: Sterre Lindhout 24 februari 2017, 07:43

Blijf op de hoogte

Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
Het is een kleine, maar symbolische voorsprong. Hij werd zowel gemeten door de als zeer betrouwbaar geldende peiler Infratest Dimap als door Emnid, het instituut dat peilingen maakt voor de Bild-Zeitung.

Even symbolisch is de neergang van de AfD. De rechts-populistische partij schommelt rond de 10 procent. Een paar maanden geleden was dat nog 15. De belangrijkste oorzaak daarvan is de nasleep van de uitspraken van rechtsbuiten Björn Höcke over het Holocaustmonument.

Een deel van de meer gematigde AfD-stemmers is in de afgelopen weken ook naar de SPD overgelopen, zei de Manfred Güllner, de baas van peilinginstituut Forsa eerder deze week in Handelsblatt.

Partij van de kleine man
Merkel en Schulz als figuren voor een carnavalsparade.
Merkel en Schulz als figuren voor een carnavalsparade. © REUTERS
De sprong van AfD naar de SPD van Schulz is niet zo groot als die lijkt. Een van de thema’s waarmee de AfD populair is geworden, liet de SPD lange tijd liggen: sociale rechtvaardigheid. Tot Schulz het opraapte en als een rode roos in zijn revers stak. Schulz wil de SPD weer geloofwaardig voor het voetlicht brengen als partij van de kleine man – voorheen arbeider.

Maar peilingen zijn peilingen. En een Schulz-hype, waarschuwen Duitse media, kan in zeven maanden nog best in elkaar zakken als een Schulz-soufflé.

Vorige week gaf hij de eerste concrete aanzet voor zijn verkiezingsprogramma: ideeën voor ‘robuuste arbeidsmarkthervormingen’, waarbij hij Gerhard Schröders ‘Agenda 2010′ deels wil terugdraaien. Agenda 2010 klinkt in buitenlandse oren wellicht als slaapverwekkende ambtenarentaal, maar in Duitsland is het een synoniem voor de crisis in de sociaal-democratie. Met dit beruchte hervormingspakket versoepelde Schröder in 2003 het ontslagrecht en beperkte hij het recht op een werkloosheidsuitkering tot een jaar. De hervorming was destijds nodig, omdat de Duitse verzorgingsstaat onbetaalbaar dreigde te worden.

Het is niet alles sociaal-democratische nostalgie wat Schulz’ klok slaat

Veel SPD-kiezers zagen de maatregel als verraad aan de idealen van de partij. Critici verwijten Schulz nu symboolpolitiek. Maar het is niet alles sociaal-democratische nostalgie wat Schulz’ klok slaat. Hij wil ook het homohuwelijk in Duitsland legaliseren, iets wat Merkel gedurende haar twaalf jaar aan de macht niet is gelukt. En daarmee heeft hij haar in de tang. Want ook Merkel manifesteert zich graag als progressief en wordt vanwege haar vluchtelingenbeleid door veel Duitsers ook zo gezien. Nu dwingt de concurrent haar kleur te bekennen: het zwart van de CDU, of toch diep van binnen rood of groen.

Op Schulz’ weg naar boven zit nog wel een beer: de begrotingscommissie van het Europees Parlement onderzoekt sinds deze week de geruchten dat Schulz’ tijdens zijn voorzitterschap politieke vriendjes van dikke vergoedingen zou hebben voorzien.

Lees verder:
Van boekhandelaar, naar Europarlementariër, naar lijsttrekker: wie is komeet Schulz?

Als jongen wilde hij profvoetballer worden, maar hij raakte chronisch geblesseerd, werkloos en aan de drank. Dit is het eerste hoofdstuk van de carrière van Martin Schulz. Hoe lukte het hem vanuit een schijnbaar uitzichtloze beginpositie de politieke top te bereiken?
Björn Höcke: Holocaustmonument is ‘een monument van schande’.

De oud AfD-leider doet vele nekharen overeind staan met zijn opmerking over het holocaust monument. In Duitsland leeft altijd de angst dat ideeën die lijken op die van de nazi’s opnieuw massaal in vruchtbare aarde vallen. Is dat moment nu aangebroken?

Volg en lees meer over:
DUITSLAND BUITENLAND ANGELA MERKEL
Sterre Lindhout STERRE LINDHOUT VOLGEN MEER STERRE LINDHOUT