Emmanuel Macron wordt de nieuwe president van Frankrijk. De pro-Europese sociaalliberaal heeft in de tweede ronde van de verkiezingen ruim gewonnen van de rechtsextremistische kandidaat Marine Le Pen, blijkt uit de exitpolls. Onze correspondent in Frankrijk, Stefan de Vries, beschrijft van hoe ver Macron is gekomen en wat zijn verkiezing betekent voor het land en Europa.

Zo’n drie jaar geleden was Macron nog een onbekende adviseur van François Hollande, vanavond kozen de Fransen hem tot hun nieuwe president. De last minute computerhack heeft geen invloed gehad op de uitslag. Macron wordt de jongste leider van het land sinds Napoleon de Eerste in 1799 de macht greep.

Wat gaat hij nu als eerste doen?
Een paar uur nadat hij officieel president is geworden, zal hij op het vliegtuig naar Berlijn stappen om Angela Merkel te ontmoeten. Dat is een beleefdheidsbezoek, maar tegelijkertijd ook de start van een nieuwe Europese Unie. Sarkozy en Hollande namen de afgelopen tien jaar nauwelijks Europese initiatieven. Macron wil nu juist het voortouw nemen in de hervorming van de EU. De komende maanden presenteert hij plannen voor verregaande integratie, met name van de eurozone. Als hij Duitsland meekrijgt, zullen de andere lidstaten snel volgen.

In eigen land zal hij een einde moeten maken aan de werkloosheid die al ruim 30 jaar rond de acht procent zweeft, de laatste jaren zelfs rond de tien procent. Macron wil de arbeidswetgeving flexibeler maken en wil hij dat er, naar Duits en Nederlands model, een echte sociale dialoog tussen werkgevers en werknemers komt.

Ook zal hij meer en anders investeren in het onderwijs. Volgens Macron beginnen de problemen van de Franse ongelijkheid al op de lagere school, dus daar moet ingegrepen worden. Hij ziet de bevolking in de ‘banlieues’ niet als een bedreiging, maar als een kans voor het land.

Macron vandaag tijdens de verkiezingen

Europa en de werkloosheid zijn maar een paar van de vele problemen die Macron op zijn bordje krijgt. Nu de traditionele partijen bijna weggevaagd zijn, staat hij ook voor een andere opgave: een nieuw politiek systeem voor het land bedenken.

Het huidige presidentiële stelsel is vastgeroest en de Fransen geloven er niet meer in. Een van de veranderingen die hij wil invoeren is een proportioneel stelsel voor het Parlement en het aantal kamerleden terugdringen. Die staatkundige wordt misschien nog wel de moeilijkste opgave, maar ook die ingrijpende verandering is noodzakelijk.

Zaterdag 13 of zondag 14 mei is de officiële machtsoverdracht. François Hollande neemt Emmanuel Macron dan apart in zijn kantoor op het Elysée, geeft hem vaderlijk advies en overhandigt hem de codes om een van Frankrijks driehonderd atoomwapens te lanceren. Na ongeveer een uur begeleidt Macron de nu oud-president naar buiten, Hollande stapt in de auto. Een paar uur later maakt Macron bekend wie zijn premier wordt.

Prognose: Macron nieuwe president van Frankrijk
VANDAAG, 20:02 AANGEPAST OP VANDAAG, 20:02 BUITENLAND.
en eerste betrouwbare prognose van de uitslag van de publieke zender France 2 geeft Macron 65,1 procent van de stemmen.
2 nieuwe berichten tonen
24 MINUTEN GELEDEN
Prognose France 2: Macron wint
De Fransen hebben de sociaal-liberaal Emmanuel Macron gekozen als hun nieuwe president. Een eerste betrouwbare prognose van de uitslag van de publieke zender France 2 geeft Macron 65,1 procent van de stemmen en Marine Le Pen 34,9 procent.

De prognose komt na telling van de uitslagen in een aantal stembureaus dat al om 19.00 uur dicht is gegaan. In de grote steden kon tot 20.00 uur worden gestemd.