Sybrand Buma (CDA) komt aan op het Binnenhof voor de formatiegesprekken, 11 mei 2017.
Sybrand Buma (CDA) komt aan op het Binnenhof voor de formatiegesprekken, 11 mei 2017. © ANP

Formatiepartners pareren kritiek Wijffels op ‘Nederlandse Trump’ Buma: ‘Klopt weinig van’

‘Daar klopt erg weinig van’, vond Halbe Zijlstra. ‘Iedereen doet z’n best er wat van te maken’, was de reactie van Alexander Pechtold. ‘We hebben het vertrouwen dat we mooie dingen voor het klimaat kunnen doen’, zei Jesse Klaver.

Zo had ieder van de onderhandelaars vanmorgen bij het betreden van de Stadhouderskamer zijn eigen woorden om de opwinding te bezweren. Opwinding die was veroorzaakt door de harde kritiek van Herman Wijffels – prominent CDA’er – op CDA-leider Sybrand Buma.

In het AD verwijt Wijffels de CDA-leider dat die niet begrijpt wat er met het klimaat aan de hand is. ‘Die man heeft helemaal niets met het duurzaamheidsvraagstuk’, aldus Wijffels. Hij noemt hem vanwege zijn geloof in marktwerking ‘de Nederlandse Trump’ en vindt dat VVD, D66 en GroenLinks desnoods zonder CDA moeten doorgaan om een minderheidskabinet te vormen. Wijffels: ‘Een partij en politiek leider hebben de plicht een serieuze bijdrage te leveren aan de toekomst van het land.’

Ik laat wat Wijffels zegt voor zijn rekening

Buma reageert koeltjes

Onbuigzaam in klimaatbeleid

Herman Wijffels in 2013.
Herman Wijffels in 2013. © ANP

Vorige week al kwam uit kringen van GroenLinks het verwijt dat het CDA onbuigzaam zou zijn in de onderhandelingen over maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. In het verkiezingsprogramma legt het CDA de klimaatinitiatieven nadrukkelijk niet bij de overheid, maar bij burger en bedrijfsleven.

Sybrand Buma reageerde vanmorgen koeltjes op de kritiek. ‘Ik laat wat Wijffels zegt voor zijn rekening’, zei hij. ‘Het resultaat is het belangrijkst in deze onderhandelingen.’

De vier partijen hebben vandaag een intensieve vergaderdag voor de boeg. Er staan drie sessies gepland, van 10.15 tot 12.45 uur, van 14.30 tot 18 uur en van 19 tot 21 uur. Informateur Schippers zal donderdag ook haar wekelijkse persconferentie geven.

CDA frustreert formatie: ‘Nee’ tegen elke groene maatregel

Het CDA wekt bij de formatie ergernis door alle ‘groene’ maatregelen die burgers in de portemonnee kunnen treffen, te blokkeren. Bronnen rond de formatieteams van VVD, D66 en GroenLinks bevestigen dat de besprekingen over het klimaat met name door de houding van CDA-leider Buma stroef verlopen.

Rutte wil deals sluiten, maar Buma doet voortdurend moeilijk

Bron rond de formatie

Het gaat dan vooral om maatregelen die burgers zouden kunnen treffen, bijvoorbeeld via ‘groene’ belastingen. Juist GroenLinks pleitte voor een vleestaks, een verpakkingsbelasting en hogere belasting op autorijden en vliegreizen. Opmerkelijk is dat VVD-leider Mark Rutte volgens bronnen wél meer bereid is om toezeggingen te doen aan de andere partijen over klimaat.

Juist in de rechtervleugel van de VVD is weerstand tegen een eventueel kabinet met GroenLinks, maar Rutte zou aan de onderhandelingstafel toch ‘pragmatisch bezig zijn’ in de hoop tot een regeerakkoord te kunnen komen. ,,Rutte wil deals sluiten, maar Buma doet voortdurend moeilijk. Daardoor schuift Rutte juist op in de richting van de meer ‘groene’ partijen’’, zegt een bron.

Struikelblok

Tot dusver kwam er nog niet veel naar buiten over de formatiebesprekingen, die nu dik 50 dagen aan de gang zijn. Van klimaat werd al verwacht dat het een struikelblok zou kunnen zijn, net als inkomensverschillen en asiel.

Bij de partijen wordt verwacht dat er deze, of hooguit volgende week, een moment komt waarop iedereen het achterste van de tong moet laten zien. ,,Het moment nadert dat iedereen écht moet tonen hoe ver men bereid is tot compromissen’’, zegt een betrokkene.

Het CDA wilde gisteren niet reageren.

Wijffels: Buma moet strategie wijzigen of met CDA oppositie in

Oud-informateur en CDA-prominent Herman Wijffels baalt van de opstelling van CDA-leider Sybrand Buma tijdens de formatiebesprekingen. Ook hij krijgt vanuit de onderhandelende partijen te horen dat Buma ‘dwars blijft liggen op klimaat’.

 Hij doet in een interview met het AD een klemmend beroep op Buma om zijn strategie te wijzigen.  ,,Die man heeft helemaal niets met het duurzaamheidsvraagstuk. Als dat zo blijft, moet het CDA de oppositie maar in’’, aldus Wijffels, die zelf openlijk voorstander is van duurzame maatregelen. Ook Buma’s voorganger Jan Peter Balkenende pleitte hier recent voor.

Serieuze bijdrage

Volgens Wijffels hekelt Buma hoe dan ook ‘een actieve rol voor de overheid’ als er ‘vergroend’ moet worden. ,,Buma vindt dat de markt het klimaatprobleem moet oplossen”, aldus Wijffels. ,,Dan leggen een paar goedwillenden zonnepanelen op het dak en verder gebeurt er niets om het Klimaatakkoord van Parijs uit te voeren.’’

De oud-informateur wijst de politiek leider op zijn ‘plicht’. ,,Een partij en politiek leider hebben de plicht een serieuze bijdrage te leveren aan de toekomst van het land”, stelt Wijffels. ,,Geef je de toekomst van het land vorm? Of blijf je hangen in het verleden en cultiveer je de angsten van mensen? In het laatste geval hoor je niet bij de vorming van een kabinet te zitten.’’