klaver

Het religieuze fanatisme van GroenLinks is niet ongevaarlijk

De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer is anders dan de partij, ziet Afshin Ellian. De kwestie rond Anne Fleur Dekker heeft GroenLinks eraan herinnerd hoe fanatiek de linkse kerk is.

GroenLinks ambieert regeringsverantwoordelijkheid. Dat laat zien dat de partij volwassen is geworden. De partij? Nou, eigenlijk bedoel ik de fractie van GroenLinks. De fractie van GroenLinks in de Kamer is anders dan de partij zelf. De partij komt voort uit uit een fusie tussen de Communistische partij van Nederland (CPN), de pacifisten (PSP), Politieke partij radicalen (PPR) en de linkse evangelisten (EVP). Dat laatste vind ik overbodig, omdat de meeste linkse mensen gepassioneerde evangelisten zijn.

Aanvankelijk dachten we dat het politieke christendom in het museum van de geschiedenis was terechtgekomen. Maar het christendom metamorfoseerde zich op politieke wijze in een nieuwe grote mondiale kerk, de linkse kerk. De rechtse vleugel van het politieke christendom werd steeds kleiner en eindigde in het (liberaal) conservatisme.

Een ideologie doordrongen van religieus fanatisme

GroenLinks is de meest zuivere verschijning van het politieke christendom. Nergens ter wereld waren de linkse evangelisten en communisten bereid om samen een partij te vormen. Dat maakt Nederland een bijzonder land. Het evangelie van Christus, het lijdensverhaal van Jezus, wordt nu toegepast op milieu en vluchtelingen. Het zijn de moderne fenomenen die hun passieweg aan het afleggen zijn. Het is een soort christelijk populisme dat tot het fanatisme kan leiden.

Een partij die beseft dat haar ideologie is doordrongen van religieus fanatisme, moet bijzonder voorzichtig zijn met zijn leden. Ik herhaal hier de oude wijsheid: politiek is een ambacht en zodra het religieuze enthousiasme met de politiek wordt gemengd, is dat schadelijk voor de religie en ook voor de politiek.

GroenLinks moet dus zijn eigen kerk goed in de gaten houden. Sommige leden zijn in potentie in staat om te ontsporen. Elsevier heeft deze week een omslagverhaal over GroenLinks en een aantal prominente leden. Als u dat hebt gelezen, begrijpt u mijn waarschuwing.

Triest voorbeeld is de 22-jarige Anne Fleur

Een triest voorbeeld van een fanaticus binnen GroenLinks is activist Anne Fleur Dekker, een medewerker van GroenLinks. Ik vind het een triest verhaal, omdat Anne tweeëntwintig jaar oud is.

Dekker kreeg bekendheid, nadat zij op Twitter een dreigbericht had geschreven: ‘Wie gaat er mee 500 stenen op Wilders gooien? Vind ik wel een “ludieke actie”.’ Volgens Dekker was dit een reactie op een tweet van iemand (naar nu blijkt ook een vrouw) die een oproep deed om stenen naar een moskee in België te gooien. Die tweet luidde: ‘Ik ben op zoek naar mensen die samen met mij stenen willen gaan gooien naar de Moskee van Beringen, minstens 500 mensen, als ‘ludieke’ reactie op het radicaal moslim geweld van de afgelopen nachten’. Dekker reageerde volgens de NOS, met: ‘Fijn type dit ook weer’. En daarna postte zij haar dreigtweet.

Is oproep tot stenen gooien een ludieke actie?

Is de oproep tot het gooien van stenen op een moskee een ludieke actie? Nee, dat is die niet, tenzij het in een duidelijke satirische context wordt geuit. Een moskee, een kerk, een synagoog, een bedrijfspand, een huis mag niet worden gestenigd. Het is gevaarlijk en het beschadigt andermans eigendom. Het oproepen tot het stenigen van Kamerlid Geert Wilders is allesbehalve ludiek. Hij wordt bewaakt. Hij staat op de executielijst van de Al-Qa’ida. Er zijn mensen die het als een opdracht of aanmoediging kunnen opvatten. Daarnaast is deze uitspraak een strafbaar feit. Dat zou toch bekend zijn.

Na haar optreden in het tv-programma Pauw wist ik dat deze jonge dame niet is doordrongen van het feit dat bedreigen moreel verwerpelijk is. Helaas ondervindt zijzelf nu de gevolgen van bedreigingen.

Het gaat hier om het fanatisme wat we ook bij de Erdoturkse hooligans en de jihadisten tegenkomen. Zij vinden het bedreigen van anderen normaal. Het partijbureau van GroenLinks heeft al afstand genomen van de uitspraken van Dekker. Eerder had Dekker ook Thierry Baudet bedreigd. Nu heeft zij haar lidmaatschap van GroenLinks opgezegd, omdat zij vindt dat de partij haar niet steunt. Zij is echt de weg kwijt.

GroenLinks moet leden waarschuwen voor fanatisme

Anne Fleur Dekker is ontspoord. En ik hoop van harte dat zij niet bij extreemlinkse groeperingen terechtkomt. Het is de taak van GroenLinks om haar leden te waarschuwen voor het fanatisme en fatalisme.

Anne Fleur verdient geen straf, maar een intensieve behandeling om af te kicken van het fanatisme en activisme. Zij zou gewoon moeten studeren en vooral normaal moeten doen.

Zij heeft de leiding van GroenLinks herinnerd aan het fanatisme van de linkse kerk, aan hun eigen wortels.

 

31 mrt 2017
Afshin Ellian

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is momenteel hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden.