Winkeltje in het centrum van Athene. Voor het eerst sinds 2010 is het economisch beeld voor Griekenland wat roziger.
Winkeltje in het centrum van Athene. Voor het eerst sinds 2010 is het economisch beeld voor Griekenland wat roziger. © EPA

Economische groei in alle EU-landen, maar waarom zijn er dan toch nog zorgen?

Bezuinigingen betalen zich uit, al zijn verschillen tussen landen groot

De groei van de Europese economie houdt onverminderd aan. Voor dit jaar verwacht de Europese Commissie 1,7 procent groei in de eurolanden, in 2018 loopt dit iets op naar 1,8 procent. Nederland zit het met groeicijfers van respectievelijk 2,1 en 1,8 procent boven het gemiddelde van de eurozone.

Macron wacht een zware taak om de Franse economie aan te zwengelen

Europees Commissaris Dombrovskis (Euro) benadrukte vanmorgen bij de presentatie van de economische voorjaarsramingen dat de verschillen tussen de lidstaten groot zijn. Zij die afgelopen jaren serieus hebben hervormd en bezuinigd (Griekenland, Cyprus, Ierland, Spanje, Estland, Slowakije, Nederland) doen het economisch en financieel beter dan landen die de saneringspijn vooruit hebben geschoven.

Zo komt het financieringstekort van Frankrijk dit jaar uit op 3 procent en in 2018 op 3,2 procent, terwijl Parijs volgens afspraak met de andere eurolanden dit jaar onder het tekortplafond van 3 procent moet zitten. Het gemiddelde tekort van de eurolanden bedraagt dit jaar 1,4 procent. De groei in Frankrijk (1,4 procent in 2017) overtuigt evenmin. De nieuwe president Macron wacht een zware taak om de economie van zijn land aan te zwengelen.

Europees Commissaris Moscovici (Economische Zaken) ziet niettemin vooral kansen voor zijn landgenoot Macron. ‘Met een minimale inspanning kan Frankrijk de 3-procentsbelofte halen. Ik hoop dat het deze kans aangrijpt’, aldus Moscovici in een toelichting op de voorjaarsramingen.

Het gevoel verliezer te zijn van technologische vernieuwing en globalisering, dat populisme voedt, is niet verdwenen

Europese Commissie

De golf van populistische ideeën lijkt weggeëbd

Dat voor het eerst sinds lange tijd alle EU-landen groei kennen, is voor de Commissie nog geen reden tot grote tevredenheid. De investeringen blijven laag, iets wat verdere groei belemmert. Ook is de – weliswaar gedaalde – werkloosheid in de eurozone met 9,4 procent (15,5 miljoen mensen) in 2017 nog steeds fors.

De Commissie hoopt wel op meer politieke rust nu bij de Nederlandse en Franse verkiezingen de anti-Europese partijen niet de grootste werden. ‘De golf van populistische ideeën lijkt weggeëbd. Hoewel het gevoel verliezer te zijn van technologische vernieuwing en globalisering, dat populisme voedt, niet is verdwenen.’

De voorspellingen voor Nederland komen vrijwel overeen met de CPB-raming van eind maart. Nederland heeft geen tekort maar een overschot op de begroting (0,5 procent in 2017 en 0,8 procent in 2018) en de staatsschuld daalt dit jaar naar 59,8 procent, net onder het 60-procentsgrens die het Stabiliteitspact voorschrijft.

De groei in Nederland wordt vooral aangejaagd doordat burgers meer uitgeven. Na jaren van matiging stijgen de lonen weer, meer mensen hebben een baan en de waarde van hun huizen neemt toe. De Commissie waarschuwt dat de loonkosten harder stijgen dan de productiviteit van de werknemers wat de export duurder maakt.

Roziger beeld

Beppe Grillo, leider van de Vijfsterrenbeweging.
Beppe Grillo, leider van de Vijfsterrenbeweging. © EPA

Naast Frankrijk kampt ook Italië met een lage groei (0,9 procent in 2017). Ook daalt de Italiaanse staatsschuld (133,1 procent) nauwelijks. Risico’s voor Italiaanse economie zijn volgens de Commissie de politieke onzekerheid in Italië (verkiezingen binnen een jaar en de populistische Vijfsterrenbeweging scoort hoog in de peilingen) en de zwakke financiële positie van sommige banken.

Voor Griekenland – dat sinds 2010 met Europese noodleningen overeind is gehouden – is het economisch beeld voor het eerst wat rooskleuriger. Na jaren van krimp raamt de Commissie de Griekse groei voor dit jaar op 2,1 procent. Dat is wel minder dan de 2,7 procent die Brussel drie maanden geleden nog voorspelde. De lagere prognose komt doordat investeerders voorzichtiger werden door de aanslepende onderhandelingen tussen Athene en zijn geldschieters (de eurolanden). Een akkoord is echter nabij, reden voor de Commissie om de groeiraming voor 2018 te verhogen naar 2,5 procent.