Was te verwachten, nog even doorzetten Nederland. VVD en GRL gefeliciteerd. 

Peilingwatch – I&O Research: VVD aan kop, daling PVV gestuit
GroenLinks behaalt hoogste score tot nu toe: 20 zetels
01-03-2017, 15:14 Tags: Peilingwatch
In de I&O-peiling van 28 februari (die liep van vrijdagmiddag 18 uur tot en met maandag 8 uur) zien we geen grote wijzigingen ten opzichte van twee weken geleden. 50 Plus levert drie zetels in al gevolg van het onhandige verdedigen van de verlaging van de AOW door Henk Krol. De VVD blijft virtueel aan kop gaan met 25 zetels (was 24). De PVV daalt niet verder en staat nu op 22 zetels (was 20). GroenLinks behaalt met 20 zetels de hoogste score tot nu toe. DENK gaat van 1 naar 2 zetels.

Debatten RTL en Radio 1 hebben weinig invloed
Het RTL-debat lijkt weinig tot geen invloed te hebben gehad op het voorgenomen stemgedrag en de waardering voor de lijsttrekkers. Onder de debatkijkers scoren de kopstukken die eraan deelnamen hoger dan degenen die er niet aan deelnamen, met uitzondering van Roemer. Maar dit komt vooral doordat kiezers van CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP vaker keken naar het debat dan kiezers van PVV en VVD. Pechtold werd door degenen die het RTL-debat zagen het vaakst als winnaar aangewezen, maar D66 profiteert daar electoraal niet van en Pechtold steeg niet in overall waardering (stabiel op een 6,0). Er is weinig verschil in de periode voor of na het debat. Rutte – die net als Wilders niet meedeed – wordt net zo goed gewaardeerd door de debat-kijkers als de niet-kijkers; Wilders wordt door debat-kijkers wel lager gewaardeerd dan door niet-debatkijker, maar zowel VVD als PVV zijn stabiel in de peiling. Van het Radio 1-debat kregen beduidend minder kiezers iets mee en de ‘winnaar’ was nog minder duidelijk. Het effect van dit debat lijkt daarmee nog beperkter dan het RTL-debat.

AOW-geklungel kost 50 Plus zetels
Van deze vier situaties heeft het verdedigen van de verlaging van de AOW door Henk Krol de meest (aantoonbare) invloed. 50 Plus daalt van 7 naar 4 zetels en de waardering voor Henk Krol daalde van een 4,5 naar een 4,0. Voor de helft van degenen die twee weken geleden nog 50 Plus wilden stemmen heeft zijn optreden in sterke of beslissende mate meegespeeld om 50 Plus de rug toe te keren.

Jesse Klaver weinig last van aanval Telegraaf
Op zaterdag 18 februari nam de Telegraaf Jesse Klaver kritisch onder de loep. De krant noemde zijn jeugdverhalen ‘op z’n minst aangedikt’. Ook daarna werd Jesse Klaver vanuit verschillende kanten aangevallen. Deze publiciteit lijkt evenmin veel invloed te hebben gehad. Voor slechts 4 procent had dat grote invloed op het voorgenomen stemgedrag. De waardering voor Jesse Klaver daalde (van een 6,3 naar een 6,1, waardoor hij Gert-Jan Segers moet voorlaten als meest populaire lijsttrekker), maar in zetels is GroenLinks stabiel.