Duitsland blokkeert steeds vaker wapenexport naar Turkije

AFP

Duitsland heeft de afgelopen vier maanden al elf keer een verzoek voor wapenexport naar Turkije afgekeurd. Volgens de Süddeutsche Zeitung en persbureau DPA is het een duidelijke trendbreuk: tussen 2010 en 2015 werden slechts acht verzoeken afgewezen. De toename is opmerkelijk, omdat Turkije formeel een NAVO-bondgenoot van Duitsland is.

Volgens de Duitse media zijn het handvuurwapens, munitie en onderdelen voor wapensystemen die niet naar Turkije mogen. De Duitse staatssecretaris van Economische Zaken zegt dat de mensenrechten bij de wapenexport zwaar wegen.

Berlijn is sinds de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar in Turkije een stuk voorzichtiger geworden. De Duitsers vrezen dat de wapens er worden gebruikt tegen de eigen bevolking of in het conflict met de Koerden in het zuidoosten van het land.

Wapenexport naar andere NAVO-landen is normaal gesproken geen enkel probleem, maar in uitzonderlijke gevallen wordt deze tegengehouden.

Nazi-praktijken

De spanningen tussen Duitsland en Turkije zijn de laatste maanden fors toegenomen. De Turkse president Erdogan betichtte bondskanselier Merkel onlangs nog van nazi-praktijken omdat lokale Duitse autoriteiten de Turken verbieden om campagne te voeren voor het grondwetreferendum van 16 april.