Informateur Schippers en de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks in de Stadhouderskamer.

KABINETSFORMATIE

De Tweede Kamer heeft Edith Schippers aangewezen als informateur voor de kabinetsformatie. Zij zal onderzoeken of het mogelijk is om een stabiel kabinet te vormen met de VVD, het CDA, D66 en GroenLinks. Op woensdagochtend 29 maart 2017 begonnen de onderhandelingen in de Stadhouderskamer in het Tweede Kamergebouw.

Informateur Schippers leidt de gesprekken tussen de onderhandelaars van de vier partijen. Dit zijn:

  • VVD: Mark Rutte en Halbe Zijlstra
  • CDA: Sybrand van Haersma Buma en Pieter Heerma
  • D66: Alexander Pechtold en Wouter Koolmees
  • GroenLinks: Jesse Klaver en Kathalijne Buitenweg

GESPREKKEN MET DESKUNDIGEN

De onderhandelaars en informateur Schippers spraken op vrijdag 31 maart over het actuele financieel-economische beeld met president Klaas Knot van de Nederlandsche Bank, directeur Laura van Geest van het Centraal Planbureau en voorzitter Manon Leijten van de Studiegroep Begrotingsruimte. Op maandag 3 april waren er gesprekken met directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau en directeur Hans Mommaas van het Planbureau voor de Leefomgeving. Op woensdag 5 april kwam de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, Mariëtte Hamer, langs bij de onderhandelaars.

Op woensdagochtend 12 april waren er gesprekken met Commandant der Strijdkrachten, Tom Middendorp, directeur-generaal Rob Bertholee van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, directeur Onno Eichelsheim van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de directeur-generaal Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Christiaan Rebergen.

Demissionair minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, Kees Goudswaard, hoogleraar Toegepaste Economie en bijzonder hoogleraar Sociale Zekerheid aan de Universiteit Leiden, en voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad kwamen op dinsdag 18 april naar de Stadhouderskamer.

OPDRACHT VOOR DE INFORMATEUR

Kamervoorzitter Khadija Arib overhandigde informateur Edith Schippers op dinsdagavond 28 maart 2017 haar opdracht. Dit gebeurde in de Stadhouderskamer in de Tweede Kamer, waar Edith Schippers de formatiegesprekken ook zal voeren.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft koning Willem-Alexander dinsdag 28 maart geïnformeerd over de uitkomst van het debat over de verkiezingsuitslag, waarin de Kamer Edith Schippers als informateur aanwees. Aansluitend heeft zij informateur Schippers ontvangen voor een gesprek in de Stadhouderskamer van de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib overhandigde dinsdagavond formeel de opdracht voor informateur Schippers. Die bestaat eruit te onderzoeken of het mogelijk is om een stabiel kabinet te vormen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Informateur Edith Schippers gaf woensdag 29 maart een korte toelichting op haar werkzaamheden en beantwoordde vragen van de media. Dit gebeurde in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Schippers zei dat ze streeft naar een nieuw kabinet voor de zomer. Tijdens de formatie geeft informateur Schippers doorgaans elke donderdag een persconferentie.

DEBAT OVER VERKIEZINGSUITSLAG EN KABINETSFORMATIE

Verkenner Edith Schippers in de plenaire zaal tijdens het debat over de verkiezingsuitslag.

Op dinsdagmiddag 28 maart debatteerde de Kamer over de verkiezingsuitslag en de kabinetsformatie. Voor dit debat was Edith Schippers ook uitgenodigd. Zij was namelijk aanvankelijk de verkenner voor de kabinetsformatie. Verkenner Schippers bood Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib op maandag 27 maart haar verslag aan in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Zij adviseerde om een informateur van VVD-huize aan te wijzen. Dit wordt dus Edith Schippers. Zij gaat de mogelijkheid onderzoeken van een stabiel kabinet bestaande uit VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Daarbij dient het verslag van de verkenner als basis.

REGELMATIG INFORMEREN

In het debat over de verkiezingsuitslag heeft de Kamer dinsdag 28 maart uitgesproken dat de Tweede Kamervoorzitter en de Koning met een zekere regelmaat worden geïnformeerd over de voortgang van de gesprekken.