‘Geert was een rotjoch. Egocentrisch en agressief.”

Paul Wilders gaat in Der Spiegel los over broer Geert.
‘Ik zal geen privédetails vertellen, maar hij was extreem, zelfs voor een puber. Geert had een tunnelvisie. Compromissen bestonden niet voor hem. Weet u, mijn moeder leeft voor haar kinderen, ze houdt innig van hen. Maar Geerts gedrag tegenover haar en mijn vader was zo rampzalig dat ze op een dag ernstig overwoog om hem aan de deur te zetten.’

‘Zijn radicalisering is een proces van jaren geweest. In Israël was hij getuige van de spanningen met Palestijnen. Toen hij later in Utrecht woonde, werd zijn wijk meer en meer door Turken en Marokkanen bevolkt. Dat beviel hem niet. Als jong parlementslid heeft hij ook eens een reis naar Iran abrupt stopgezet. Hij voelde zich zo bedreigd dat hij zich halsoverkop van het hotel naar de luchthaven spoedde en het eerste vliegtuig weer naar huis heeft genomen. Na de aanslagen van 11 september 2001 en de moorden op Pim Fortuyn in 2002 en Theo van Gogh in 2004 heeft hij het gat in het politieke landschap ontdekt, en zich voluit als islamcriticus geprofileerd. Toen begonnen ook de bedreigingen – en als je dan altijd bewaakt wordt, slaat de paranoia toe.’

‘Sinds ik hem in december op Twitter heb bekritiseerd, heeft hij me geblokkeerd. Zo gaat dat bij hem. Wie tegenspreekt, krijgt straf. Voor Geert bestaat er alleen zwart en wit, er is niks daartussen.’

Van de correspondent:

///////////////////////Geen grap: de PVV heeft écht maar één lid/////////////////////////
De correspondent in Berlijn In Duitsland is men verbijsterd dat de PVV aan de verkiezingen mag meedoen terwijl de partij niet democratisch georganiseerd is, ontdekt correspondent Juurd Eijsvoogel.
Juurd Eijsvoogel
3 maart 2017 om 13:17

Bloomberg

Het tafelgesprek kabbelde al een tijdje voort, tot een kwestie aan de orde kwam die ook in politiek Berlijn de gemoederen bezighoudt: de verkiezingen in Nederland. Daarover moest mevrouw de minister iets van het hart.

Barbara Hendricks is minister van milieu, natuurbescherming, bouw en reactorveiligheid. Ze is een politieke veteraan. Al 45 jaar lid van de SPD, al 23 jaar lid van de Bondsdag. Ze is geboren in Kleef, over de grens bij Nijmegen, waar ze nog steeds een huis heeft. Nederland is voor haar geen onbekend terrein. Ze komt er graag.

Maar dat het in Nederland mogelijk is dat een partij met één lid überhaupt aan de verkiezingen meedoet, en dan ook nog eens zo hoog staat in de peilingen, daar kon de Duitse sociaal-democraat niet bij. De PVV is toch geen nieuw verschijnsel? Hoe is het mogelijk, zei ze verontwaardigd, terwijl ze met haar hand op tafel sloeg, dat de Nederlandse regering er de afgelopen jaren niet voor heeft gezorgd dat er een bepaling in de wet komt, die eist dat iedere partij democratisch georganiseerd is?
Aan dit diner van eind vorig jaar, en de uitbarsting van de minister, denk ik regelmatig terug. Vooral als ik weer eens stuit op het onbegrip van Duitsers over de manier waarop de PVV georganiseerd is, en georganiseerd mág zijn.

Onlangs belde de tageszeitung, meestal kortweg taz genoemd, met de vraag of ik een bijdrage wilde schrijven voor hun serie op de opiniepagina over de omgang met populisme. Toen de redacteur het gevraagde stuk binnen had, mailde ze me terug met een vraag over de passage over de PVV: „Heeft die partij écht maar één lid???” Ze kon het amper geloven.

Hetzende Holländer

In Duitsland, waar men zijn historische lessen heeft geleerd, staat over politieke partijen in de Grondwet (artikel 21), dat „hun interne organisatie moet voldoen aan democratische beginselen”. Dat zo’n vanzelfsprekende voorwaarde in Nederland níet aan partijen wordt gesteld, daar schudt men in Duitsland verbijsterd het hoofd over. Ook de AfD, waarmee de PVV warme banden onderhoudt, en de extreem-rechtse NPD zouden verboden worden als ze georganiseerd waren zoals de PVV en er geen andere leden waren dan de leider.

Elke werkdag de indrukwekkendste artikelen uit de wereldpers.

Stuur mij NRC Internationaal
Geen wonder dat er in Duitsland weinig begrip bestaat voor de PVV en Geert Wilders. In het boulevardblad Bild, de grootste krant van Duitsland, verscheen vrijdag een artikel onder de kop: Der hetzende Holländer. „Het liberale, kleurrijke en op de wereld gerichte Holland, en de islam-, EU- en buitenlanderhater Geert Wilders – hoe gaat dat samen?”, vroeg de krant zich af.

Het artikel in de taz verscheen deze week met, voor alle duidelijkheid, een kleine toevoeging van de eindredacteur, geplaatst tussen gedachtestreepjes: „En dan is er zijn partij, die – geen grap – maar één lid heeft: hijzelf.”

Mail de redactie