Dank aan de coalitie van afgelopen vier jaar VVD en PVDA 

Foto: ANP

UWV is optimistisch

Banen voor ’t oprapen

3 uur geledenErtan Basekin en Martijn Klerks

AMSTERDAM – Goed nieuws voor wie net werkloos is geraakt: kersverse WW’ers profiteren optimaal van de aantrekkende arbeidsmarkt.

Daar staat tegenover dat de baankansen voor langdurig werklozen – minstens een jaar zonder emplooi – uitermate slecht blijven. „Dat eerste WW-jaar is echt een psychologische drempel”, zegt Rob Witjes, arbeidsmarktdeskundige van het UWV. De uitkeringsinstantie komt vandaag met nieuwe cijfers over de vooruitzichten van mensen die minder dan een jaar werkloos zijn.

Die vooruitzichten zijn er, na de eerste economische opleving in 2014, flink op vooruit gegaan. Ruim twee derde van de mensen die na 2015 werkloos zijn geraakt, heeft binnen het jaar weer een baan. In de meeste gevallen blijven die baanvinders bovendien minstens een jaar aan het werk.

Herstel

Volgens Witjes profiteert bijna iedereen van het herstel op de arbeidsmarkt. „De trend zal ook dit jaar doorzetten. Voor alle WW’ers geldt dat zij sneller aan een baan komen, al blijft er natuurlijk verschil tussen jong en oud en tussen verschillende beroepsgroepen.”

Zo heeft bijna 90 procent van de jongeren binnen een jaar een nieuwe baan. Bij 55-plussers ligt dat percentage veel lager. Slechts één op de drie ouderen heeft binnen twaalf maanden weer werk.

„Maar de schijnwerpers moeten gezet worden op mensen met een lage baankans”, benadrukt Witjes. „Liefst nog voor ze werkloos worden. Denk aan de scholingsfondsen, die moeten er niet alleen zijn voor de vakmensen binnen een sector, maar ook voor bijvoorbeeld de administratieve staf.”

Administratief

Wie als secretaresse werkloos raakt, heeft een beroerd voorland, schetst Witjes. „Van alle mensen die twee jaar werkloos zijn, heeft 40 procent geen mbo-3-diploma of hoger. Bovendien zoekt 30 procent naar een administratieve functie. Voor die groep heb ik honderd werkzoekenden voor elke vacature”, geeft hij de slechte prognoses voor die beroepsgroep weer. „Mensen die bij die groepen horen en hun baan verliezen, moeten zo snel mogelijk overschakelen op een plan B. Als je telefonist bent geweest, moet je je neus niet ophalen voor callcenters.”

Niettemin is het totaalplaatje positief, benadrukt de UWV-expert.

De cijfers van de uitkeringsinstantie stroken met het beeld dat het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren schetste. Ten opzichte van vorig jaar zijn er 43.000 minder mensen langer dan een jaar werkloos. Toch ligt het aantal langdurig werklozen met 216.000 nog ruim twee keer zo hoog als in 2008, toen er 95.000 mensen meer dan een jaar aan de kant stonden.